uit de boot vallen - met ontslag

Na ontslag solliciteren

Gerda den Admirant Solliciteren kun je leren 4 Reacties

jonge vrouw verdrietig nadenkend

Na ontslag opnieuw werk zoeken is geen gemakkelijke opdracht.

De reden dat je ontslagen bent kan heel verschillend zijn maar voor bijna iedereen betekent het: opnieuw zoeken van een andere baan.

Er zijn verschillende manieren om hulp te zoeken en het is belangrijk om positief te blijven.

Bereid jezelf goed voor bij het zoeken naar nieuw werk.

Via dit artikel wil ik je diverse handvatten geven om een nieuwe job te vinden!

 

Ontslag aangezegd

Wanneer je ontslag is aangezegd kan dat veel emoties geven. Je zekerheden vallen weg. Je vaste contract en inkomen is op losse schroeven komen te staan. De reden van ontslag kan heel divers zijn en is ook belangrijk hoe jij dit gaat verwerken en hoe moeilijk of gemakkelijk je weer nieuw werk zal vinden.

Wanneer je baan is komen te vervallen vanwege fusie of inkrimping heeft het mogelijk weinig met jou zelf te maken. Het kan ook zijn dat een bedrijf failliet is gegaan en dat je samen met alle collega’s op straat staat.

Deze oorzaken van ontslag zijn in een sollicitatie veel gemakkelijker te benoemen dan een ontslag op staande voet of wanneer een tijdelijk contract niet wordt verlengd door een persoonlijke reden. Dan heeft het vaak met andere oorzaken te maken.

Persoonlijke oorzaken van ontslag

Wanneer je door persoonlijke oorzaken bent ontslagen is het goed om onder ogen te zien wat de werkelijke reden is van je ontslag. Je kunt daar namelijk iets van leren voor je volgende baan. Het kan zijn dat je in je proeftijd al bent ontslagen of dat een jaarcontract geen vaste baan werd.

Misschien was er iets mis in de onderlinge communicatie. Dat kan te maken hebben met botsende karakters of omdat er geen klik was met collega’s of leidinggevenden.

ontslag van werknemers

Ook kan er sprake zijn van verschillende verwachtingen van jou en de werkgever bij de invulling van de functie. Of je paste niet bij de organisatiecultuur.

Andere oorzaken kunnen zijn wanneer er sprake was van veel afwezigheid door ziekte. Ook kan er natuurlijk een arbeidsconflict zijn ontstaan waardoor ze je liever kwijt dan rijk waren.

Welke stappen neem je nadat je ontslag is aangezegd?

In eerste instantie heb je mogelijk gedacht dat je droomde toen je hoorde dat je contract niet werd verlengd. Misschien kwam het als donderslag bij heldere hemel en had je totaal niet in de gaten dat de dreiging van ontslag boven je hoofd hing.

De werkelijkheid moet dan eerst tot je doordringen van wat je overkomt.

De leidinggevende geeft misschien wat richting aan hoe je kunt reageren en wat je moet doen, maar eerst moet je dit ontslag enigszins verwerken. Alhoewel je niet bij de pakken neer kunt gaan zitten, want al heel snel moet je via het UWV een WW uitkering aanvragen.

Je kunt vanaf 1 week voor je eerste WW-dag een WW-uitkering aanvragen. Pas dan heeft het UWV de salarisgegevens van je werkgever ontvangen. Die hebben ze  nodig  om over je uitkering te beslissen.

Vraag een WW-uitkering wel tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag aan. Afhankelijk van het aantal maanden of jaren dat je gewerkt hebt wordt je uitkering berekend.

ook na ontslag gaat je leven door

Via de site van het UWV kan je ook uitrekenen hoe lang je recht op uitkering hebt. Hoe langer je gewerkt hebt, hoe langer je WW uitkering krijgt. Het is meestal minimaal 3 maanden maar kan tot een veel langere tijd oplopen.

Er zijn ook allerlei situaties waarbij geen recht is op uitkering. Het gaat dan vooral om ontslag op staande voet, maar meestal heeft dat met ongewone situaties te maken.

Ook wanneer er sprake is van ontslag met wederzijds goed vinden kan het zijn dat je geen recht hebt op een WW uitkering. Bestudeer de site van het UWV om te kijken waar jij recht op hebt!

Meer belanghebbenden bij succesvol solliciteren na ontslag!

Het UWV heeft er ook belang bij dat jij zo kort mogelijk zonder werk zal zitten. Zij hebben mensen in dienst die je helpen bij het zoeken naar een andere baan.

Het UWV biedt verschillende soorten dienstverlening. Je kunt je CV op werk.nl plaatsen. Ook kun je via deze site online trainingen en tips ontvangen om opnieuw te solliciteren. Er worden tips gegeven over het schrijven van een goede sollicitatiebrief of over netwerken.

op een baan/job afgaan

Verder zijn er testen te vinden om te kijken waar jouw gaven liggen en welke beroepen bij je passen.

Hoe eerder jij een baan hebt, hoe eerder de uitkering kan stoppen! Het is daarom een wederzijds belang om jou aan nieuw werk te helpen!

Wat je wel en niet moet doen na ontslag

Natuurlijk kun je niet stil blijven zitten wanneer je weet dat je binnenkort ontslag krijgt. Nadat je je aangemeld hebt bij het UWV om WW uitkering te krijgen, ga je actief op zoek naar nieuw werk.

Er zijn verschillende valkuilen waar je beducht voor moet zijn:

Blijf niet in de slachtofferrol hangen. Het is begrijpelijk dat je in eerste instantie je wel slachtoffer voelt, maar dat mag niet in je sollicitatiebrieven terug te zien zijn.

Zorg dat je het verlies van je baan eerst enigszins verwerkt heb voordat je actief gaat solliciteren. Het is een soort rouwproces waar je doorheen gaat en mogelijk ben je je zelfvertrouwen ook wat kwijt geraakt.

Ga daar eerst aan werken voordat je op zoek gaat naar nieuw werk. Er zijn goede online cursussen zoals de cursus Blijvend Zelfvertrouwen, die je kunnen helpen de draad weer op te pakken en positief verder te gaan.

standbeelden, zitten rondom een fontein, nadenkend

Pas je verwachtingen aan en denk niet dat iedereen op jou zit te wachten en dat je in ieder geval een vergelijkbaar salaris en functie terug krijgt. Mogelijk heb je iets in jaren opgebouwd en dat krijg je bij een nieuwe baan niet zo maar weer.

Wees blij wanneer je werk terug vindt dat naar je zin is en waar jij jouw gaven en ervaringen kwijt kunt.

Blijf positief en ga niet in het wilde weg solliciteren. Spreek in je sollicitatiebrief niet lelijk over het bedrijf dat je heeft ontslagen, maar zoek zorgvuldig naar een passende baan en maak werk van je sollicitatiebrief.

Goede voorbeelden of handvatten om te solliciteren na ontslag

Een goed voorbeeld om niet in bovenstaande valkuilen te vallen en positief verder te gaan is de volgende situatie:

Pieter neemt na zijn ontslag een paar weken voor zichzelf om alles op een rijtje te zetten. Hij vraagt zich af: “Wat is er gebeurd en hoe voel ik me daaronder? Hoe ga ik mijn leven nu opnieuw inrichten?” Ondertussen maakt hij een afspraak met de loopbaanadviseur op zijn werk.

Tijdens dit gesprek vraagt hij om hulp; het is echt jaren geleden dat hij gesolliciteerd heeft! Hij krijgt handvatten mee en gaat aan de slag. Hij bedenkt voor zichzelf: “Waar wordt ik enthousiast van? Wat past bij mij?” Hij kiest met zorg een aantal vacatures uit en gaat er goed voor zitten.

Met vallen en opstaan – en het incasseren van de nodige teleurstellingen – leert hij hoe hij zichzelf kan presenteren. Dat hij concessies zal moeten doen – in salaris, werkinhoud of reisafstand – daar houdt hij rekening mee. Hij is er vast van overtuigd dat het uiteindelijk gaat lukken!

een open deur naar nieuw werk

Ook voor het opstellen van een goede sollicitatiebrief zijn hulpmiddelen, evenals voor het opstellen van een zorgvuldige CV.

Hulpmiddelen als voorbereiding om te solliciteren na ontslag

Denk aan de E-cursus Vind je ideale baan van Frank de Moei. Dit is een goede cursus waar je meteen mee kunt beginnen en die je helpt om de goede weg weer te vinden

Handboek Curriculum Vitae
sollicitatiebrief handboek

Het sollicitatiebriefhandboek   van Perry Kroes, oftewel sollicitatiedokter

De maker van dit boek zegt: “Sinds 2010 heb ik duizenden werkzoekenden geadviseerd hoe zij het rendement van hun sollicitaties kunnen verbeteren; van studenten en starters tot artsen en ondernemers.

Door deze jarenlange ervaring weet ik welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In dit boek vind je de formule die ik door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brieven te schrijven.

Aan de hand van dit boek leer je hoe je zelf een moderne sollicitatiebrief opstelt die je helpt om je doel te bereiken: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.”

Het curriculum-vitae-handboek   

Ook dit boek is geschreven door Perry Kroes en helpt je om een goede CV te maken. Wanneer je dit boek in combinatie met het sollicitatiebriefhandboek koopt wordt er een combikorting gegeven.

box cursus vind je ideale baan
cursus zelfvertrouwen

Wanneer je wat minder evenwichtig aan deze klus begint zou ik je aanraden om één of meer van bovenstaande cursussen door te nemen.

Ze zijn betaalbaar en hebben bewezen mensen te helpen om weer opnieuw werk te vinden. En daar is het jou toch ook om begonnen?!

Met succes solliciteren?

Op zoek naar een nieuwe baan?

logo met vertrouwen leven

Ontvang veel tips waarmee het nu wél gaat lukken!

Ja, daar wil ik meer van weten!

Reacties 4

 1. Dit zijn nuttige tips over wat te doen na ontslag, zeker in een wereld met een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Mijn ervaring is dat ik een niet-verlenging van een contract als positieve reden kon vernoemen tijdens een sollicitatiegesprek.

  1. Beste Ivan,
   Ik vind het knap dat je een niet-verlenging van een contract als positieve reden genoemd heb tijdens een sollicitatiegesprek.
   Natuurlijk geeft het aan dat je ervaring hebt op de arbeidsmarkt.
   Het is wel belangrijk dat jouw minder goed functioneren niet de reden is ontslag.
   Maar in ieder geval fijn dat er weer andere mogelijkheden zich hebben voor gedaan.
   Ik hoop tenminste dat je dit werk hebt gekregen en dat je het er naar je zin hebt en je verder kunt ontwikkelen.
   Succes ermee!

 2. Die donderslag bij heldere hemel wanneer ontslag wordt aangezegd, komt mij bekend voor. Ik merkte ook dat er in de periode daarna dat mijn afdelingschef afstandelijker werd. Dat heb ik als positieve impuls gezien om afstand te nemen en mij te concentreren op een nieuwe baan tijdens de opzegtermijn. Het was een kwestie van motivatie verleggen. Zo bleek ik uiteindelijk naadloos te kunnen overstappen op een nieuwe baan.

  1. Beste Natalie,
   Wat fijn dat je zelf de periode nadat ontslag was aangezegd goed hebt kunnen gebruiken om de focus te verleggen.
   Natuurlijk wist de afdelingschef ook dat het einde in zicht kwam van het samenwerken.
   Maar dat geeft dan inderdaad gelijk een periode van afscheid nemen en verder kijken.
   Fijn dat je zo naadloos kon overstappen op je nieuwe baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *