Corona Crisis: een Test voor je Relatie

gerdadenadmirant Omgaan met zorgen en stress, Relatie en zelfvertrouwen Reactie plaatsen

Blijf thuis tijdens Corona crisis

Corona crisis: een test voor je relatie!

Want alle maatregelen, die getroffen worden om het Corona virus terug te dringen, hebben verregaande consequenties.

Natuurlijk denken we dan aan het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te blijven.

En wat heeft dat grote gevolgen voor heel veel mensen, maar ook voor de maatschappij.

Maar ook in het klein, heel persoonlijk is het de vraag of je die test kunt doorstaan in jouw relatie.

Gevolgen van Corona Virus

Op het moment dat het Corona virus nog ver weg was, maakten we ons nog geen grote zorgen. Maar toen het ook in Italië, en dus in Europa veel slachtoffers eiste kwam het dichterbij.

En langzamerhand hoorden we ook over besmettingen in Brabant en dus in Nederland. En al snel kwamen er ook maatregelen voor de scholen, de openbare gelegenheden en later ook voor ieder huis.

Blijf thuis wanneer het enigszins mogelijk is. Alleen voor de boodschappen in de supermarkt kun je het huis uit. Vermijd sociale contacten en wanneer je bij elkaar zit houd je afstand van 1,5 meter.

Het lijkt positief te werken deze intelligente lock down, die in Nederland wordt toegepast. We hopen dat er hierdoor minder besmettingen komen en dat uiteindelijk het virus bij ons niet meer actief zal zijn.

Maar welke gevolgen hebben deze maatregelen voor u, jou en mij?

Wat verandert er door de Corona Crisis?

In eerste instantie vinden we het een bizarre situatie wanneer we niet meer naar ons werk kunnen gaan en de kinderen thuis blijven omdat de scholen dicht zijn.

Er worden noodmaatregelen getroffen. De kinderen krijgen digitale lessen en er is soms telefonisch contact met de leerkracht. De ouders begeleiden de kinderen en geven thuis les omdat zij zelf ook de deur niet uit mogen.

Veel mensen proberen van huis uit te werken, maar dat is natuurlijk lang niet altijd mogelijk. En een financiële crisis hangt dreigend boven ons hoofd.

Misschien is die dreiging al een realiteit voor jou omdat je ZZP-er bent en je werk niet kunt doen. Of mogelijk ben je middenstander en komen er geen klanten of heb je de deuren moeten sluiten.

Mensen worden steeds creatiever en bezorgen aan huis. Maar naast de dreiging om besmet en ziek te worden, maken we ons bezorgd over de financiële gevolgen van deze crisis.

Andere gezinsomstandigheden

Misschien zijn we altijd gewend om onze eigen taak te hebben in de maatschappij en ons bedrijfje thuis te runnen. En daar is dan nu een grote streep doorheen gehaald!

In eerste instantie voelt het voor de kinderen nog een beetje als vakantie en maken we er het beste van. Maar zeker wanneer het financiële consequenties gaat geven en we bezorgd gaan worden of we er wel weer bovenop komen, kan het ook een crisis voor je relatie betekenen.

Hoewel wijzelf niets kunnen veranderen aan de omstandigheden kunnen de zorgen ook irritaties onderling geven. We moeten wennen aan het nieuwe ritme, andere bezigheden en aan wat wel en wat niet kan.

Ik hoor het van onze eigen kinderen, die gezinnen met 3 of 4 kinderen moeten vermaken en les geven: het is vermoeiend en vreemd dit leven!

gezin thuis bij elkaar in Coronacrisis

Wij maken het zelf mee: mijn man is predikant en heeft al een maand voor een lege kerk diensten gehouden die live worden door gezonden naar ongeveer 500 internetverbindingen.

Wat zijn we wat dat betreft dan blij met onze moderne techniek waarin zo veel mogelijk middelen voor handen zijn en we ook dagelijks via de media op de hoogte worden gesteld van alle nieuwe ontwikkelingen.

De Corona Crisis: een test voor je relatie

Wanneer we de media moeten geloven werkt de Corona Crisis als test voor je relatie. Want wat verandert er niet alleen veel in de gezinnen: ook voor jouw relatie is het leven totaal anders!

Mogelijk zijn jullie allebei thuis. Daarbij mis je het werk, je collega’s, je dagelijkse ritme en doel.

Eerst worden er nog wat klusjes in huis gedaan, die al lang op je wachtten. Maar op een gegeven moment zijn die ook op en heb je er gewoon geen zin in om je daarmee bezig te houden.

Eigenlijk wil je maar 1 ding: gezond blijven en dat alles weer gewoon is.

Je wilt weer geld verdienen om in je levensonderhoud te voorzien, je hypotheek te betalen en al die dingen doen die je altijd deed.

De kinderen missen hun vriendjes van school en gaan zich vervelen. Je wilt ze niet heel de tijd achter een scherm laten zitten, maar het schoolwerk is al lang af.

Ook mis je zelf de sociale contacten omdat je zelf evenmin met vrienden of familie kunt afspreken.

Wanneer je je goed kunt vermaken, een boekenwurm bent, en al die mensen om je heen niet zo nodig hebt, valt het misschien wel een beetje mee.

Maar als jij echt een mensen mens bent en je alleen je partner nog om je heen hebt en misschien je kinderen, komt er een moment dat je je onvrede moet uiten. En natuurlijk is je partner dan het slachtoffer: het enige aanspreekpunt!

Op zulke momenten staat je relatie onder druk. Want je partner kan de situatie helaas ook niet veranderen. De volgende slachtoffers zijn de kinderen: je bent strenger en chagrijniger dan anders.

Er dan komt onrust en onvrede in huis!

Hoe voorkom je een relatiecrisis in deze tijd?

De media voorspelt als resultaat van de Corona crisis een geboortegolf én een echtscheidingsgolf.

Blijkbaar doet de Corona crisis altijd íets met onze relaties en kunnen we zeggen dat de Corona crisis een test voor je relatie is.

Of we zoeken intimiteit óf we vechten elkaar de tent uit! Dat is kortweg de boodschap die we mee krijgen!

We weten van net gepensioneerden dat echtparen het soms moeilijk vinden om hun draai te vinden. Er moet een nieuw ritme gevonden worden.

Bij oudere stellen zie je dat de vrouw het vaak thuis voor het zeggen had en dat de man voor brood op de plank zorgde. Thuis gekomen van zijn werk werd hij van top tot teen verzorgd.

Maar ook wanneer beide partners werken moet men wennen als de tijd van het pensioen aanbreekt en er een nieuw ritme gevonden moet worden en andere levensbestemmingen gezocht worden.

Het 24 uur op een dag op elkaars lip zitten vraagt om aanpassingen. En voor veel mensen zien we hetzelfde probleem in deze tijd terug komen.

De ruimte waarin we leven is meestal beperkt en met een gezin vraagt dat om rekening met elkaar te houden en een nieuw levensritme te handhaven.

Wanneer er geen huisdieren zijn, die uitgelaten moeten worden, staan we al iets later op dan gewoonlijk, wanneer de wekker vroeg af gaat, omdat we naar ons werk moeten of de schooldeuren open gaan.

En wanneer we dan allemaal op zijn moeten er eerst wat klusjes gedaan worden en is vader of moeder ineens juf of meester.

Niet iedereen vind het eenvoudig om die rol op zich te nemen. Er wordt gemakkelijk geschoven in die taak.

En dan zijn er natuurlijk ook veel thuiswerkende ouders die een rustig plekje nodig hebben om zich te concentreren op hun werk, dat ze anders te midden van andere collega’s vervullen.

Tips bij Corona crisis: een test voor je relatie

  • Houd rekening met elkaar, met elkaars wensen en verlangens en maak er zo mogelijk ruimte voor
  • Breng een stukje structuur aan in je dagindeling, ook al ziet de dag er nu heel anders uit.
  • Probeer zo normaal mogelijk te leven.
  • Volg de restricties zo goed mogelijk op maar wees creatief.
  • Wees niet te veel gespannen en alleen maar gefixeerd op alle getallen van ziekte en besmetting, maar probeer te ontspannen en met vertrouwen te leven.

Houd rekening met elkaar

Nu we in een ongekende situatie zijn beland van veelal met zijn tweeën of met een gezin thuis te zitten, vraagt dat om rekening met elkaar te houden.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur van leven. De één houdt van lekker rustig lezen, terwijl de ander misschien deze tijd gaat benutten om heel het huis eens een goede beurt te geven.

En weer een ander denkt deze tijd te kunnen gebruiken om zijn of haar muzikale hobby wat tijd en aandacht te geven. (Ik weet trouwens verschillende online cursussen voor bijvoorbeeld piano en gitaar leren spelen. Bekijk daarvoor mijn andere site: muziekcursusgids.nl)

Daarbij kun je elkaar tot last zijn omdat het één en het ander niet zo goed te combineren valt. Bespreek met elkaar wat je graag in deze tijd wilt doen en wanneer dat het beste te plannen is.

Structuur in je dagindeling helpt!

Sommige mensen kunnen, bijvoorbeeld in hun vakantie, voor het vaderland weg leven. Ze staan op wanneer ze wakker worden en uitgeslapen zijn en gaan dan eerst uitgebreid ontbijten.

Vervolgens gaan ze eens bedenken wat ze die dag gaan doen en voordat ze het weten is de dag al meer dan half om.

Zo’n houding is, zeker zonder jonge kinderen, tijdens het verplicht thuis blijven, ook mogelijk in deze Corona crisis.

Zeker wanneer we niet thuis kunnen werken is het verleidelijk om een beetje op je gevoel te leven.

Maar een bepaalde structuur en regelmaat houdt je het meer gezond. Wanneer je altijd gewend bent om de wekker om 7 uur te zetten, is het nu misschien wel mogelijk om dat een uurtje later te doen.

wekker zetten in tijd van Corona crisis

Maar het is gewoon heel prettig voor iedereen om een bepaalde structuur en dagindeling te blijven houden. Vooral met kinderen, die normaal nog naar school gaan, is dat belangrijk. Ook zij hebben in deze tijd, net als anders, structuur nodig.

Voor een goed dagritme in deze tijd kun je bijvoorbeeld denken aan: schoolwerk, wat taken in huis, een poosje naar buiten en daarna nog wat gezelligs binnen met elkaar doen.

Wanneer de kinderen ’s avonds naar bed zijn moet je jullie samen niet vergeten! Maak juist van de momenten die je met je partner door kunt brengen: quality time.

In deze tijd kunnen we te veel alleen gefixeerd zijn op al het nieuws rondom het Corona virus. Kort geleden hoorden we over een app die registreert of je in de buurt van een besmet persoon bent geweest.

En natuurlijk ga je daarin mee. Maar zorg er ook voor om een stukje ontspanning in je leven te houden!

Corona crisis: een test voor je relatie?

Probeer zo gewoon mogelijk te leven

Wanneer er vreemde dingen in ons leven gebeuren kunnen we ons houvast kwijt raken. Voor veel mensen is een bepaalde regelmaat toch belangrijk om een beetje te functioneren.

En ook al zijn we allemaal thuis en zitten we op elkaars lip: blijf gewoon 3 x op een dag op regelmatige tijden eten, doe het werk in huis of met de kinderen voor school en neem elke dag een stukje ontspanning.

Blijf belangstelling houden voor elkaar en steun elkaar wanneer er moeilijke momenten zijn.

Houd de moed er in, ook wanneer er zorgen komen. Voor de één zal het een ziek familielid zijn en voor de ander betekent het financiële bezorgdheid.

Elkaar steunen zorgt ervoor dat we het langer vol houden. Het Corona Virus is niemand zijn schuld; maar we hebben er wel allemaal mee te maken.

Het is daarom belangrijk om elkaar te bemoedigen en zo te proberen het ongewone leven zo gewoon mogelijk te houden.

Volg de restricties zo goed mogelijk op maar weer creatief

Natuurlijk is die anderhalve meter afstand belangrijk en evengoed moet je niet onnodig de deur uit gaan en jezelf in gevaar brengen.

Maar even een frisse neus halen is nog niet verboden. En zeker wanneer we dat op rustige plaatsen doen loop je daarbij geen gevaar.

Geniet van de frisse kleuren in de lente en zoek weer eens een gezelschapsspel thuis op.

En natuurlijk kun je ook gewoon een avondje series kijken, waar je in normale tijden van kon genieten.

Blijf niet 24 uur per dag alle getallen volgen over het Corona virus wereldwijd, maar verzet je gedachten.

corona crisis over heel de wereld

En wanneer je nu niet naar je werk kunt gaan en evenmin naar de sportschool of je vereniging of de kerkelijke bijeenkomsten kunt bijwonen, dan zijn daar evengoed creatieve oplossingen voor om het wat te verzachten.

Veel mensen kunnen thuis werken, krijgen via de app oefeningen om te bewegen voor thuis en er wordt een groepsapp aangemaakt voor de leden van een vereniging om met elkaar mee te leven.

Zo gaat je sociale leven niet helemaal op slot en blijf je creatief zo gewoon mogelijk leven.

Doorsta de test van de Corona Crisis door ontspannen te leven

Ontspanning en met vertrouwen leven is een belangrijke factor om de relatietest te doorstaan.

Zeker kan de angst voor besmetting en erger ons aanvliegen.

Ook kunnen er dierbaren en/of familieleden ons ontvallen door deze ernstige ziekte. We horen verschrikkelijke verhalen en we houden ons hart vast.

Het kan zeker onze relatie beïnvloeden wanneer angst en zorg de boventoon voeren in ons huis.

Ik ben dan erg blij dat ik geleerd heb om mijn houvast buiten onszelf te zoeken bij God.

Uiteindelijk geloof ik dat het God niet uit de hand zal lopen en dat we Hem mogen vertrouwen en ons leven aan Hem toe vertrouwen.

Maar daarnaast is een verbinding in de relaties die wij hebben ook belangrijk.

“De Corona crisis: een test voor je relatie”, zal zeker ook een waarheid zijn. Waar al onzekerheid in de relatie was, zal die onzekerheid meestal toenemen.

Hoeveel steun heb je aan elkaar? In hoeverre bemoedig je elkaar? Heb je geleerd dat het in een relatie is geven en nemen?

En in hoeverre ben je gericht op het gelukkig maken van je partner? Of is die partner er om jou gelukkig te maken? Weet je wat het betekent om rekening met elkaar te houden en er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden? En is er een zeker evenwicht in jullie relatie?

Wanneer je bang bent dat de Corona crisis ook een crisis veroorzaakt in jouw relatie kun je nog samen zoeken naar een oplossing in de vorm van een therapie.

Mogelijk dat veel therapeuten nu geen cliënten ontvangen. Maar er zijn wel goede cursussen die jullie verder kunnen helpen.

Frank de Moei
Frank de Moei

Ik denk dan aan de cursus: omgaan met zorgen en stress van Frank de Moei van New Start. Deze cursus laat je anders kijken naar jouw situatie die stressvol kan zijn.

Ook de cursus betere relaties van hem kan je verder helpen. Deze cursussen zijn online en laten je anders kijken naar de personen om je heen of de omstandigheden waarin je leeft.

De Corona crisis: een test voor je relatie? Ik hoop van harte dat je deze test mag doorstaan en dat jullie bovendien ook gezond blijven.

Relatiecoach Michelle van den Berghe heeft ook veel tips op haar website om een relatie gezond te houden en er samen goed uit te komen.

Zelfs wanneer jullie al (bijna) uit elkaar zijn, kan ze je goede tips geven om je ex weer terug te winnen. Ze spreekt uit ervaring!

En natuurlijk hopen we met elkaar dat de weg terug naar het “gewone” leven snel mag beginnen!

Wil jij een gelukkig leven?

vrouw te midden van zonnebloemen

En wil je weten hoe dat mogelijk is?

Wil jij je relatie met hulp vernieuwen?

relatie coaching

Ik help je om de liefde weer nieuw leven in te blazen

What do you want to do ?
New mail

Wil jij een leven zonder zorgen en stress?

liefde, hart, madeliefjes

Kijk hoe jouw leven positief kan veranderen!

Ik wil weten hoe mijn zorgen en stress verdwijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *