stel in discussie

Een dip in je relatie

Gerda den Admirant Relatie en zelfvertrouwen Reactie plaatsen

jonge vrouw verdrietig nadenkend

Een dip in je relatie is een situatie die je niet wilt.

Toch overkomt het bijna iedereen wel een keer in zijn leven.

Veel mensen ervaren dat meerdere keren en soms ook met meerdere partners.

Dat zijn gebeurtenissen die je liever niet meemaakt.

Je vraagt je af hoe je moet reageren en hoe je er mee om kunt gaan.

Ik wil je mee nemen in de verschillende situaties.

Waarschijnlijk herken je je wel ergens in…

Een dip in je relatie tijdens je verkering

Ik ben nog opgevoed met het gegeven dat je eerst een paar jaar verkering had voordat je sprak over een relatie. Tegenwoordig zeggen jongeren dat ze met elkaar lopen.

Het is een tijd dat je elkaar eerst beter moet leren kennen voordat je besluit om helemaal voor elkaar te gaan en je aan elkaar te geven.

Veel mensen zullen dit niet meer van deze tijd vinden, maar je dook niet gelijk met elkaar naar bed. Door dat wel te doen sla je een fase over van elkaar eerst te leren kennen.

Door al snel seksualiteit met elkaar te delen omdat je elkaar aantrekkelijk vindt, weet je soms nog niet goed wie de ander is. Wat zijn de leuke en sterke kanten van je vriend of vriendin en wat zijn de minder goede eigenschappen? Passen jullie wel voldoende bij elkaar?

Het hangt er ook vanaf of het je eerste relatie is of dat je mogelijk al meerdere kortere of langere relaties hebt gehad. Zeker wanneer er niet zo lange tijd tussen de éne en andere relatie zit, is het belangrijk om elkaar eerst beter te leren kennen.

Je neemt dan allebei een ervaring mee en soms wordt er gekozen voor een tegenovergesteld type. Maar ook dat is geen garantie voor een goede relatie!

Aantrekkelijkheid moet er gewoon blijven om de liefde steeds weer nieuw leven in te blazen. Wanneer je merkt dat er veel irritaties en ergernissen zijn wordt het vaak lastig om de positieve kanten van elkaar te blijven zien.

collega's in gesprek

Ook is vertrouwen in elkaar in pilaar waarop een goede relatie rust. En daarbij natuurlijk ook voldoende zelfvertrouwen!

Het maakt ook uit welke leeftijd jullie hebben. Zijn jullie zeer jong volwassen en nog volop in ontwikkeling of al wat ouder? Vooral bij jongeren zie je dat je allebei kunt veranderen en uit elkaar groeien.

Een dip in je relatie van langere tijd

Een heel andere situatie ontstaat wanneer een jarenlange relatie een dip krijgt. Misschien ben je getrouwd of in ieder geval al lange tijd samen wonend. Jullie zijn de relatie in liefde begonnen en huisje, boompje, beestje is helemaal voor elkaar.

Er is een huis gekocht; er is vast inkomen en er zijn al één of meer kinderen. En dan lijkt het ineens niet meer te werken tussen jullie.

Er moeten veel ballen in de lucht gehouden worden en thuis houden jullie een bedrijfje in stand maar de chemie ontbreekt op den duur om nog voor de relatie te gaan.

Soms is er nog niet eens ruzie, maar het wordt een sleur en de spanning ontbreekt en je leeft langs elkaar heen.

Het werk vraagt de aandacht en de kinderen en daarnaast moeten ook alle taken in huis nog gebeuren. Zeker in een jong gezin zijn dit vaak de cruciale momenten waarop het fout gaat en een dip in je relatie ontstaat.

Op je werk ben je in vorm en moet je presteren. Je wil trouwens ook niet je baan verliezen, want de hypotheek moet wel betaald worden….

Maar thuis kun je jezelf zijn. Je komt moe thuis en ook daar wachten weer veel dingen. Misschien vind je dat er te veel op jou neerkomt en tijd voor leuke en gezellige dingen samen doen is er nauwelijks nog bij.

Wanneer je niet oppast betekent dit een negatieve spiraal die niet te stoppen is. Probeer deze spiraal te keren wanneer er nog gevoelens van liefde zijn. Je verliest veel wanneer het tot een breuk gaat komen.

Ook de verliefdheid voor een ander ligt dan op de loer. Wees er op bedacht en werk aan je relatie. Bij een breuk zijn veel verliezers!

scheiding

Op oudere leeftijd een dip in je relatie

Zo lang de kinderen nog thuis waren hadden jullie veel samen te bespreken. De kinderen gaven je vreugde én zorgen. Maar ze waren ook het gesprek van de dag. De kinderen waren eigenlijk het cement dat jullie relatie nog verbond.

En nu ze één voor één uitvliegen lijkt het erop dat jullie samen niet zo veel meer over houden. Ook dan kan er een dip in je relatie ontstaan!

Wanneer jullie nog allebei werk hebben kan dat nog voor gespreksstof dienen, maar er komt een tijd dat ook dat stopt. Wees er op voorbereid zodat jullie niet in een gat vallen dat niet opgevuld wordt en waarbij jullie relatie wordt uitgehold.

Focus je niet te veel op het lege nest, maar zoek weer vervulling in een leven van jullie samen! Juist op wat oudere leeftijd kun je nog erg veel voor elkaar betekenen en met elkaar delen!

Is een dip in je relatie te voorkomen?

Het is eigenlijk heel lastig om een dip in je relatie te voorkomen. Het perfecte stel bestaat bijna niet! Het is ook een kwestie van karakters die erg uitgesproken kunnen zijn of juist wat meer introvert. Twee extraverte types kunnen flink knallen.

Maar wanneer jij wat meer terug getrokken bent kan het zijn dat je een tijd lang veel laat gebeuren, terwijl je er niet blij mee bent.

Tegenovergestelde karakters kunnen elkaar aantrekken, maar het blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen om elkaar gelukkig te maken. Meestal zijn er dan ook tegenovergestelde belangen.

De één voelt zich prettig wanneer hij rustig thuis een boek kan lezen, terwijl de ander houdt van bruisend uitgaan en veel contacten.

Terwijl jij blij bent wanneer je je problemen direct op tafel kunt leggen omdat het je oplucht, kan je partner eerst zelf een oplossing zoeken voor wat hem of haar bezig houdt.

Natuurlijk is het niet nodig om een zeer gelijkmatig stel te zijn. Dan komt sleur en gezapigheid weer om de hoek kijken. Wel zijn er verschillende ingrediënten nodig om je relatie fris en liefdevol te houden.

een stel op een bankje, nog wel verliefd?

Wat is er nodig om een dip in je relatie zo veel mogelijk te voorkomen?

1. Bekijk in de begintijd van je relatie of jullie wel echt bij elkaar passen. Je kunt de ander aantrekkelijk vinden, maar dat is onvoldoende basis voor een relatie. Wanneer de verliefdheid eraf gaat leer je de ander pas goed kennen met zijn of haar aantrekkelijke, maar ook minder goede eigenschappen.

2. Het kan zelfs zijn dat die aantrekkelijke kant je juist gaat tegen staan. (Die sterke mening, bijvoorbeeld, waar jij lekker tegenaan kon leunen biedt geen ruimte voor jouw inzichten.)

3. Ga vanaf het begin met elkaar in gesprek om de ander goed te leren kennen. Begin niet met het lichamelijke aspect, maar praat met elkaar en stel je mentaal open voor elkaar.

4. Onderzoek wat jullie met elkaar verbindt, waarin jullie op elkaar lijken en wat juist heel verschillend is. Bedenk ook of dat mogelijk een probleem kan gaan geven in jullie relatie.

5. Bekijk uit welk nest jullie komen. Ben je opgegroeid binnen een warme, betrokken familie, of ben je gewend om van jongs af aan zelfstandig alles zelf uit te zoeken? Kom je uit een groot gezin dat met elkaar meeleeft of zijn je ouders gescheiden en was het een kwestie van overleven?

6. Hoe is jullie opleidingsniveau en intelligentie? Het is gemakkelijker om op je eigen niveau te communiceren dan wanneer dat erg verschillend is. Een lagere opleiding wil niet altijd zeggen dat je minder intelligent bent.

7. Heel verschillend zijn kan betekenen dat je elkaar aanvult. Dat werd altijd gezegd, maar in de praktijk betekent het dat er wel eerder problemen zijn.

8. Ook een scheiding van ouders betekent meestal eerder een scheiding bij jezelf. Je hebt in je jeugd niet mee gemaakt wat het betekent om voor een relatie te vechten. Je hebt niet gezien hoe ouders een probleem in hun relatie wisten op te lossen en bij elkaar bleven.

tekening van stel in gesprek

Hoe ga je om met een dip in je relatie?

Het is belangrijk om welke dip het gaat in je relatie en hoe je daar mee omgaat. Is het de eerste dip omdat de verliefdheid wat minder is geworden en je niet meer heel de dag met je hoofd in de wolken loopt?

Of is het de zoveelste dip die steeds dieper lijkt te worden en ook steeds langer gaat duren?

In de eerste dip is het goed om de balans op te maken. Hoe waardevol is mijn vriend of vriendin voor mij. Waarin lijken we op elkaar? Wat waarderen we juist in elkaar? Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Ligt het accent op gelukkig worden of ook op gelukkig maken? Passen we bij elkaar? Hoe graag willen we bij elkaar zijn? Of wordt het min of meer een verplichting? Hoeveel houden we van elkaar?

Een dip in een korte relatie

Zeker wanneer het allemaal niet meer zo vanzelf gaat en je nog in een beginnende relatie zit moet je je afvragen of je wel met deze relatie verder wilt gaan.

Wanneer jij niet meer gelukkig bent met je vriend of vriendin is dat meestal wederzijds en is het in ieder geval een relatie die uit balans is geraakt! Je moet je afvragen of je daar dan mee door moet gaan.

Wees eerlijk en laat het niet te lang doorsudderen! Kijk of er een mogelijkheid is om opnieuw te beginnen en of er nog wederzijdse gevoelens zijn. Zoek naar de oorzaak dat er een dip in je relatie is ontstaan en het niet meer zo gaat, en probeer samen tot een conclusie te komen.

een jongen en meisje naast elkaar op het strand

Een dip in een langer durende relatie

Als het om een langer durende relatie gaat en jullie mogelijk getrouwd zijn is mijn advies om eerst de mogelijkheden te bekijken om bij elkaar te blijven. Zeker wanneer er ook kinderen zijn is het een erg grote stap om uit elkaar te gaan.

De gevolgen van een scheiding zijn groter dan je denkt en zeker voor de kinderen! Is er geen mogelijkheid om er samen opnieuw uit te komen? Kijk terug naar de eerste tijd. Wat maakte dat we ons tot elkaar aangetrokken voelden?

Zijn het de omstandigheden die veranderd zijn of zijn wij zelf veranderd? Is er een ander in het spel? Een collega of vriend(in) bij wie je beter kunt praten of die je erg aantrekkelijk vindt?

Bedenk dat die nieuwe vlam uiteindelijk ook minder hoog en warm zal worden. Niemand is perfect en in het gewone leven zul je misschien niet tegen dezelfde ergernissen aanlopen, maar waarschijnlijk zijn er dan op den duur weer andere irritaties die zorgen voor een dip in je (nieuwe) relatie.

Wacht niet te lang met een poging tot herstel van je relatie. Voordat je het weet is het namelijk te laat!

Praktisch gezien is het belangrijk om weer tijd voor jullie samen te hebben. Laat het ook echt quality time zijn! Verras elkaar zoals je in de begintijd deed. Maak er iets romantisch van en probeer de gevoelens weer terug te winnen.

Wees eerlijk en bespreek ook echt waar je tegenaan loopt. Maar wees niet alleen negatief. Bedenk ook dat de actie van je partner ook een reactie van jou oproept en dat je daarmee in een negatieve spiraal terecht komt.

Wanneer er van beide kanten de wil en motivatie is om opnieuw te beginnen is het nodig om afspraken te maken.  Geef elkaar een bepaalde tijd om anders te reageren en maak een nieuwe afspraak om te evalueren. Geef elkaar en je relatie de tijd voor een mogelijk herstel!

een stenen echtpaar in gesprek

Hulp bij een dip in je relatie

Soms lukt het niet om er samen uit te komen. In bepaalde situaties kan je zelfvertrouwen een diepe knauw gekregen hebben. Een hulpverlener kan als onafhankelijke partij de zaken helder maken.

Ook online zijn er mogelijkheden van begeleiden. Ik gun je de mogelijkheid van herstel en met wat extra begeleiding is de kans er dat jullie er toch samen uit kunnen komen.

Er is een cursus die je helpt om een betere relatie op te bouwen met de mensen om je heen. En dan denk ik in de eerste plaats aan je partner natuurlijk.

De andere cursus helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen waardoor je gemakkelijker voor jezelf kunt opkomen en communiceren.

Beide cursussen beveel ik je van harte aan in de hoop dat ze iets voor jou en je relatie kunnen betekenen!

Wil jij een stabiele en gelukkige relatie?

Logo met vertrouwen leven 2018

Hoe jouw relatie goed kan blijven!

Ja, ik wil er meer van weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *