zelfverzekerde trotse zwanen

Hoe kan ik zelfverzekerd overkomen?

Gerda den Admirant Gelukkig zijn, Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

het meisje met de parel

Zelfverzekerd overkomen is iets dat iedereen wel wilt.

Dat is heel begrijpelijk, want mensen die zelfverzekerd overkomen lijken krachtig en niet uit het veld te slaan.

Daarbij wil je natuurlijk ook zelfverzekerd zíjn en niet alleen maar een zelfverzekerde houding aannemen.

Wat is nodig om zelfvertrouwen uit te stralen en hoe bereik je dat?

Kijk met me mee!

 

Zelfverzekerd overkomen: een onbereikbaar doel?

Je mist zelfvertrouwen en je vraagt je af hoe je daar verandering in kunt aanbrengen. Door te weinig zelfvertrouwen ben je ook niet zelfverzekerd en kom je ook niet zelfverzekerd over. Dat is eigenlijk net zo’n simpele redenering als 1 + 1 = 2

We zien dan ook gelijk de oorzaak van niet zelfverzekerd overkomen. Eigenlijk is het daarom belangrijk om eerst te werken aan een stukje zelfvertrouwen. Zeg tegen jezelf: ik mag er zijn! En: ik ben het waard om gehoord en gezien te worden. Geloof dat ook! Ook jij bent een parel!

Misschien heb je van alles mee gemaakt in je jeugd of in een relatie of binnen je kring van collega’s. Maar weet dat jij toch van waarde bent! Iedereen heeft zijn eigen gaven en eigen-aardigheden. Die heb jij ook!

Zoek jouw mooie en goede kanten en wees er blij mee en dankbaar voor. Ze zullen je ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en meer zelfverzekerd over te komen. Dan is zelfverzekerd overkomen geen onbereikbaar doel!

Wat kan ik zelf doen om zelfverzekerd over te komen?

Misschien denk je: zelfverzekerd over komen heb je of je hebt het niet! Dat is nu eenmaal een soort dynamiek die in relaties er is of niet. Daar kun je niet zo veel aan doen. Je ziet mensen met veel flair.

Ze praten alsof ze de wijsheid volledig bezitten terwijl ze nog onder aan de ladder staan en nog weinig mee gemaakt hebben in het leven.

Soms geeft dat ook wat negatieve gevoelens. Er wordt hoog van de toren geblazen en wanneer je nog eens goed terug blaast blijft er niets van over.

Dat zijn de schreeuwers die denken dat ze heel wat zijn, maar uiteindelijk prik je daar ook weer snel doorheen.

Daarnaast zijn er de mensen die van nature een bepaald gezag uitstralen. Wanneer zij spreken wordt er geluisterd en wordt die raad ook opgevolgd. Door hun levenswijsheid hebben ze iets te zeggen en komen ook zelfverzekerd over.

Toch valt mij op dat deze mensen soms juist eenvoudig blijven, maar daardoor toch heel prettig zijn in de omgang.

Zoek dan ook niet alleen naar een zelfverzekerde houding, want uiteindelijk red je het daar niet mee. Door te weten dat jij mag zijn wie je bent krijg je zelfvertrouwen en zal je ook meer zelfverzekerd over komen.

leiderschap binnen de groep

Hulpmiddelen bij zelfverzekerd overkomen

Hoewel je weet dat je van waarde bent en je geliefd weet, kan het toch voorkomen dat je een zelfverzekerde houding mist. Mogelijk ben je ook wat verlegen en kijk je tegen mensen op die zonder blikken of blozen voor hun mening en public uitkomen.

Dat zou je ook graag willen, want dat zou het leven voor jou gemakkelijker maken. Nu geeft het je regelmatig stress omdat je je niet gemakkelijk voelt binnen een grote groep.

Of wanneer je aan een nieuwe familie of vriendenkring wordt voorgesteld voel je je onzeker en zou het liefst dit soort situaties vermijden of wegvluchten.

Ook wanneer je aan een nieuwe baan begint of op een nieuwe afdeling gaat werken, kan het betekenen dat je niet zozeer tegen het werk opziet, maar vooral tegen de ontmoeting met nieuwe collega’s. Het maakt je nerveus om weer je plaatsje te verdienen.

Ik herken dat wel. Door het werk van mijn man heb ik regelmatig moeten verhuizen en steeds kreeg ik weer te maken met allemaal nieuwe mensen. Binnen die groep moest ik opnieuw een eigen plekje zien te veroveren.

Ook kostte het me moeite om namen te onthouden, terwijl iedereen mij als nieuwkomer wel gelijk kende.

Wat mij vooral geholpen heeft is gewoon maar eenvoudig mezelf te blijven. Ik probeer vriendelijk te zijn tegen de mensen die ik ontmoet en ook belangstellend.

Mensen willen vaak wel wat vertellen over wie ze zijn en dat helpt om contact te krijgen en je plaatsje te veroveren, ook wanneer je ergens vreemd tussen moet komen.

met veel verschillende mensen samen

Tips om meer zelfverzekerd over te komen

  1. Probeer door open vragen te stellen de ander aan het woord te laten. Door die houding geef je aandacht en stel je de ander in het middelpunt. Dat straalt meer zelfvertrouwen uit dan wanneer je zelf door grote verhalen bewonderd wilt worden.
  2. Wanneer je met elkaar een moeilijke klus gedaan hebt vestig dan niet de aandacht op jezelf, maar op de ander die ook veel gedaan heeft. Daardoor kom je meer zelfverzekerd over dan wanneer je vertelt hoe groot jouw aandeel was en naar complimentjes vist.
  3. Sommige mensen denken dat om hulp vragen een teken van zwakte is, maar uiteindelijk betekent het dat je zo veel zelfvertrouwen hebt dat je ook de ander in bepaald opzicht als je meerdere erkent.
  4. Daarmee geef je aan dat je andere kwaliteiten hebt maar hierbij de ander graag om advies of hulp wilt vragen.
  5. Wanneer je fouten hebt gemaakt en dat ook inziet, kun je dat gewoon eerlijk zeggen. Dat is namelijk geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Iedereen kan fouten maken toch?
  6. Durf voor je mening uit te komen! En ga hem niet afzwakken door bijvoorbeeld te zeggen, dat jij denkt dat het zo is, maar dat het ook anders kan zijn. Laten de mensen eerst maar eens reageren en jouw mening serieus nemen.

Meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dan zelfverzekerd over komen

Wanneer je hebt gezien dat het gewoon lastig is om zelfverzekerd over te komen omdat je zelfvertrouwen mist wil ik je eerlijk adviseren om te werken aan je zelfvertrouwen. Een goede cursus die je daarvoor online kunt doen is de cursus van Frank de Moei.

Deze cursus heet “Blijvend Zelfvertrouwen”.

Na deze cursus gevolgd te hebben zul je merken dat je niet alleen meer zelfvertrouwen hebt, maar ook meer zelfverzekerd over komt. Je zult zien dat op veel gebieden in het leven, en in veel relaties, de kramp verdwijnt en dat je leven er gelukkiger en relaxter door

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *