verlaten strandje met meer

Meer Zelfvertrouwen en Minder Eenzaamheid

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

eenzaam meisje

Meer zelfvertrouwen en minder eenzaamheid

Eenzaamheid ervaren: wie heeft dat nog nooit mee gemaakt? Je mist een ander met wie je kunt praten en lachen én huilen.

Iemand bij wie je jezelf kunt zijn en die naar je luistert.

Wanneer je geen mensen om je heen hebt of kunt spreken met wie je nauw contact hebt kun je je regelmatig eenzaam voelen.

Het zorgt er ook voor dat je minder zelfvertrouwen hebt. Soms is dat laatste zelfs de oorzaak van eenzaamheid.

Eenzaamheid en te weinig zelfvertrouwen

Je bent eenzaam wanneer je je niet echt verbonden voelt. Dan mis je een hechte, emotionele band met anderen. Het kan ook zijn dat je contact zou willen met meer verschillende mensen.

Het geeft verdrietige gevoelens van leegte, verdriet en angst. Je kunt het leven als zinloos ervaren en krijgt lichamelijke of psychische klachten.

Heel vaak komt eenzaamheid ook voort uit te weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Ben ik wel interessant genoeg om mee bevriend te zijn?

Heb ik de ander wel wat te bieden in de contacten? Ik heb niet genoeg opleiding of ervaring om mee te kunnen praten, of… ik heb helemaal geen werk en voel me niet echt meetellen in de maatschappij…

Persoonlijke noodzaak van meer zelfvertrouwen en minder eenzaamheid

Eenzaamheid is een ervaring die heel persoonlijk is. Het heeft onder andere ook met je karakter te maken hoe diepgaand je relaties nodig hebt en hoe groot je sociale netwerk moet zijn zonder je eenzaam te voelen.

Meer introverte mensen kunnen heel goed alleen zijn en expressieve enthousiaste mensen hebben juist veel mensen om zich heen nodig om zich prettig te voelen.

De één zegt: “ik ben een mensen mens”, en de ander houdt er van om rustig thuis te lezen en af en toe eens met enkele mensen wat diepgaander contact te hebben.

Andere mensen weten niet hoe jij contacten ervaart en wat jij nodig hebt. Soms lijkt een relatie met partner, gezin of familie gewoon goed te zijn, maar voelt iemand zich toch eenzaam en onbegrepen.

gelukkig gezin

Zolang je de schone schijn ophoudt wordt er ook niets aan gedaan.

Toch verschuilen veel mensen zich achter dat facebook geluk. De mooiste foto’s en filmpjes worden vertoond van al even mooie en gelukkige gezinnen. Toch kan de werkelijkheid daar schril bij afsteken.

Openheid over eenzaamheid en gemis aan zelfvertrouwen

Eerlijk is eerlijk: het is niet gemakkelijk om open te zijn wanneer je vindt dat het contact met je partner, je vrienden of familie te wensen over laat! Misschien ben je moedeloos over de situatie en heb je het opgegeven dat het ooit anders zal worden!

Omdat niemand weet hoe het voor jou voelt is eenzaamheid ook moeilijk in te schatten. Jij bent degene die het zelf voelt en anderen weten daar soms niets van! Je raakt er ook je zelfvertrouwen door kwijt.

Eenzaamheid een probleem

Soms is eenzaamheid een gevoel van zo nu en dan. Het komt en het verdwijnt ook weer. Gelukkig is dat in veel situaties zo en verdwijnt dat eenzame gevoel weer wanneer je wat beter in je vel zit.

Sommige mensen houden van een zonnetje. Ze zien letterlijk de zon schijnen en voelen zich een stuk beter. Maar voor anderen maakt het niets uit of het warm of koud is.

eenzame boom in zee

Het verandert niets aan die eenzaamheid. Ze voelen zich minder waard en raken hun zelfvertrouwen kwijt.

Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan er een negatieve spiraal ontstaan. Je raakt het niet meer kwijt en er is meer nodig om je er uit te trekken!

Twee soorten eenzaamheid

Toon Hermans zei in zijn bekende gedicht ‘een vriend’  onder ander het volgende:

pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas mag je zeggen:
ik heb ’n vriend

Echte vrienden heb je nodig om je niet eenzaam te voelen

Misschien ben je eenzaam hoewel je voldoende contacten hebt. Andere mensen zien het niet aan jou. Je redt je ogenschijnlijk goed en het lijkt allemaal prima met jou te gaan. Maar je hebt alleen oppervlakkige contacten.

Er is dan vooral een gemis aan diepgaande relaties. Je mist de kwaliteit in de contacten.

De andere vorm van eenzaamheid is duidelijker zichtbaar. Je hebt gewoon weinig mensen om je heen met wie je van gedachten kunt wisselen. Voor je gevoel wordt je niet gezien en je kunt je vragen en twijfels eigenlijk nergens kwijt.

een eenzame jongen

Zelfs aan oppervlakkige contacten heb je gebrek. Deze situatie is ernstiger en moeilijker op te lossen, maar niet onmogelijk!

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn – het kan wel samenvallen. Wanneer je geen of nauwelijks sociale contacten hebt, spreken we van een sociaal isolement.

Een goede sociale basis zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder eenzaamheid

Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen de sociale basis van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven.

Maar niet iedereen komt uit een hechte familie. Veel mensen hebben in hun jeugd hechtingsproblemen mee gemaakt.

En dan besef ik dat wij in Nederland nog in een bevoorrechte situatie leven van meer dan 70 jaar vrede en veiligheid.

Toch blijkt dat een land met welvaart nog geen garantie te zijn voor een hechte familie en goede vrienden. Veel mensen leven voor zichzelf en voor hun carrière en kijken nauwelijks naar anderen om.

Zelfs een eigen gezin kan te weinig meeleven ervaren wanneer beide ouders full time werken.

stel dat gaat scheiden

Verder zijn er in onze tijd veel gebroken gezinnen dat zijn weerslag heeft op de kinderen.

Zij voelen zich tussen wal en schip en weten niet voor wie ze moeten kiezen. Het trekt zijn sporen bij de kinderen die naar beide ouders loyaal willen zijn.

Ouderen die eenzaam zijn en gebrek hebben aan zelfvertrouwen

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Je woont nog in het huisje waar je al jaren woont. Je man of vrouw is er niet meer en je kinderen zijn te druk om veel aandacht voor je te hebben.

Langzamerhand vereenzaam je wanneer je geen netwerk om je heen hebt. Bij fysieke klachten krijgen je mensen uit de zorg om je heen.

Maar verder gaan er dagen voorbij dat je niemand ziet of spreekt.

Je kwijnt weg en vertwijfeld vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan! Ook dan zie je vaak dat er een gebrek komt aan zelfvertrouwen.

een oudere man die alleen is en leest

Het helpt soms wel wanneer mensen bij een kerkelijke gemeente behoren of naar een buurthuis gaan of een bridgeclub.

Daardoor is er regelmatig contact met een groep mensen bij wie ze horen. Dat geeft vreugde bij het ouder worden.

Werken aan meer zelfvertrouwen en minder eenzaamheid

We hebben gezien dat eenzaamheid en zelfvertrouwen vaak samen gaan!

Misschien is het daarom belangrijk om eerst aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Je kunt dit doen door begeleiding te vragen van een therapeut, maar het is ook goed mogelijk om een online cursus te volgen.

Een cursus die ik je kan aanbevelen is de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen en de andere is Gelukkig zijn gelukkig blijven.

Ook is er nog een cursus die je helpt om goede relaties aan te gaan. Door deze woorden aan te klikken krijg je meer informatie over bijbehorende cursussen.

Mogelijk dat één van die cursussen je kunnen helpen om vanuit meer zelfvertrouwen ook gemakkelijker goede vrienden en relaties te krijgen en te onderhouden.

Het zal zeker een reden kunnen zijn om minder eenzaam te worden.

bergen met sneeuw en bloeiende weiden

Denk niet dat je de enige bent in deze situatie.

Veel mensen hebben hulp gezocht én gevonden en zeggen: 

“Dit had ik veel eerder moeten doen!

Mijn leven heeft veel meer waarde gekregen!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *