2 handen houden elkaar vast

Onvervulde kinderwens en zelfvertrouwen

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

huilende vrouw

Als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen en een onvervulde kinderwens kan dit grote invloed hebben op  heel je leven

Het is niet gek als het je soms te veel wordt. Je leven lijkt in te storten en weinig zin meer te hebben. Praten met je partner en je omgeving kan verlichting geven.

Ook is het belangrijk om contact te zoeken met lotgenoten om gevoelens met elkaar te kunnen delen.

Er komt heel veel op je af en ook je omgeving moet weten hoe er mee omgegaan moet worden. Veel tips in onderstaand artikel over dit onderwerp

Onvervulde Kinderwens

Jij was er altijd al mee bezig. Als kind speelde je veel met poppen en je dacht over later aan een groot gezin. Kinderen krijgen was bijna nog belangrijker dan een partner.

Voor een ander was het eerst minder belangrijk. Eerst je carrière en een partner en dan hoopte je wel dat er een gezin gevormd kon worden. Dan zou het plaatje compleet zijn.

Sommige mensen komen pas laat een partner tegen waardoor de biologische klok gaat tikken en het niet meer mogelijk blijkt om kinderen te krijgen. Ook kan het zijn dat je tijdens de relatie er achter komt dat één van de twee minder vruchtbaar is.

Elke situatie is weer anders maar de uitkomst kan gelijk zijn: een onvervulde kinderwens!

Het traject waarin je terecht komt bij een onvervulde kinderwens

Iedereen kent wel 1 of meerdere stellen die te maken hebben met het gemis van een eigen kind. In eerste instantie wordt er niets gezegd. Er moet gewerkt worden voor de hypotheek van het huis en misschien wil men eerst nog genieten van het samen zijn.

Een onbezorgde vakantie en nergens aan gebonden zijn.

Maar wanneer de jaren gaan tellen en er niets gebeurt komen er toch de vragen. Meestal niet direct aan het bewuste stel.

Dat is wel al te nieuwsgierig! Wanneer er een warme relatie is tussen ouders en kinderen of andere naaste familieleden is het wel belangrijk om deze zorg met elkaar te delen.

kleurrijke familie om je heen

Het is voor de omstanders gemakkelijker wanneer jullie zelf met jullie vragen en onzekerheid naar buiten komen, ook al is dit geen gemakkelijke stap.

Degenen die van jullie houden zullen graag met jullie meeleven en meedenken ook al zal er wel eens een minder fijngevoelige opmerking gemaakt worden. Bedenk dan dat het voor iedereen moeilijk is om altijd de juiste woorden te vinden en toon te treffen!

Stappen die genomen moeten worden bij een onvervulde kinderwens

Het hangt helemaal van jullie situatie af welke stappen er genomen kunnen worden wanneer de komst van een kind uitblijft.

Vanaf wanneer kijken jullie uit naar een zwangerschap en zijn er al testen gedaan om te zien of er sprake is van verminderde vruchtbaarheid of zelfs van onvruchtbaar zijn?

De eerste stap is toch altijd naar de huisarts en daarna duurt het wel enkele maanden voordat je iets verder bent. De huisarts zal op een gegeven moment doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Soms komt er geen duidelijke diagnose. Dat geeft dan een lange tijd gevoel van twijfel en onzekerheid.

stel dat samen uitkijkt

Wanneer er niets gevonden wordt dat wijst op onvruchtbaarheid zit het dus tussen onze oren? Hoe lang kunnen we blijven hopen dat het toch een keer vanzelf goedkomt?

Je kunt op een gegeven moment aan niets anders meer denken.

Je vrijt op commando wanneer je vruchtbaar zou zijn en iedere keer weer die grote teleurstelling wanneer het allemaal voor niets lijkt te zijn geweest: je wordt weer ongesteld!

Een onvervulde kinderwens: wat doet dat met jullie?

Je hebt het hele vruchtbaarheidstraject gevolgd: zonder resultaat! Tot op dat moment waren jullie nog bezig. Eerst keken jullie misschien al wel jaren uit naar een kind maar zeker in de periode van alle onderzoeken waren jullie er 100% op gericht.

En tot die tijd was er nog de hoop dat er verandering zou komen in de verdrietige situatie.

Zolang er hoop is gaan we door en ontvangen energie om verder te gaan. Wanneer de hoop wordt weg genomen kom je in een groot gat terecht en daarmee gaat ook een rouwproces beginnen. Je gaat rouwen om een kind dat er niet gaat komen.

Dit geeft heel heftige gevoelens die niet zo maar over gaan. Heel het leven kan doelloos lijken. Waar leef je uiteindelijk nog voor?

Ook jullie relatie kan onder spanning komen te staan. Wanneer je zeker weet dat het aan jou of aan jouw partner ligt kan er ook een verwijdering ontstaan en onbegrip.

mensen op een bank

Je kunt zelf ook je zelfvertrouwen kwijt raken. Je bent niet compleet en goed. Er ontbreekt iets aan jou of je partner! Het is ook geen griep waar je even beroerd van bent, maar waar je na een week van zegt: dat heb ik ook weer gehad!

Nee, een onvervulde kinderwens trekt heel je leven met jullie mee! Geen kinderen betekent ook geen kleinkinderen!

Eerst zie je al je vriendinnen zwanger worden en daarna worden ze allemaal opa en oma en strooien ze met hun foto’s van de kleinkinderen op feestjes.

En jullie zitten daar met lege handen!

Wat te doen bij een onvervulde kinderwens

Het is belangrijk om, wanneer jullie het aankunnen, duidelijk te zijn naar je directe omgeving. Mensen om jullie heen willen graag met jullie meeleven en er voor jullie zijn!

Overleg met elkaar of jullie open staan voor een andere manier van gezinsvorming. Je kunt denken aan adoptie of om je aan te melden voor pleegkinderen. Ook crisisopvang kan een taak zijn die naar jullie toe kan komen.

Al deze vormen van gezin zijn waren niet jullie eerste keus. Het zijn geen kleine beslissingen. Je moet er wel helemaal achter staan wanneer je aan zoiets begint.

samenleving

Bovendien is adoptie ook een kostbaar project en er gaat vaak jaren overheen voordat je eindelijk een kindje in je armen kunt sluiten. Ook is adoptie leeftijdgebonden. Bedenk dat er veel goede ervaringen zijn met adoptie maar dat ook veel ouderparen voor grote problemen komen te staan.

Je moet jezelf in ieder geval de tijd geven om te rouwen. Stap er niet te snel overheen. Stop het ook niet weg door vervolgens in van alles en nog wat weg te vluchten.

Na een tijd is het misschien mogelijk om je weer op andere dingen meer te richten in het leven dat je ook voldoening geeft. Je kunt denken aan je dagelijkse werk of vrijwilligerswerk. Ook kun je betekenis hebben voor nichtjes en neefjes of kinderen uit een kerkelijke gemeenschap.

Hulpmiddelen bij het verwerken van een onvervulde kinderwens

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen bij de verwerking van een onvervulde kinderwens. Het taboe over het onderwerp is langzaamaan wel aan het verdwijnen.

Er bestaat een organisatie Freya, die speciaal is opgericht voor mensen die met deze problemen te maken krijgen. Zij helpen bij de verwerking en bemiddelen in allerlei trajecten.

Ook zijn er lotgenoten dagen waarbij je veel met elkaar kunt delen. En verder geven ze ook veel tips aan de omstanders. Wat kun je beter wel of niet zeggen en doen?

cursus zelfvertrouwen

Waarschijnlijk ben je ook uit je evenwicht geraakt door alles wat je doormaakt. Je raakt je zelfvertrouwen kwijt. Een mogelijkheid is om een psychotherapeut in te schakelen of te beginnen met een online cursus.

Eén van de cursussen die weer wat meer evenwicht kunnen brengen is de cursus blijvend zelfvertrouwen.

Ook deze methode kan jullie helpen om het leven met een onvervulde kinderwens toch weer met zelfvertrouwen en nieuw levensgeluk tegemoet te zien.

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *