kinderkoor

Meer zelfvertrouwen door muzikale vorming

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

kinderen spelen accordeon

Meer zelfvertrouwen door muzikale vorming?

Inderdaad heeft muzikale vorming een positief effect op heel onze persoonlijkheid en vooral bij jonge kinderen.

Maar ook wanneer je wat ouder bent zul je goede gevolgen daarvan ondervinden!

Meer zelfvertrouwen na muzikale vorming

Eén van de redenen om een instrument te gaan spelen kan zijn om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Meestal is dat niet de belangrijkste reden om je met muziek bezig te gaan houden.

Het leek je gewoon leuk om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen. Of je wilt je zoon of dochter er mee kennis laten maken.

Met muziek bezig houden geeft een positieve reactie op onze persoonlijke ontwikkeling. Er is een onderzoek geweest of een vast vak muzikale vorming op de basisschool belangrijk was en daarbij kwamen o.a. de volgende resultaten naar boven:

peuter op vloerkleed maakt muziek
  • verhoging van intelligentie

   

  • verbetering in persoonlijke ontwikkeling

   

  • bevordering creativiteit

   

  • emotioneel meer in evenwicht

   

  • beter groepsgevoel

   

  • meer discipline

   

  • meer zelfvertrouwen

Verhoging van intelligentie door muzikale vorming en daarmee meer zelfvertrouwen

Er is verschillende keren onderzoek gedaan naar de combinatie muzikale vorming en hogere  intelligentie. In eerste instantie wees een onderzoek uit dat mensen die vaker naar concerten gingen en de muziekschool hadden bezocht meer succesvol waren in de maatschappij.

Deze verklaring bleek ook een link te hebben met een hogere sociale klasse, waardoor er dus ook andere factoren meespeelden.

Later is nog ander onderzoek gedaan o.a. door iemand die resultaten van verschillende basisscholen in Berlijn onderzocht.

moed, creatief, intelligent

Hij bekeek en vergeleek de resultaten van kinderen die wél of niet op de basisschool het vak muziekonderwijs kregen. Daar bleken grote verschillen in te zijn.

Resultaten van dit onderzoek toonden onder andere aan dat kinderen na vier jaar  muziekles, een hogere intelligentie hadden dan kinderen die geen muziekles volgden.

Verbetering in persoonlijke ontwikkeling  na muzikale vorming

Het leren  bespelen van een muziekinstrument vraagt veel doorzettingsvermogen.  Door er toch mee verder te gaan krijg je meer zelfvertrouwen. Ook helpt het om bijvoorbeeld samen in een groep te muziek te maken.

Je kunt een belangrijke rol hebben in de groep maar ook  minder op de voorgrond staan. Je moet je aan elkaar aanpassen en dat is belangrijk voor de omgang met elkaar.

Creatief en meer zelfvertrouwen bij muzikale vorming

De eerste stappen om bijvoorbeeld een piano of gitaar te bespelen lukken goed. Daarna gaan enthousiaste leerlingen op een gegeven moment creatiever worden en hun eigen  muzikale stukjes maken.

creatieve verfhanden

Maar niet alleen bij de muziekles maar ook op andere gebieden worden ze creatiever!

Emotioneel meer in evenwicht en meer zelfvertrouwen door muzikale vorming

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met muziekles vanaf jonge leeftijd emotioneel stabieler zijn en ook minder angstig. Op het werk en tijdens het dagelijks leven krijgen mensen regelmatig te maken met tegenslagen en verlies.

Het is belangrijk om daar goed mee om te kunnen gaan. Kinderen die muzikale vorming hebben gehad zijn minder angstig. Dit is belangrijk  om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals het gaan naar een nieuwe school, nieuwe vrienden maken, of een nieuwe taak uitvoeren op het werk.

Dus ook jaren later heeft muzikale vorming nog positief effect!

Beter groepsgevoel en meer zelfvertrouwen door muzikale vorming

Zeker wanneer je ervaring hebt om samen in een groep muziek te maken helpt dat later om beter in een groep te functioneren. De gezinnen zijn meestal wat minder groot dan vroeger en het is belangrijk om samen iets in een groepje te doen.

Op school hebben kinderen te maken met een grote groep, maar daar geeft de meester of juf leiding aan. Dat zien we ook bij groepssporten. Daar is een coach die zegt wat er gedaan moet worden.

Bij het zingen of spelen in een muziekgroep moet je het met elkaar maken. Je bespeelt verschillende muziekinstrumenten of zingt in een groep en daarbij heb je ook allemaal een verschillende rol.

kind speelt op straat gitaar

Je hebt dan profijt van de muzikale vorming wanneer je die hebt gehad op de basisschool en kunt daarna met de een piano of gitaar of een ander instrument verder gaan. Wanneer je daar wat op kunt spelen is het mogelijk om samen een muziekstukje te gaan spelen.

Sommigen jongeren gaan voor zangles en willen graag zanger worden.

Je kunt muzieklessen volgen bij de muziekschool in de plaats waar je woont. Ook is het mogelijk om een online cursus te gaan volgen. Zowel voor piano als voor gitaar zijn er goede cursussen online te vinden die in verhouding minder kostbaar zijn en goede resultaten geven.

Door piano of gitaar aan te klikken kun je informatie ontvangen over deze leuke methoden.

Meer discipline en zelfvertrouwen door muzikale vorming

Het vraagt wel discipline en doorzettingsvermogen om na de basis muzikale vorming door te gaan met het bespelen van een instrument. Maar het is natuurlijk super tof om zelf een instrument als bijvoorbeeld  een piano of een gitaar te bespelen. De les is dan niet meer op school maar je oefent dan ook veel thuis; het liefst elke dag minstens een kwartier of half uur.

teambespreking

Ook wanneer je kind misschien een wat minder grotere doorzetter is leert het op die manier een stukje discipline op te brengen waar hij later veel plezier van kan hebben. Ook wanneer je volwassen bent moet je vaak taken doen die steeds weer terug komen waar je minder zin in hebt. Door het toch te doen geeft het met zelfvertrouwen en voldoening.

Door muzikale vorming meer zelfvertrouwen

Eigenlijk heb ik in heel het artikel al laten zien dat muzikale vorming meer zelfvertrouwen geeft. Dat is ook door onderzoek steeds opnieuw bewezen. Door verder te gaan met een muziekinstrument of zelf zangles te nemen leer je iets te doen dat je gewoon een kick geeft!

Jij kan een instrument bespelen en jij durft gewoon solo te zingen! Daar heb je je best voor gedaan. Het kostte je inspanning en discipline door steeds weer opnieuw te oefenen. Maar het resultaat mag er dan ook gewoon zijn!

Je kunt nu zelf muziek maken en misschien ook nog iemand begeleiden. Verder is het mogelijk om een muziekgroep op te zetten door samen muziek te maken.

Band - zwart wit tekening

Daardoor krijg je weer ervaring in het samenwerken wat ook in de maatschappij erg belangrijk is. Wanneer je samen wat muziekstukjes hebt ingestudeerd kun je zelfs een muziekavond organiseren waarbij jullie kunnen optreden.

Al die ervaringen geven je zelfvertrouwen een flinke opkikker die anderen je niet kunnen afnemen en waar je heel je leven plezier van hebt.

Wanneer er meer nodig is dan muzikale vorming om je zelfvertrouwen te vergroten

Er kunnen omstandigheden zijn waarbij je meer nodig hebt om je zelfvertrouwen te vergroten. Er kunnen moeilijke situaties zijn waarbij je een verlies hebt geleden. Het kunnen relatieproblemen zijn met kinderen of je moet door scheiding of overlijden je partner verliezen.

Misschien heb je in je jeugd niet zo veel bevestiging gekregen waardoor je altijd al minder zelfvertrouwen hebt gehouden. Om aan je zelfvertrouwen te werken kun je een psycholoog of psychotherapeut in de arm nemen.

trust yourself

Ook is het mogelijk om je in te schrijven voor een online cursus blijvend zelfvertrouwen. Ik kan je die cursus van harte aanbevelen. Het helpt je op het moment zelf maar garandeert je ook dat deze verandering in zelfvertrouwen blijvend is.

Wat houd je tegen? Ga er mee aan de slag! Je hebt niets te verliezen en het geeft je persoonlijk een positieve wending en meer zelfvertrouwen!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *