2 papieren bootjes met min en plus

onzekerheid overwinnen en zelfvertrouwen vergroten

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

verjaardagstaart

Onzekerheid overwinnen en zelfvertrouwen vergroten: dat is iets wat we allemaal willen! Niemand uitgezonderd!

Denk niet dat jij de enige bent die zich soms of vaak onzeker voelt.

Misschien is er elke dag wel een moment dat je onzeker bent over iets van jezelf.

Je wilt daar vanaf en meer zelfvertrouwen krijgen. Maar hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

En wat doe je als je opnieuw je onzeker voelt over van alles en nog wat? Kijk even mee!

Wat is onzekerheid?

Ik vroeg me onzeker af toen mijn man jarig werd hoe ik het allemaal weer voor elkaar moest krijgen! Wanneer nodigen we de mensen uit en heel de familie tegelijk of in 2 gedeelten? Wanneer doe ik de boodschappen en waar en wat wil ik allemaal in huis halen?

En dan op de dag zelf loop je te rennen en denk je: heeft iedereen wel voldoende aan hapjes en drankjes en wanneer moet ik wat anders halen als koffie en thee voor de mensen die al een uurtje zitten terwijl een nieuwe groep net aankomt.

Zit je bezoek wel gezellig met elkaar te praten of vallen er stiltes én hoe houd je de kinderen bezig zonder dat ze heel je huis op stelten zetten?

Een klein voorbeeld van hoe onzekerheid ineens kan toeslaan! Maar dat zijn een paar momenten  per jaar. Misschien voel jij je wel elke dag onzeker of anders toch wel een paar keer per week?

Je kunt je afvragen wat nu precies onzekerheid is en wanneer noem je iemand onzeker. Waar zie je het aan en merk je het als je onzeker bent? Waarschijnlijk zul je veel herkennen van wat ik nu opnoem:

 1. Je hebt weinig zelfvertrouwen; niets is goed genoeg
 2. Vaak heb je een onzeker gevoel en daardoor een wat timide, bangig, introvert gedrag
 3. Je twijfelt over alles en piekert veel en daarbij heb je een negatief zelfbeeld ( ik kan dat niet of ik durf het niet en je ziet alleen maar wat verkeerd gaat)
 4. Je ziet niet je positieve kanten en wat wél goed gaat
 5. Ook ben je steeds bang dat je tekort schiet
 6. Je stelt te hoge eisen aan jezelf waar je niet aan kunt voldoen en bent niet tevreden met en over jezelf
 7. Wanneer je kritiek krijgt vind je dat moeilijk om mee om te gaan. Het drukt je terneer
 8. Als je complimenten krijgt vergroot dat niet je zelfvertrouwen maar zoek je een verklaring buiten jezelf

Wat is de oorzaak van onzekerheid?

Wanneer je ergens vanaf wilt is het goed om eerst te kijken hoe je er aan gekomen bent. Misschien heb jij je altijd al onzeker gevoeld. Mensen in je omgeving kunnen je het gevoel gegeven hebben dat je niets kan en niets waard bent.

Het kunnen je ouders zijn die hoge verwachtingen van jou hadden. Je bent iets minder intelligent of minder handig dan ze gehoopt hadden en je voelt hun teleurstelling, ook al spreken ze het natuurlijk niet uit.

Of je bent de zoveelste zoon terwijl ze een dochter hadden willen hebben of andersom en dat krijg je te horen of misschien was je ongewenst!

Jonge vrouw in gedachten

Het kan ook zijn dat je door een recente gebeurtenis je totaal mislukt of afgewezen voelt. Je voelde je afgaan en vanaf die tijd ben je je erg onzeker gaan voelen. Mogelijk heb je ontslag gekregen of heb je een flater geslagen door de plank ergens helemaal bij mis te slaan.

Je hebt voor je gevoel een ernstige fout gemaakt privé of in je werk en kan daar niet overheen zien en wordt daar voor je idee ook op afgerekend.

Of in een gesprek met anderen of in een groep ging het helemaal fout. Misschien was het helemaal niet zo erg als dat je dacht, maar in plaats van meer zelfvertrouwen heb je vanaf dat moment steeds weer een onzeker gevoel.

op de wip, bewaar het evenwicht tussen onzekerheid en zelfvertrouwen

En iedere keer komt het weer in je gedachten: je kunt het gewoon niet loslaten!

Ook kan het zijn dat je wat perfectionistisch van aard bent. Alles moet gewoon perfect, volmaakt zijn. Je mag geen foutje maken of je voel je teleurgesteld en kunt niet blij meer zijn.

Ik heb een kleinkind dat niet rust voordat hij de beste is in de klas en anders niet tevreden is. Zijn broertje vindt het daarentegen al prima wanneer hij maar een voldoende heeft.

Die kan er niet zo mee zitten en gaat gemakkelijker door het leven! Hoewel de één waarschijnlijk veel meer zal presteren later is de ander gelukkiger en heeft meer zelfvertrouwen en is tevreden met zichzelf.

Gevolgen van onzekerheid?

Onzekerheid die je steeds bij je draagt heeft zeker gevolgen voor je relatie, je functioneren, maar vooral ook voor je eigen gevoel van geluk en eigenwaarde.

Wanneer jij je vaak onzeker voelt zul je één of meer gevoelens en kenmerken herkennen:

 1. Je voelt je vaak verlegen, waardoor je niet voor de dag durft komen met je mening en dat niet kan verwoorden
 2. Eenzaamheid is ook een kenmerk van onzekerheid: je deelt je gevoelens niet waardoor er weinig echt, diep contact is
 3. Je hebt last van faalangst: dat kan ik niet, daar is hij of zij veel beter in!
 4. Dat brengt weer schaamte en soms ook schuldgevoel met zich mee: eigenlijk vind je dat je niet mag falen
 5. Je kunt er depressief van worden: je komt in een negatieve spiraal en denkt dat je niets meer kunt
 6. Door je onzekerheid kun je problemen op je werk krijgen: er dreigt ontslag door minder goed te functioneren
 7. Je krijgt relatieproblemen: je voelt je als partner niet goed genoeg of je partner krijgt genoeg van je onzekerheid
 8. Er ontstaan bij ernstige onzekerheid en depressie soms angststoornissen

Hoe kun je onzekerheid overwinnen?

Natuurlijk wil jij van die onzekerheid af! Bijna niets zo vervelend en deprimerend om je altijd onzeker te voelen over jezelf. Dat kan op veel gebied zijn. Ik kan me onzeker voelen over mijn uiterlijk of over hoe ik een lekkere maaltijd op tafel zet.

Een vrouw zitten in het herfstbos, troosteloos

Maar je kunt je ook onzeker voelen over je relatie, je plaats in de groep collega’s of hoe je je kind opvoedt. Je kijkt naar de ander en vindt die meer spontaan. Jij durft niet zo maar te zeggen hoe je ergens over denkt, ook al heb je een waardevolle mening.

Maar je denkt dat wat de ander zegt meer belangrijker is en je houdt je mond. En zo zijn er nog talloze situaties te bedenken waardoor jij je onzeker voelt!

Het is belangrijk om niet te verwachten dat je van een onzeker, teruggetrokken, angstig persoon in één keer, door een toverwoord, helemaal verandert. Maar het is wél mogelijk om stapje voor stapje te veranderen.

Misschien heb jij professionele hulp nodig wanneer je veel bovenstaande kenmerken bij jezelf herkent. Zeker wanneer er sprake is van depressie en/of angststoornissen is het goed dat je een verwijzing vraagt naar een professionele hulpverlener!

Wanneer jij je wel wat onzeker voelt in een bepaalde situatie of wanneer je grondhouding onzekerheid uitstraalt is het ook goed om die onzekerheid te overwinnen en zelfvertrouwen op te bouwen.

De weegschaal is evenwichtig

Het gaat namelijk bijna altijd samen op en met wat hulp kan de weegschaal zo maar de andere kant uit slaan.

Onzekerheid overwinnen en zelfvertrouwen opbouwen

Belangrijke stappen die je kunt nemen wanneer je van die onzekerheid af wilt en meer zelfvertrouwen wilt opbouwen zijn bijvoorbeeld:

 1. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten over jezelf. Misschien ben jij inderdaad wat minder goed in een onderdeeltje van jouw taak. Je bent wat minder netjes in je huishouden of je kunt minder goed in het openbaar spreken dan jouw grote voorbeeld.
 2. Blijf niet steken in het kijken wat je minder goed doet maar kijk naar waar jij juist beter in bent. Jij hebt goede ideeën of je voelt een ander goed aan en kunt goed meeleven. Of jij bent heel accuraat als het om afspraken gaat en wilt je taken punctueel uitvoeren op je werk.
 3. Accepteer jezelf zoals je bent. Natuurlijk kun je proberen bepaalde eigenschappen te verbeteren, maar ga niet tot het oneindige door! Je mag ook tevreden zijn wie jij, als unieke persoonlijkheid bent! Ook jij heb je mooie karaktereigenschappen en bent de moeite waard om te leren kennen!
 4. Wanneer je toch aan bepaalde vaardigheden wilt werken, doe dat dan stapje voor stapje. Vraag niet te veel van jezelf tegelijk. Kleine positieve ontwikkelingen kunnen je al een gevoel geven van op de goede weg te zijn en met veel kleine stapjes kom je uiteindelijk toch een stuk verder!
 5. Vertrouw op je eigen kompas en meet je niet aan de buitenwereld. Iedereen heeft zo zijn prioriteiten. Probeer niet iemand te imiteren die het beter gemaakt heeft in jouw ogen, maar wees blij met jezelf zoals je bent en probeer hooguit jezelf iets meer te ontwikkelen om meer zelfvertrouwen te krijgen en minder onzeker te voelen.
vertrouw op je eigen kompas

Hulpmiddelen om onzekerheid te overwinnen

Natuurlijk is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om je eigen therapeut te zijn en je onzekerheid te overwinnen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Gelukkig zijn er voldoende hulpverleners en hulpmiddelen om je daarbij te helpen.

Ik denk momenteel aan de cursus ‘blijvend zelfvertrouwen’ van Frank de Moei. Wanneer jij elke dag die pijn voelt van onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen, kan deze cursus zeker helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Ik wil je een indruk geven van wat je van die cursus kunt verwachten: het is een praktische cursus voor meer kracht, rust en zelfvertrouwen en je werkt daarin met Frank de Boei als begeleider op de achtergrond aan:

 • Blijvend gevoel van zekerheid
  cursus zelfvertrouwen
 • Versterk je zelfvertrouwen
 • Geloof in eigen kunnen
 • Stoppen met zelfkritiek
 • Stap voor stap begeleiding
 • Meer respect voor jezelf
 • Tevreden met wie je bent
 • Uitgaan van je eigen kracht
 • Stoppen met twijfelen
 • Gegarandeerd resultaat

Belangrijk bij het werken aan onzekerheid en zelfvertrouwen

Professionele Begeleiding

Je wordt begeleid door een professionele trainer en coach. Alle lesstof is didactisch verantwoord en het resultaat van jarenlange ervaring

10.000+ Cursisten

Talloze cursisten hebben hebben de cursus naar tevredenheid gevolgd en hebben hun zelfvertrouwen teruggevonden.

Online Leren in vrijheid

Je bepaalt zelf het tempo van de lessen en je kunt leren waar en wanneer je maar wilt. Je ontvangt in totaal 13 lessen en 3 extra e-boeken.

Gegarandeerd Resultaat

Als je alle lessen en oefeningen volgt, dan vind je vanzelf blijvend zelfvertrouwen. Je wordt stap voor stap begeleid in dit proces, zodat je weet wat je doet.

Inhoud cursus blijvend zelfvertrouwen

 Deel 1: Analyseer je zelfvertrouwen

In dit gedeelte ontdekken we wat zelfvertrouwen precies is en waarom het de basis is van een gelukkig leven.

 1. Hoe mensen met zelfvertrouwen denken over zichzelf
 2. Wat jou uniek maakt
 3. Zoek de werkelijke reden van gebrek aan zelfvertrouwen
 4. Wat voor invloed zelfvertrouwen heeft op je leven
 5. Gebrek aan zelfvertrouwen: wat het je oplevert en wat het je kost
 6. Wat je beperkende gedachten zijn en hoe kun je deze veranderen
 7. Dat je elke dag de keuze hebt om je oude gedachten los te laten

Deel 2: Ontdek je zelfvertrouwen           

In dit gedeelte bekijken we hoe een gebrek aan zelfvertrouwen is ontstaan en trekken we nieuwe, betere conclusies.

 1. Het initiatief in je leven terugnemen
 2. Hoe je jezelf waardeert en onvoorwaardelijk accepteert
 3. Je bent belangrijk in het leven van anderen
 4. Hoe je zelfkritiek en perfectionisme loslaat
 5. De simpele truc waardoor je elke dag trots op jezelf kunt zijn
 6. Hoe je meer blijdschap en waardering in je leven creëert
 7. Waarom doen wat je leuk vindt zo belangrijk is voor zelfvertrouwen
 8. Hoe je meer op je gevoel en intuïtie vertrouwt
 9. Op welke manier blijf je trouw aan jezelf en kom je op voor je mening
 10. Hoe je altijd jezelf kunt blijven in elke situatie
 11. Je kunt positief over jezelf denken en leert om te gaan met complimenten
 12. Hoe je je doelen bereikt en wat dat betekent voor je zelfvertrouwen
 13. Je kunt zelfvertrouwen in je relaties met anderen creëren
 14. Hoe je positieve controle krijgt over je leven

 Deel 3: Creëer nieuw zelfvertrouwen

Nu we weten wat zelfvertrouwen is en hoe een gebrek eraan ontstaat, gaan we werken aan het creëren van een gezond, sterk en blijvend zelfvertrouwen.

 1. Hoe je je voorbereidt op de definitieve overstap
 2. Je leert je kennis en vaardigheden vergroten
 3. Hoe je je voorstellingsvermogen vergroot
 4. Je gaat je netwerk uitbreiden
 5. Hoe je je focus vergroot en inspanningen verhoogt
 6. Hoe je succesvolle acties neemt die resultaat geven
 7. De grootste blokkade voor verandering en hoe je deze doorbreekt
 8. Hoe je de definitieve overstap naar je ideale baan maakt

Ervaringen met de Cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Omdat er veel waardevolle stappen gemaakt worden in deze cursus heb ik heel de inhoud een keer gedeeld. Ik ben best enthousiast over deze cursus omdat er erg veel behandeld wordt dat jou kan helpen om je onzekerheid kwijt te raken en juist je zelfvertrouwen te versterken!

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar verschillende ervaringen. Van de meer dan 10.000 mensen die deze cursus gedaan hebben wil ik enkele ervaringen hieronder vermelden:

Roos: De cursus heeft mijn ogen geopend
“Ik raad iedereen deze cursus aan. Het geld is het zeker waard, ik wou dat ik het eerder was tegengekomen. Je kan de cursus doen in je eigen tempo en gewoon thuis. Je werkt aan jezelf, met jezelf. Het heeft mij zekerder gemaakt en daarmee zit ik veel lekkerder in mijn vel. Ik ben er echt 1 a 2 keer in de week voor gaan zitten en heb alle vragen, antwoorden voor mij zelf op papier gezet.

De eerste weken dacht ik ja er gebeurt nog niks maar naar mate de cursus vorderde ging er wel degelijk een verandering plaatsvinden. Het moet echt groeien. Frank bedankt, jij hebt mijn ogen doen openen met je stellingen en vragen. Het duurde even voordat het landde maar ik ben blij dat ik er mee begonnen ben. Het heeft zeker effect, ik voel mij weer beter en sterker. Mensen veel succes met de cursus!”

Martine: Heeft mijn leven veranderd
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder bij de dingen die ik doe en ik durf ook meer dingen te doen. Het is leuk om te zien hoe mensen reageren als je een zelfverzekerde houding hebt en dat ook uitstraalt. De inhoud van de cursus is goed beschreven en deze cursus is dan ook echt aan iedereen aan te raden. Bedankt Frank.”

Enthousiast geworden? Ook werken aan onzekerheid?

Eigenlijk kan ik me niet meer voorstellen dat je niet enthousiast bent geworden om te gaan werken aan je onzekerheid. Wat zou het fijn zijn wanneer je die ballast eindelijk achter je kon laten en met minder onzekerheid en meer zelfvertrouwen in het leven kan staan!

Wil je meer weten over de cursus en/of de cursus bestellen dan wens ik je veel succes ermee en ook een leven vol van zelfvertrouwen!

Wist je dat je 100% garantie krijgt bij deze cursus?  Frank de Moei zegt van zijn cursus:

garantie certificaat bij cursus Zelfvertrouwen

Frank de Moei
Frank de Moei

“Ik ben er zo van overtuigd dat de inzichten in deze cursus zelfvertrouwen je gaan helpen, dat ik 30 dagen lang een volledige garantie geef. Mocht je de lessen hebben gevolgd en de oefeningen hebben gedaan en merk je nog geen resultaat? Dan hoef je alleen maar een e-mail te sturen en ontvang je je geld terug. Ik wil alleen maar tevreden klanten! Je loopt dus geen enkel risico.”

Klik hier om verder te gaan naar de cursus Blijvend Zelfvertrouwen

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *