jonge man met zelfvertrouwen

Hoe krijg je meer vertrouwen in jezelf?

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

verlegen jongen

Meer vertrouwen in jezelf: dat zou je veel meer willen hebben!

Hoe komt het toch dat het ons vaak ontbreekt aan zelfvertrouwen?

Waarom komt die ander er positiever vanaf wanneer we hem of haar met onszelf vergelijken?

Het is gewoon helemaal niet nodig!

Toch doe je op internet een onzekerheid test en dan blijkt dat je best onzeker bent over jezelf.

Maar hoe krijg je daar verandering in?

Oorzaak van te weinig vertrouwen in jezelf

Over de oorzaak van te weinig vertrouwen in jezelf is best veel geschreven. Meestal wordt er verwezen naar je DNA en je opvoeding, oftewel je directe omgeving in je jeugd.

Als je dat leest kun je ook iets van gelatenheid over je heen krijgen. Mijn vader of moeder waren ook niet zulke helden en durfden evenmin erg voor hun mening uit te komen. Ik heb het van hen en dat is nu eenmaal zo.

Maar het is helemaal niet nodig om het daarbij te laten zitten! Jij bent jij en je ouders zijn of waren andere personen. Bovendien zijn ze ook in een heel andere tijd opgegroeid.

Ik werd ook niet erg aangemoedigd wanneer ik iets moeilijk vond en geprezen wanneer ik bijvoorbeeld een mooi rapport had gehad op school. Dat was eigenlijk normaal: je moest gewoon je best doen!

Losmaken van de oorzaken van te weinig vertrouwen in jezelf

Misschien herken je het beeld wat ik je schetste van de oorzaken van te weinig vertrouwen in jezelf? Hoe kom je daar los van?  Je verleden of minder positieve prikkels vanuit je jeugd kun je niet uitwissen.

Mogelijk heb je angstgevoelens en die werken ook niet mee aan een positief zelfbeeld.

Begrip was voor mij een sleutelwoord. Ik begreep hoe het kwam dat mijn ouders te weinig positieve stimulans hebben gegeven in mijn jeugd. Het had alles te maken met hun eigen jeugd.

Zij waren oorlogskinderen en hebben in hun jeugd moeten overleven in de omgeving van Rotterdam waar in de hongerwinter veel mensen zijn gestorven. Daardoor waren er in hun jeugd andere prioriteiten.

Dat heeft mijn ouders gevormd waardoor ze zelf niet geleerd hebben om hun kinderen te stimuleren en aan te moedigen.

Een jongen staat alleen op een vlakte

Misschien heb jij andere ervaringen waardoor je ouders niet konden geven wat jij nodig had om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Er kan zorg geweest zijn om het hoofd boven water te houden.

Soms zijn er verslavingen waardoor levens en relaties ontwricht worden.

De laatste decennia zien we dat steeds meer relaties verbroken worden. Daardoor zijn veelal ook de kinderen de dupe. Ze gaan van vader naar moeder en soms raakt de vader helemaal uit beeld nadat hij een nieuwe relatie is aangegaan.

Als kind kun je dan weinig vertrouwen in jezelf krijgen. “Ik ben niet meer in beeld bij mijn vader”, of “ik ben niets waard want er wordt niet naar mij omgekeken door hem.”

En dan heb ik het nog niet over incest of verkrachting waardoor je je waardeloos kan voelen.

Ook zijn er vooral jongens die zich veracht en onderwaardeert hebben gevoeld omdat ze nooit iets goed deden in hun jeugd.

Kom van je onzekerheid af en krijg meer vertrouwen in jezelf

Je leest deze brief aan jou niet voor niets! Je wilt van die onzekerheid afkomen en meer vertrouwen in jezelf krijgen. Maar hoe kom je daaraan?

Dat is voor jou waarschijnlijk ook de grote vraag! Je kunt niet zomaar een knopje omzetten waardoor het leven je weer toelacht en je een positief zelfbeeld hebt en een grote dosis zelfvertrouwen.

Ik gaf je al eerder aan dat begrip hebben voor hoe iets gekomen is als eerste belangrijk is. Je weet dan dat de oorzaak niet bij jezelf ligt. Natuurlijk krijg je in de aanleg wel iets mee misschien, maar je kunt daar wel van loskomen.

Bedenk eerst waar je vooral onzeker over bent. Is het je uiterlijk, je intelligentie of misschien hoe je overkomt bij anderen?

jonge vrouw, wat verlegen

Alle vormen van onzekerheid vragen weer een iets andere aanpak. Het is wel noodzakelijk dat jij jezelf de moeite waard vindt. En terecht!

Je mag er zijn en hebt je eigen kwaliteiten. De één is wat intelligenter dan de ander, maar jij bent misschien heel invoelend en hebt veel contactuele eigenschappen waardoor je gemakkelijk een gesprek begint.

Een ander ziet er mogelijk uiterlijk wat aantrekkelijker uit op het eerste gezicht, maar het zijn vooral de mensen met uitstraling die knap gevonden worden!

Door een positieve uitstraling meer vertrouwen in jezelf krijgen

Welke uitstraling heb jij? Als jij tevreden bent met wie je bent heb je al een positievere uitstraling dan wanneer je een prachtig gezicht hebt maar geen vrolijkheid of tevredenheid uitstraalt. “Ja”, zeg je, “maar hoe kom ik aan die uitstraling?

Ik vergelijk me met mijn vriendinnen en dan winnen ze het altijd van mij. Of “mijn vrienden hebben altijd grote succes verhalen na het weekend, terwijl ik met een mond vol tanden zit”. Wat ik mee gemaakt hebt steekt daar dan erg bij af”.

Door steeds te vergelijken en naar de geweldige kant van anderen te kijken verschrompel jijzelf tot niets en krijg je steeds minder gevoel van eigenwaarde.

Toch is het mogelijk om, wie je ook bent, een positieve uitstraling te krijgen. Het sleutelwoord daarvoor is niet ‘zoek de verschillen’, maar waarin maak jij het verschil!

Benadruk jouw sterke kanten en krijg meer vertrouwen in jezelf

Waarin maak jij het verschil? Waar ben jij sterk in? Denk niet dat jij in alles de mindere bent ten opzichte van anderen! Natuurlijk heb jij ook je sterke kanten. Zoek die en wees er blij mee!

Soms zijn het eigenschappen die minder opvallen, maar waar je partner, vriend of vriendin gewoon veel aan hebben. Je hebt een luisterend oor waardoor de ander zijn verhaal kwijt kan.

Die ander uit misschien heel gemakkelijk zijn of haar gevoelens en is evengoed onzeker! Want bedenk dat er niemand is die niet onzeker is!

Jij straalt die onzekerheid mogelijk wat meer uit, maar de ander kan zichzelf overschreeuwen of arrogant overkomen. Maar ook dat zijn uitingen van onzekerheid.

Jouw empathische, meelevende houding kan jouw sterke kant zijn. Ik heb ook wel mensen gezien die minder contactuele eigenschappen hadden, maar die heel praktisch konden meeleven.

Ze deden boodschappen voor de ouder buurvrouw of veegden het straatje schoon zodat hun oude buren niet zouden uitglijden.

Jij weet best zelf waar jij sterk in bent. Iedereen heeft sterke en zwakke kanten. Ik laat wel eens mijn man niet uitpraten en vul zijn zin al aan terwijl hij iets heel anders wilt zeggen en denk dan al te weten wat hij bedoelt.

twee vrouwen in gesprek

Jij kunt vast veel meer geduld opbrengen en luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Of soms doet mij het verhaal van mijn vriendin denken aan een eigen ervaring en begin ik mijn eigen verhaal te vertellen.

Ik ben dan wel eens jaloers op mijn schoonzus die altijd door goede vragen te stellen de ander zijn verhaal laat doen.

Geen verbetering nodig om meer vertrouwen in jezelf te krijgen?

Tegenwoordig krijg je soms wel het gevoel dat verbetering niet meer nodig is. “Wees blij en tevreden met jezelf en dan komt alles goed”, wordt er dan gezegd.

Aan één kant heeft dat wel iets, maar aan de andere kant kan verbetering op sommige punten ook helpen om een positiever zelfbeeld te krijgen.

Misschien vind jij je uiterlijk helemaal niet belangrijk. Je trekt dagen achter elkaar hetzelfde aan en het interesseert je niet wat je aanhebt. Toch doe je jezelf daarmee te kort. Zoek kleding waarin jij het beste uitkomt.

Soms heb je daar advies bij nodig. Er zijn niet voor niets zoveel tijdschriften die mensen een nieuwe haarcoupe geven en anders kleden waardoor ze jaren jonger lijken.

Dit geldt meestal vooral voor vrouwen, maar mannen mogen ook best oog hebben voor wat hen het beste staat. Door er goed uit te zien krijg je meer vertrouwen in jezelf en kom je ook positiever over.

Je maakt gemakkelijker contact omdat je vanuit een stukje zelfvertrouwen sneller iemand durft aan te spreken.

Een andere tip is om je niet af te sluiten of alleen thuis te blijven zitten. Zoek iets op waardoor je in contact komt met anderen.

Wanneer je werk buitenshuis hebt gaat dat al vanzelf.

Ook wanneer je jonge schoolgaande kinderen hebt of als je ze naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf brengt.

vrouw met handen voor de ogen, eenzaam

Maar het gaat mij juist om jou, die om de één of andere reden geen werk hebt. Je bent gedeeltelijk afgekeurd en zit daarom thuis. Je hebt minder te besteden en gaat ook niet veel naar de winkel.

Binnen de kortste keren wordt je eenzaam en kijk je nog amper in de spiegel. Dan is er werk aan de winkel of je wilt of niet! Want anders gaat het niet goed!

Hulp bij het zoeken naar meer zelfvertrouwen

Je kunt tips krijgen bij het vermeerderen van zelfvertrouwen. En toch wil het soms in eigen kracht niet lukken. Je staat open voor hulp van anderen want je ziet dat het in eigen kracht niet vooruit gaat.

Misschien is je rugzakje te groot en is er meer nodig om uit die negatieve spiraal naar boven te klimmen. Er dreigt gevaar voor je relatie en je weet niet meer hoe het verder moet!

Dan raad ik je aan om hulp te zoeken. Waarschijnlijk heb je dan ook geen goede vrienden meer die je verder kunnen helpen en voel je je alleen.

Eenzaamheid staat dan voor de deur, maar ik wil je zeggen dat er dan nog steeds goede mogelijkheden zijn om er bovenop te komen!

Je kunt naar de huisarts gaan en een verwijzing vragen voor een psychotherapeut. Ook is het mogelijk om een goede online cursus te volgen. Ik weet een cursus van Frank de Moei die je verder kunt helpen.

De cursus heet Blijvend Zelfvertrouwen. Je kunt er op doorklikken en kijken of het je wat lijkt. Duizenden mensen zijn je voorgegaan en er door geholpen en je krijgt 100% geld terug garantie!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *