reactie na ontrouw

Reactie na Ontrouw

gerdadenadmirant Gelukkig zijn, Relatie en zelfvertrouwen Reactie plaatsen

Reactie na ontrouw is divers…

Een relatie kan daarna voorbij zijn.

Of er volgt openheid, eerlijkheid en vernieuwing

Er komen veel emoties naar boven.

Wat is voor jou een goede reactie na ontrouw?

Daar wil ik met je naar kijken…

gebroken hart na ontrouw

Een gebroken hart na ontrouw is een reactie die voor velen herkenbaar is.

Emoties van boosheid, onbegrip en grote teleurstelling komen in alle heftigheid naar boven.

En bij degene die deze emoties veroorzaakt heeft geeft ontrouw weer andere emoties.

Soms zie je opluchting dat het uitgekomen is; maar ook wel schaamte en spijt.

Alles natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van de ontrouw

Waardoor wordt ontrouw veroorzaakt?

Een relatie tussen 2 mensen is altijd in beweging. Zelfs wanneer het voor je gevoel sleur is geworden suddert het een beetje.

Ontrouw komt veel voor wanneer mensen hun relatie wat saai gaan vinden. Ze missen de spanning en opwinding.

En het heeft ook veel te maken met hoe je in het leven staat. Is trouw-zijn een principe voor je vanuit een (geloofs)overtuiging of belofte?

Of betekent trouw aan elkaar beloven iets zolang het goed voelt en jij aan je trekken komt?

En wat wil je er zelf aan doen om je relatie, die sprankelend en vol liefde begon, goed te houden?

Ook voor acties van ontrouw geldt: bezint eer gij begint!

Iets wat niet mag is altijd spannend! Veel spannender dan een relatie waarbij je alle ins en outs kent.

Maar iets wat eerst spannend is wordt later ook weer ‘gewoon’.

En bedenk wel wat ontrouw binnen een relatie uitwerkt!

Ontrouw voorkomen

Je leest dit blog omdat er waarschijnlijk al sprake is van ontrouw.

Maar toch wil ik nog eens benadrukken dat ontrouw voorkomen de beste weg is.

Dan nog kunnen relaties uit elkaar spatten omdat het echt niet meer werkt; je hebt voor je gevoel niets meer samen gemeen en er zijn alleen irritaties of je laat elkaar koud.

Ontrouw voorkomen betekent veel voor gezinnen en wanneer er nog een sprankje liefde aanwezig is.

En bovendien kan het zo zijn dat 1 van de 2 partners nog wel veel liefde heeft voor de ander. De relatie is alleen scheef getrokken omdat de positieve aandacht voor elkaar er niet meer is.

Wanneer jij nog liefde hebt voor je partner, maar je ziet jouw partner afdrijven of in gedachten al wegtrekken, dan ben jij degene die nog een poging kan doen de relatie te redden!

Je kunt ontrouw in relatie soms voorkomen, door je meer dan 100% in te zetten voor de relatie. Schuif je gevoelens, van niet gezien worden en geen aandacht krijgen, aan de kant en kom in actie!

Ga je relatie proberen te redden door er zelf wel helemaal voor hem of haar te zijn. Geef jouw partner de aandacht die hij of zij verlangt. Probeer verliefde gevoelens weer naar boven te laten komen en bedenk waarom jij jouw partner zo graag mocht en bewonderde.

Met positieve gedachten en gevoelens en aandacht is het soms mogelijk om een tegenreactie uit te lokken. De ander voelt zich weer gezien en ziet jou mogelijk ook weer.

Praktische betekent het om attent en liefdevol te zijn en even in de huid van de ander te kruipen en zijn of haar verlangens te vervullen.

Dit kost veel zelfverloochening, gericht zijn op de ander, en liefde voor de ander!

Reactie na ontrouw: bij twijfel

Je vermoedt ontrouw van de ander maar weet het niet zeker. Of je weet wel zeker dat er ontrouw is geweest maar hebt zelf ook veel gevoelens van twijfel over de relatie.

Hoe reageer je dan? Gooi je het open of probeer je eerst de waarheid boven tafel te krijgen?

Mogelijk zijn er veel aanwijzingen die duiden op ontrouw, maar je kunt er de vinger niet op leggen.

Ook dan kun je een tegenactie bedenken door eerst je eigen relatie proberen op te krikken, op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Wees er volledig voor hem of haar, ook al is de partner er voor je gevoel nauwelijks voor jou.

Je kunt een partner hebben die heel erg op zichzelf en zijn of haar verlangens is gericht. Mogelijk ziet die persoon niet eens dat jij je uitslooft.

Je ziet er goed uit, je kookt lekker eten en je maakt de ander complimentjes. En natuurlijk zorg je er voor dat hij of zij ook op seksueel gebied niet te klagen heeft.

Want dat is ook een grote oorzaak van relaties die stranden: er gebeurt gewoon niets meer.

Soms heeft dat te maken met de situatie van drukte op het werk of in het gezin. Maar neem van mij aan dat wanneer seks en intimiteit gaan ontbreken in een relatie, het einde vaak in zicht is.

Wanneer men dan bij elkaar blijft, is het omdat de belofte van trouw heel serieus genomen wordt, en daarom elkaar niet wilt verlaten.

Je ziet dan een situatie, wanneer er niets verandert, dat je tot elkaar veroordeeld bent!

Reactie na ontrouw: bij feiten

De feiten liegen er niet om: je partner is ontrouw geweest en jullie relatie ligt aan diggelen…. Tenminste: zo lijkt het in eerste instantie.

Het is dan belangrijk hoe de reactie na ontrouw van de dader is, hoe jullie het gaan oppakken. Natuurlijk kan degene die ontrouw is geweest spijt hebben nu hij het verdriet van de ander ziet en zich ineens indenken wat hij daarmee kapot maakt.

Maar het kan ook een opluchting zijn dat het eindelijk uitkomt, ook omdat die ontrouw al een hele tijd aan de gang is. Soms zie je zelfs dat er al een kind op komst is bij de nieuwe relatie.

Meestal is de reactie na ontrouw dan: een scheiding

Maar mogelijk dat het bij jullie anders ligt. Soms gebeurt het gewoon onbedoeld en ongewild, onder invloed van te veel alcohol op een bijeenkomst van collega’s.

En nadat je weer nuchter bent geworden heb je spijt van wat er gebeurd is.

Natuurlijk is elke situatie weer anders en afhankelijk daarvan, én van je gevoelens en relatie is de reactie na ontrouw ook anders.

Was het een zogenaamd ‘slippertje’, een one nightstand óf had je al willens en wetens een second love, omdat je relatie niet voldoende was met je man of vrouw?

Dat alles bepaalt jullie beider reactie na ontrouw.

Bij spijt kan er soms vergeving mogelijk zijn. En hoeveel liefde is er nog wederzijds? En hoeveel is jullie belofte van trouw jullie beiden waard?

Reactie van ontrouw op lange termijn

Bij ontrouw die bekend is geworden is er altijd een eerste en tweede reactie.

De eerste reactie van degene die ontmaskerd is kan zijn: schrik, de ontrouw proberen kleiner te maken, en jezelf een beetje vrijpleiten. De dader zoekt de oorzaak en schuld ook bij de ander. Het zou geen goede partner zijn en je vond er niet meer wat je nodig had.

Degene die ontrouw is aangedaan zal waarschijnlijk ook vreselijk schrikken, en misschien wel willen ontkennen, het niet kunnen geloven en dan woedend worden en zich afgedankt en gekwetst voelen.

Maar er is ook een tweede reactie van marchanderen en de balans op maken.

  • Wil ik nog wel met haar of hem verder?
  • Hoeveel liefde voel ik nog en hoeveel is de relatie mij nog waard?
  • En wanneer er kinderen zijn: moeten we niet omwille van hen bij elkaar blijven?

Je gaat, wanneer de eerste emoties tot bedaren zijn gekomen, een gesprek met elkaar aan en eerlijk zoeken naar de oorzaak van wat er gebeurd is.

  • Zijn jullie uit elkaar gegroeid?
  • Was er geen basis van verbinding meer?
  • Passen jullie eigenlijk niet (meer) bij elkaar?
  • Is er nog de wil om elkaar gelukkig te maken?

Al deze vragen en gevoelens kunnen voorbij komen. En daarna komen jullie tot een conclusie.

Voor veel mensen, die toch samen verder willen gaan, zal dat een weg worden waarbij hulp gezocht gaat worden.

Reactie na ontrouw vraagt begeleiding bij verwerking

Er samen weer uitkomen betekent veelal ook een weg van een lange adem, waarbij alles niet meteen weer koek en ei is.

Er zal schuld beleden moeten worden, waarschijnlijk van beide kanten. En er moet gekeken worden of er ook vergeving mogelijk is.

Wanneer je elkaar kunt vergeven kunnen de wonden geheeld worden. Door de ander te vergeven kan de weg om samen verder te gaan geopend worden.

Wanneer jij het op kunt brengen om vergeving te schenken, geef je jezelf ook een cadeau. Want zonder vergeving groeit er bitterheid in je hart en wordt je letterlijk ziek van alle gevoelens waarin je ten onder kunt gaan.

Het mooiste is wanneer de ander ook inziet wat er verkeerd is gegaan en om vergeving vraagt.

In het christelijk geloof belijden we dat God ons lief heeft en vergeven heeft door Zijn Zoon Jezus Christus te laten sterven voor onze zonden.

Maar tegelijkertijd wordt ons ook gevraagd om elkaar lief te hebben en te vergeven. Dat gaat altijd niet vanzelf; zeker niet wanneer je erg gekwetst bent.

En wanneer je toch die intentie hebt om samen verder te gaan lukt het meestal niet zonder begeleiding. Daarna heb je hulp nodig om niet voor de tweede maal in dezelfde kuil te vallen. Want zodra alles weer een beetje op de rit is, vervallen we in oude gewoontes.

Onze bezigheden, werk, gezin, vrienden en hobby’s vragen onze aandacht en voor je het weet wordt de relatie weer sleur.

En zonder dat je er erg in hebt krijg je weer dezelfde irritaties als voorheen en ga je er vanuit dat de ander jou gelukkig moet maken i.p.v. dat je elkaar gelukkig maakt.

Iemand zei eens: Het leven is geven en nemen, maar voor hem of haar is het alleen nemen.

Een beetje hulp van een therapeut is veelal noodzakelijk, alhoewel wij mensen vaak onze zaakjes zelf willen opknappen en onze was niet buiten willen hangen.

Een alternatief hulpmiddel kan online begeleiding zijn.

Wanneer jij degene bent die bedrogen is kan het zijn dat je erg aan jezelf bent gaan twijfelen en onzeker bent geworden. Het is ook niet niks en misschien voel je je wel minderwaardig.

cursus zelfvertrouwen

Een online cursus Blijvend Zelfvertrouwen zou je dan goed kunnen doen en je helpen weer meer eigenwaarde te ontwikkelen.

Je kunt kennis maken met deze cursus door hem aan te klikken en de website van Frank de Moei, de maker van deze cursussen te bekijken.

Maar wanneer het jou vooral gaat om je relatie weer te redden en hoe je om moet gaan met de problemen die nu spelen, raad ik je aan specifieke hulp te zoeken bij Michelle van den Berghe.

Zij is gespecialiseerd in deze problematiek en zal jullie zeker kunnen helpen. Zij is ervaringsdeskundige en heeft zich ontwikkeld als relatie therapeut en doet dit werk al sinds 1997 met veel succes.

Kijk op haar site om te ontdekken hoe ze jullie relatie, of jouzelf kan helpen!

Een aanrader om jou te helpen er weer bovenop te komen en je weg, alleen of weer samen, verder te gaan.

Wil jij een gelukkig leven?

vrouw te midden van zonnebloemen

En wil je weten hoe dat mogelijk is?

Wil jij je relatie met hulp vernieuwen?

relatie coaching

Ik help je om de liefde weer nieuw leven in te blazen

What do you want to do ?
New mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *