bezorgd stel, angstig voor de toekomst

Angst voor een onzekere toekomst

gerdadenadmirant Omgaan met zorgen en stress, Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

met angst kijken naar een onzekere toekomst

Angst voor een onzekere toekomst is een gevoel dat ons allemaal kan overkomen.

Zeker in crisistijd zullen deze gevoelens en gedachten herkenbaar zijn.

Toch is het mogelijk om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien!

Maar hoe, zul je zeggen of denken?

Lees met mij mee….

Oorzaken van angst voor een onzekere toekomst

Vandaag de dag, maart 2020, is dat voor veel mensen geen vraag. Natuurlijk denkt iedereen dan gelijk aan het Corona virus dat zich wereldwijd verspreidt en veel slachtoffers maakt.

Wij zijn met zijn allen bang dat het onszelf of iemand in onze omgeving zal treffen. En wij zijn angstig voor de grote gevolgen die dat zal hebben, voor onszelf, onze dierbaren, ons land, ons volk en wereldwijd.

Behalve dat wij bang zijn om ziek te worden heeft het ook veel economische gevolgen. Ook daar kunnen wij angstig voor zijn. Kunnen wij nog wel onze hypotheek betalen? Gaat mijn bedrijf niet failliet? Hoe lang gaat het allemaal duren? Kan ik in de toekomst weer werken?

Dat de directe toekomst onzeker is, is eigenlijk al van alle tijden. Mensen speculeren op beurzen en kunnen grote winsten maken. Maar evengoed kan het gigantische verliezen geven. Wat doet de huizenmarkt? Doe ik er goed aan om nu een huis te kopen en wat zal deze investering mij op den duur opleveren?

Hoe lang zal ik gezond blijven en hoe oud zal ik worden en de mensen van wie ik hou?

Hoe stabiel is mijn relatie en hoe lang blijven wij samen gelukkig?

Allemaal onzekerheden die angst voor een onzekere, directe toekomst kunnen opleveren.

De zekerheid die wij nu hebben is het heden en wij weten zeker wat er in het verleden is gebeurd.

Ik geloof daarnaast in de zekerheid die de Bijbel ons biedt: een zekerheid op een eeuwigheid bij God die Jezus Christus heeft bewerkstelligd door Zijn komst op aarde. Dat geeft rust en vrede naast alle angst voor een onzekere toekomst die ons hier en nu wacht.

Ik kwam nog een mooi gedichtje tegen over verleden, heden en toekomst:

bloemen nemen angst weg voor een onzekere toekomst

wanneer ik terugblik
dan zie ik Gods zegen
en kijk ik vooruit
dan is er Gods trouw
die nimmer zal einden
en mij blijft omringen,
als ik mij geheel
aan Zijn zorgen vertrouw.

Dat is het leven in vertrouwen op God.

Omgaan met angst voor een onzekere toekomst

Nu we veelal meer thuis zitten kan angst voor een onzekere toekomst ons meer bekruipen. Al onze bezigheden buitenshuis, die onze tijd opvulden, zijn grotendeels weg gevallen.

Onze doelstellingen van werk, geld verdienen, actief bezig zijn in de maatschappij zijn voor velen van ons geen dagelijks ritme meer.

Veel mensen, vooral ouderen, zijn nu alleen thuis en kunnen zelfs geen bezoek meer ontvangen. Wat kunnen de dagen dan lang duren! En mogelijk dat dan ook angst voor een onzekere toekomst hen aanvliegt.

Wat is het fijn dat er oog is voor deze mensen en dat er zo veel mogelijk hulp geboden wordt, al is het maar om een paar boodschappen voor hen te doen of een andere manier van meeleven getoond wordt in de vorm van een kaartje, een mailtje of een berichtje op de telefoon.

Voor andere mensen is het wennen om veel meer geconcentreerd te zijn op elkaar nu hele gezinnen thuis zijn. Soms wordt er vanuit huis gewerkt en kinderen zijn thuis vanuit school.

Net zoals bij pas gepensioneerden vraagt deze vorm van 24 uur samen leven geduld een aanpassing. Er ontstaan veel eerder irritaties en ook verveling komt om de hoek kijken.

Vanuit de media worden er adviezen gegeven om de kinderen niet hele dagen achter de schermen te laten zitten en creatieve oplossingen te zoeken. Maar wat is dat wennen om weer een ouderwets bordspel voor de dag te halen of weer gewoon verstoppertje te spelen!

Toch is het belangrijk om een stukje zekerheid te gaan inbouwen in ons dagelijks ritme om die angst voor een onzekere toekomst wat te verminderen.

Het is belangrijk om al de goede adviezen van de overheid op te volgen om niet zelf de oorzaak zijn van ellende en ziekte bij onszelf of degenen van wie we houden.

Daarnaast is het nu de tijd om in jezelf te investeren en in de mensen om je heen, om ook nu een stukje doel te hebben in je leven.

Neem de tijd voor elkaar en ga creatief met je tijd om.

Voor jou komt misschien juist nu een stukje onzekerheid over jezelf naar boven. Die onzekerheid werd steeds weggewerkt door de drukte die je voorheen had en waar je ook wel voor zorgde dat die er was.

Eigenlijk was die onzekerheid voor de toekomst altijd al latent aanwezig. Maar nu komt hij meer naar de oppervlakte.

Onzekerheid over jezelf te lijf gaan

Wat kan angst en onzekerheid over onszelf ons aanvliegen! Zeker wanneer er nu tijd en ruimte voor is kan het ons gaan beheersen.

Maar wat is het dan toch goed om iets te gaan doen met deze angsten en onzekerheid. Het is nooit te laat om eens goed naar jezelf te kijken.

Mogelijk dat, door omstandigheden in je jeugd, deze onzekerheid ontstaan is. Heel vaak zien we ook dat onzekere ouders hun onzekerheid en angsten toch op de één of andere manier weer overbrengen op de kinderen.

Ook incest of andere heftige gebeurtenissen kunnen een grote impact op jouw leven hebben gegeven, waardoor jouw zelfvertrouwen schade heeft ondervonden.

Door een goede opleiding en een goedbetaalde baan heb je die onzekerheid wat kunnen overwinnen. Maar ten diepste is die onzekerheid nooit helemaal verdwenen.

En veelal zie je dit patroon ook weer terug in de relaties die er ontstaan. Steeds heb je het gevoel dat je minder waard bent dan anderen en ben je bezig om jezelf te bewijzen.

Je doet je uiterste best in je werk om maar zeker te zijn van je baan en om gewaardeerd te worden. En in je relatie ben je een pleaser .

Waarschijnlijk is het voor jou goed om, wanneer je dit herkent, professionele hulp te zoeken om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Want onthoud dat jij evenveel waard bent dan de mensen om je heen! Zeker vanuit het christelijk geloof gezien mag je weten dat je voor God van waarde bent. Jij bent uniek met al je gaven en eigenschappen die jou maken tot wie jij bent.

Maar om dat bevestigd te zien kun je ook kiezen in deze tijd, (nu je er meer gelegenheid voor hebt,) om een digitale cursus te volgen.

Frank de Moei
Frank de Moei

Ik weet een cursus van Frank de Moei van New Start die jou kan helpen om sterker in het leven te staan. De cursus heet “Blijvend Zelfvertrouwen”.

Daarnaast heeft hij meerdere cursussen ontwikkeld over bijvoorbeeld omgaan met zorgen en stress. Dat is zeker ook van toepassing voor de tijd waarin wij leven.

Ik hoop en verwacht dat zo’n cursus jou kan helpen om met minder angst en onzekerheid voor de toekomst in het leven te staan, ook al leven we nu in onrustige tijden.

En dat is iets dat gelukkig meer vertrouwen en geluk zal geven.

Wil jij een gelukkig leven?

vrouw te midden van zonnebloemen

En wil je weten hoe dat mogelijk is?

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Wil jij een leven zonder zorgen en stress?

liefde, hart, madeliefjes

Kijk hoe jouw leven positief kan veranderen!

Ik wil weten hoe mijn zorgen en stress verdwijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *