mannetje en vrouwtje van strobalen

Onzekerheid in je relatie

Gerda den Admirant Relatie en zelfvertrouwen, Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

een jonge vrouw in een gebroken situatie

Onzekerheid in je relatie wil niemand en toch komt het heel vaak voor.

Heel goed mogelijk dat jij dit leest omdat je dat gevoel ook herkent.

Die onzekerheid heeft een oorzaak en je wilt er vanaf.

Waar komt die onzekerheid vandaan?

En wat kun je er zelf aan doen om je relatie te verstevigen en die onzekerheid kwijt te raken?

Kijk mee naar de mogelijkheden om zelf te veranderen en je relatie te verbeteren!

Oorzaken van onzekerheid in je relatie

De oorzaken van onzekerheid in je relatie zijn meestal terug te brengen tot onzekerheid bij jezelf of van je partner over zichzelf. Wanneer jij het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn op veel vlakken geeft dat onzekere gevoelens.

En waarom ben je dan niet goed genoeg? Meestal zijn die gevoelens al gevoed in je jeugd. Hoe is je omgeving met jou omgegaan als kind? Heb je veel positieve stimulans en complimenten ontvangen of werd je vooral op je fouten gewezen?

Vaak is er sprake van een terugkerend probleem en hebben je ouders hun uiterste best gedaan om jou een goede opvoeding te geven en een fijne jeugd, maar hebben ze zelf evenmin die positieve stimulans naar zelfvertrouwen ontvangen.

Of er was een gebroken relatie in je jeugd en hebben alle partijen (vader, moeder en kinderen) hun best moeten doen om te overleven.

Er bestaat  een theorie dat je onzekerheid in je DNA meekrijgt via je voorouders. Een voorbeeld kan dan zijn dat je overgrootmoeder als dienstmeisje zwanger is geraakt door toedoen van de heer des huizes.

Zij kreeg daar natuurlijk de schuld van en werd weg gestuurd. Haar kind, jouw opa of oma kreeg die onzekerheid mee en wanneer haar nageslacht zich er niet bovenuit heeft geworsteld wordt die onzekerheid doorgegeven aan de volgende generatie.

Uitingen van onzekerheid in je relatie

Vastklampen

Er zijn verschillende uitingen van onzekerheid in de relatie van partners bekend. Misschien herken jij jezelf in degene die zich vastklampt aan haar partner. Je laat hem of haar geen ogenblik los en houdt hem bovendien altijd in de gaten.

Je zoekt bevestiging bij hem en wilt steeds horen dat jij de enige bent en dat hij of zij van je houdt. Een partner kan zich daarbij benauwd voelen en misschien doet hij wel pogingen om zich wat van je los te maken.

Dat geeft weer een tegenovergestelde reactie bij jou door je nog steviger aan hem vast te houden.

Ik kan je alvast zeggen dat deze manier van vastklampen uiteindelijk het einde van je relatie zal betekenen. Het voelt voor de partner als benauwend en na verloop van tijd zal de relatie verbroken worden.

Een gebroken hart

Bevestiging

Het kan zijn dat je bevestiging in de relatie zoekt: houdt mijn partner wel voldoende van mij? Maar het is ook mogelijk dat jijzelf heel onzeker in het leven staat en op allerlei gebied bevestiging zoekt. Hoe zie ik eruit en vind je het eten wel lekker?

Kan ik wel meepraten in de gesprekken met vrienden en kan hij wel met mij voor de dag komen? Is mijn opleiding niet te laag en vindt hij mij niet dom?

Veel vragen en angsten kunnen je aanvliegen en in plaats van een vrolijke, opgeruimde, zelfverzekerde partner ben jij vooral een bang vogeltje dat niet naar buiten durft te komen aan de zijde van je partner.

Jaloezie

Wanneer jij jaloerse gevoelens hebt in de relatie tot je partner zul je altijd alert zijn op concurrentie. Kijkt hij niet naar een ander en is hij niet te aardig tegenover iemand anders?

Geeft hij niet te veel aandacht aan die ander of heeft hij te veel belangstelling voor iets van die persoon?

Zodra je iets gevonden lijkt te hebben ben jij de controll freak die alles van je partner nagaat.

Eerst nog wat nonchalant, maar wanneer je bevestiging voor je vermoeden hebt gevonden bijt je je er in vast en laat je niet meer los. Wat je partner ook zegt: het is niet meer uit je hoofd te praten.

een vertwijfelde, verdrietige vrouw

Uiteindelijk komen die gevoelens van jaloezie voort uit onzekerheid over jezelf. Jij vindt jezelf niet goed genoeg voor je partner en denkt dat hij dat ook vindt.

En daarom kijkt hij, volgens jou, natuurlijk naar een ander!

Het gras bij de buren is altijd groener en die andere persoon zal vast beter, mooier, intelligenter, of wat al niet meer zijn!

Voortdurend bevestiging vragen

Wanneer jij onzeker bent over je relatie is er grote kans dat je gaat zeuren. Je zeurt om bevestiging dat je partner van je houdt en dat moet hij eigenlijk steeds herhalen.

Je bent bang dat hij niet voldoende om je geeft en hebt die bevestiging voortdurend nodig. Ik vind zelf zeuren niet zo’n leuk woord. Waarschijnlijk jij ook niet wanneer je dit leest, maar het komt zo wel over!

Dat jij steeds die bevestiging van liefde van je partner nodig hebt laat zien dat jij last hebt van onzekerheid en verlatingsangst.

Aangeven dat je problemen hebt met onzekerheid binnen de relatie, is een eerste belangrijke stap voor een vrouw.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat zeuren binnen de relatie geen teken van liefde is en tenslotte op een dood spoor zal eindigen.

Verlatingsangst

Angst om verlaten te worden komt ook voort uit onzekerheid. Je voelt je minderwaardig en onzeker en je hebt een laag zelfbeeld.

Maar wanneer je partner jou rustig en met liefde aangeeft dat hij van je houdt om wie je bent is het belangrijk om dat ook te geloven en er positief op te reageren.

Je kunt bang zijn dat er iemand anders is waar hij belangstelling voor heeft of met wie hij beter af zou zijn, maar probeer die angst geen voeding te geven.

Vraag je oprecht af of je partner aanleiding geeft voor die angst.

Verbergen van onzekerheid in je relatie

Er zijn verschillende uitingsvormen op je gezicht te lezen, of het is uit je woorden op te maken, dat je bang bent om je partner te verliezen, en dat je onzeker bent.

Misschien herken jij je wel in één of meerdere uitingsvormen zoals ik je hiervoor liet zien.

Maar er zijn ook genoeg mensen die de onzekerheid juist proberen te verbergen.

Ze tonen een glimlach en lijken volmaakt gelukkig, maar inwendig zijn ze erg onzeker.

Ook is het mogelijk dat ze juist heel arrogant gedrag tonen en heel zeker te lijken van hun zaak. Toch is dat een masker waar ze zich achter verschuilen.

Mogelijk herken je jezelf hierin.

Door je onzekerheid te verbergen wordt het nog lastiger om er vanaf te komen omdat niemand het ziet en je zelf het daardoor ook enigszins ontkent.

vrouw die moed zoekt

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van onzekere gevoelen binnen de relatie.

Het zijn vooral de vrouwen die hiervoor uitkomen, maar je ziet het ook bij mannen. Zij zijn vaak onzeker om hun gevoelens te tonen.

Ook zijn ze vaak onzeker om over gevoelens te praten.

Gevoelens tonen is moeilijk voor een man, terwijl gevoelens hebben heel menselijk is. Wanneer je als man geen gevoelens toont in je relatie laat je daarmee geen teken van liefde zien!

Omgaan met onzekerheid in je relatie

Wanneer één of meer uitingsvormen en gevoelens voor jou herkenbaar zijn wil je natuurlijk ook weten hoe je er mee om kunt gaan. Waar komt die onzekerheid vandaan en hoe krijg je het eruit?

Bedenk dat je niet in één dag onzeker bent geworden en dat je ook niet in heel korte tijd zelfvertrouwen zult ontwikkelen.

Het heeft een positieve en open houding van jou nodig en dan is het mogelijk om er aan te werken en de onzekerheid te verminderen.

Eerst moet duidelijk zijn waar de onzekerheid in je relatie vandaan komt.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je partner reden geeft voor onzekerheid in je relatie.

Het gebeurt helaas regelmatig dat de gevoelens van de partner minder diep zitten dan dat je zou wensen en dat daarmee ook de deur open is gaan staan voor een ander en de liefde tussen jullie is verminderd.

Maar in eerste instantie gaan we daar niet vanuit!

Onzekerheid bij jezelf en daardoor onzekerheid in je relatie

Wanneer die onzekerheid vooral bij jou vandaan komt en je partner geen reden geeft voor die onzekerheid is het goed om er eerlijk mee voor de dag te komen.

Je doet dit niet door te zeuren of te claimen maar je vertelt open en eerlijk dat je last hebt van onzekerheid over je relatie.

een huilende man

Probeer in een open gesprek je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen en zoek samen naar de sleutel: waar komt die onzekerheid vandaan?

Zoek het nu niet bij je partner, maar zoek het bij jezelf en bij hoe jij in elkaar zit.

Hoe ben jij zo onzeker geworden en herken je die gevoelens van onzekerheid ook in andere situaties?

Misschien ben je onzeker in andere relaties, in je werk of bij de opvoeding van je kinderen wanneer je die hebt.

Mogelijk sta je op allerlei gebied onzeker in het leven.

Besef dat je dan verder moet zoeken en kijken naar je jeugd en waarschijnlijk ook deskundige hulp nodig hebt van iemand die met je meekijkt en je handvatten geeft om verder te komen.

Laat los om de onzekerheid in je relatie kwijt te raken!

Nadat je samen gekeken hebt naar de oorzaak van je onzekerheid is het goed om verder te kijken.

Wat heb jij nodig, maar wat hebben jullie ook samen nodig?

Je partner kan zich erg geclaimd voelen, en door jouw onzekerheid hebben jullie mogelijk geen gelijkwaardige relatie.

Wanneer jij je erg onzeker voelt, stel je je afhankelijk op van je partner.

Hij is dan de meerdere en jij bent afhankelijk van hem of haar.

Maar ook de partner ervaart de relatie dan als minder goed. Hij wil een gelijkwaardige, volwassen relatie.

een serieus gesprek

Als jij je afhankelijk opstelt is er een gevaar dat je de please-gedrag vertoont. Je wilt je partner verwennen en alles doen wat hij of zij graag wilt.

In een gelijkwaardige relatie is het fijn wanneer je er voor de ander bent en ook met zijn of haar verlangens rekening houdt.

Maar doe dat niet in extreme mate omdat je anders bang beng om hem of haar te verliezen!

Door je minder aan je partner vast te klampen en juist meer los te laten geef jij je partner een stukje vrijheid, blijheid terug die belangrijk is in een evenwichtige relatie.

Richt je niet alleen op je partner maar investeer daarnaast in andere relaties.

Besteed tijd aan je familie en vrienden en ga ook eens alleen met hen om.

Juist vrienden of vriendinnen onder elkaar bespreken weer andere dingen dan wanneer je als koppels met elkaar contact hebt.

Door elkaar meer vrijheid te geven en meer los te laten ben je niet meer alleen de vriend of vriendin van je partner, maar ben je een zelfstandig persoon die ook alleen als mens de moeite waard is.

Investeer in jezelf om de onzekerheid in je relatie te verminderen

Heeft mijn verhaal je wat herkenning gegeven? Ik weet uit ervaring dat het namelijk zo werkt.

Je wilt krampachtig vasthouden en je raakt kwijt en juist wanneer je meer loslaat win je de strijd!

Maar wanneer je gewoon te veel hebt meegemaakt zal je misschien zeggen dat ik gemakkelijk kan praten.

Wanneer jij in je jeugd niet bent gestimuleerd en aangemoedigd en wanneer je mogelijk meerdere teleurstellende ervaringen hebt opgedaan in relaties, lukt het niet zomaar in eigen kracht.

vrouw die werkt aan zelfvertrouwen

Dan heb je hulp nodig! Een laag zelfbeeld en te weinig zelfvertrouwen werken dan niet mee om je zo onafhankelijk en zelfstandig op te stellen.

Je hebt niet alleen bevestiging nodig in je relatie maar ook zelfbevestiging.

Je bent de moeite waard om voor te knokken en dat mag je ook uitstralen. Het is mogelijk om er zelf positief mee te beginnen.

Begin er aan en zet kleine stapjes….

Hoe wordt je minder onzeker en krijg je meer zelfvertrouwen?

We zijn geneigd om onze tekortkomingen en fouten op te blazen en goede daden te verkleinen of weg je wuiven als iets dat heel gewoon is.

Maar draai het nu eens om! Erken en bevestig wanneer je iets goed hebt gedaan! En niet één keer, maar telkens weer!

Dat is elke keer een stapje in de goede richting.

En dat kunnen gewone dingen zijn uit het dagelijks leven; bijvoorbeeld wanneer je lekker gekookt hebt of je huis ziet er gezellig uit.

Geef jezelf een compliment! En wanneer een moeilijke opdracht goed gelukt is: prachtig! Goed gedaan!

Besef dat de dingen die bij jou gemakkelijk gaan voor anderen misschien grote moeite kosten en wees blij dat je daar geen problemen mee hebt en waardeer dat in je zelf.

Het geeft je zelfwaardering en zelfvertrouwen.

Wanneer je alles bij elkaar optelt zul je zien dat er veel wél goed gaat. Laat dat jezelf zekerheid geven in plaats van de gebruikelijke onzekere houding. Op die manier wordt je minder onzeker en krijg je meer zelfvertrouwen.

Maar wanneer deze houding voor jou niet werkt en je er zelf niet uitkomt zou ik je echt willen aanmoedigen om deskundige hulp te zoeken om samen te werken aan zelfvertrouwen.

Een mogelijkheid om dat te doen is om de cursus blijvend zelfvertrouwen van Frank de Moei te volgen.

Het is een onlinecursus die jou goed kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en mogelijk ook onzekerheid in je relatie te laten verdwijnen!

Daarnaast heeft hij een cursus betere relaties met iedereen. Ook die cursus is waardevol en helpt je om goede relaties op te bouwen en te houden met je partner, familie, vrienden en collega’s. Van harte aanbevolen!

Veel mensen zijn je voorgegaan en kunnen bevestigen dat deze cursusen hen heeft geholpen om een evenwichtiger persoon te worden met zelfvertrouwen en goede relaties!

Wat zou het fijn zijn voor jou om ook op deze manier persoonlijk maar ook in je relatie geholpen te worden! 

Ervaringen met de cursus zelfvertrouwen van Frank de Moei

Op de site van Frank de Moei vinden we diverse verhalen van mensen die veel hebben gehad aan de cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Het heeft levens veranderd en is het geld meer dan waard!

Jij kunt de meer dan 10.000 deelnemers aan de cursus opvolgen en mogelijk verschijnt dan jouw verhaal daarna!

een ouder gelukkig echtpaar

En mogelijk kun jij na een aantal jaar ook zo’n plaatje indienen van een gelukkig echtpaar dat nog steeds verliefd is!

Wil jij een stabiele en gelukkige relatie?

Logo met vertrouwen leven 2018

Hoe jouw relatie goed kan blijven!

Ja, ik wil er meer van weten!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *