schoonmoeder en schoondochter

Relatie schoonmoeder en schoondochter

gerdadenadmirant Relatie en zelfvertrouwen Reactie plaatsen

cactussen met doornen

Relatie schoonmoeder en schoondochter heeft soms iets weg van cactussen naast elkaar.

Toen ik een plaatje zocht voor een schoonmoeder en schoondochter kreeg ik inderdaad allerlei cactussen te zien!

Misschien was het niet helemaal toevallig?!

Want hoe kan de relatie schoonmoeder en schoondochter meer gaan lijken op een fleurig boeket van verschillende bloemen?

Relatie schoonmoeder en schoondochter vaak verstoord

Hoe vaak hoor je niet een zucht wanneer het gaat over schoondochters? Of er wordt veelbetekenend gezegd: een dochter is niet hetzelfde als een schoondochter!

En andersom worden schoonmoeders ook meestal als lastig en bemoeizuchtig ervaren.

Bij de geboorte van een dochter werd wel gezegd: die heb je voor jezelf en voor heel je leven. Een zoon heb je maar voor even.

Of, in het algemeen bij kinderen: je voedt ze voor een ander op. Kinderen blijven tegenwoordig niet zo lang thuis wonen. Wanneer ze de kans krijgen vliegen ze uit.

Een relatie van een gezin duurt soms een jaar of 20 – 25. Maar een relatie met een partner kan een veelvoud daarvan duren.

Toch wil je als ouders, wanneer je tenminste bij elkaar blijft, de verhouding met je eigen kinderen, maar ook de relatie met schoonzoons en schoondochters goed houden.

Wanneer de verhouding tussen jou en je schoonzoon of schoondochter niet goed is blijft je eigen dochter of zoon er tussenin zitten.

Onthoud: Wanneer de relatie tussen je zoon met zijn vrouw, of je dochter met haar partner goed blijft gaan, trek je bij een verstoorde relatie tussen jou en je schoondochter of schoonzoon altijd aan het kortste eind!

Tact geboden in relatie schoonmoeder en schoondochter

Wat is tact belangrijk in deze relaties! Ik ben zelf lang schoondochter geweest. Mijn schoonmoeder is 98 jaar geworden en ondertussen hebben we verschillende schoondochters.

Natuurlijk begin je positief: je wilt er het beste van maken. Wanneer jij niet zo best met je schoonmoeder kunt opschieten, bedenk dan altijd dat je jouw man aan deze vrouw te danken hebt.

Zonder schoonmoeder had jij jouw man niet gehad. Ze heeft jou het grootste geschenk gegeven, dat jou lief is. 🙂

Behandel je schoonmoeder daarom altijd met respect: zij heeft jouw man liefde gegeven als moeder, hem verzorgd als baby en kind en hem opgevoed zodat hij mede door haar toedoen geworden is zoals jij van hem houdt.

Natuurlijk kunnen jullie heel verschillend zijn, een andere smaak hebben op elk gebied van het leven. Maar blijf haar respecteren en hoogachten wanneer ze het niet al te bont maakt.

Grote verschillen tussen schoonmoeder en schoondochter

Sommige mannen kiezen voor een vrouw die op hun moeder lijkt. Dat kan saamhorigheid geven. Je denkt over veel dingen hetzelfde.

Als schoondochter ben je wel wat jonger en moderner, maar dat wordt waarschijnlijk wederzijds wel gerespecteerd.

Maar je kunt als schoondochter ook totaal verschillen van je schoonmoeder: je hebt in alles een totaal andere mening en smaak.

En een oud gezegd zegt al: over smaak valt niet te twisten! Doe dat dan ook niet. Overleg wel met je man wat die van alles vindt en of hij gelukkig is met de keuzes die jij maakt.

En als schoonmoeder moet je je er bij neerleggen dat je kinderen met hun partners andere keuzes maken.

Grote verschillen bepalen soms wel de relatie schoonmoeder en schoondochter.

Blijf dan als schoonmoeder wat op de achtergrond wanneer het niet om heel belangrijke dingen gaat.

Mijn vader zei altijd: leven en laten leven! En dat geldt ook voor relatie schoonmoeder en schoondochter.

In sommige culturen bepalen de ouders de partnerkeuze. Ze kijken welke sociale milieus bij elkaar passen en zoeken een passende bruid of bruidegom uit voor hun zoon of dochter.

Vroeger gebeurde dat ook in Nederland wel: je trouwde als rijke boerenzoon met een rijke boerendochter. Er zijn in het verleden genoeg boerenromans geschreven die dit laten zien.

Mensen van stand zochten het in hun eigen omgeving en niet in de arbeidersklasse. Daardoor waren de verschillen kleiner, maar was de liefde soms ver te zoeken.

Tips voor goede relatie schoonmoeder en schoondochter

Het is best lastig om echt goede tips te geven om de relatie goed te houden tussen schoonmoeder en schoondochter.

Natuurlijk heeft het niet alleen met verschillen te maken, maar ook met acceptatie, liefde en los laten.

En daarnaast is het belangrijk dat de goede wil er is van beide kanten en dat er niet te scherpe karakters over en weer getoond worden. Dat botst natuurlijk vreselijk.

Wanneer ik aan tips denk komt het volgende naar boven:

  • Probeer ten alle tijde de liefde en het respect te bewaren
  • Zoek en ontdek de positieve kanten van elkaar. Dat geeft waardering.
  • Er zijn meestal wel aspecten van verbinding te vinden. Wat verbindt jullie samen? Buit dat uit! Welke belangstelling delen jullie?
  • Bedenk dat wanneer je een schoondochter afwijst je vooral jezelf raakt: je zoon heeft immers voor haar gekozen omdat hij van haar houdt. Zij heeft nu de eerste plaats ingenomen in zijn leven
  • De waarheid zeggen doet meestal geen goed. Probeer je zorgen altijd met liefde te uiten en wanneer er geen openheid is: bespreek het met iemand die je vertrouwt en jouw klankbord is. Maar spreek je niet uit tegen je schoonmoeder of schoondochter die er niets mee doet.
  • Uit je gekwetste gevoelens voorzichtig naar je schoonmoeder of schoondochter: je hebt heel snel iets kapot gemaakt dat soms nooit meer echt goed komt.
  • Leer los te laten in liefde. Bemoei je niet met de beslissingen die je kinderen zelfstandig nemen
  • Blijf altijd op afstand aanwezig: wanneer je kinderen hulp of advies nodig hebben, keer je niet af. Het kan een kans zijn om de relatie te verbeteren.
  • Wanneer je schoonmoeder zich te veel mengt in jouw zaken mag je dat rustig kenbaar maken. Maar blijf bij je eigen gevoel en vraag of ze wil accepteren dat jullie over sommige dingen iets anders denken en andere keuzes maken.
  • Soms is het beter dat de eigen kinderen het gesprek en de confrontatie aangaan. Ouders weten dan dat ze een stap terug moeten doen omdat hun zoon of dochter iemand anders naast zich heeft gekregen die de eerste plaats in hun leven inneemt.

Goede relatie tussen schoonmoeder en schoondochter mogelijk?

Het lijkt er soms op dat een goede relatie gewoon niet mogelijk is.

Bijna altijd zijn schoonmoeders en schoondochters elkaars concurrenten en wordt er gestreden om voorrang bij zoon of man.

Ik weet uit ervaring dat het dan belangrijk is dat je man jou het gevoel geeft dat jij nummer 1 bent voor hem.

Wanneer dit niet gebeurt kan er ook onzekerheid in de relatie ontstaan.

echtpaar, belangstelling voor elkaar

Met steun van je partner kun je veel meer verdragen van je schoonmoeder en haar ook meer accepteren.

Het leven is uiteindelijk maar kort en wat is het mooi om als familie goed met elkaar om te gaan.

Zoek naar wegen die begaanbaar zijn en ga tot zo ver voor jou mogelijk is.

Soms helpen kleinkinderen nog weer om acceptatie en elkaar verdragen enigszins mogelijk te maken.

Vooral jonge kleinkinderen zijn vertederend en belangrijk voor grootouders.

Wanneer een schoonmoeder de liefde van de schoondochter voor man en kinderen ziet geeft dat ook verbetering in de relatie en wordt de schoondochter meer gewaardeerd.

Kleinkinderen kunnen op hun beurt ook naar opa en oma trekken. Ze gaan van hen houden en ze groeien met hen op.

Hoeveel grootouders hebben tegenwoordig niet een oppasdag? En laat dan de opvoeding maar meer aan de ouders over als het enigszins kan en geniet van elkaar.

Relatie onderling verbeteren

Relaties verbeteren lijkt soms erg moeilijk. Het begin is al heel belangrijk. Niet voor niets zeggen we: een goed begin is het halve werk.

Maar wanneer het begin fout is gegaan wil dat nog niet zeggen dat de strijd helemaal verloren is.

Een relatie tussen schoonmoeder en schoondochter kan heel lang duren. Regelmatig zie of hoor ik dat er helemaal geen contact meer is.

De verjaardagen worden niet meer gevierd vanwege afstand of drukte en na verloop van tijd wordt er ook niet meer gebeld.

Sommige schoonmoeders zijn digitaal niet zo sterk waardoor mailen of appen ook niet lukt.

En uiteindelijk wordt het contact gewoon verbroken.

Dit kan slepend gaan, maar ook door een heftig conflict daadwerkelijk stuk gemaakt.

Tenslotte houd je alleen verliezers over. De één zal zich dat meer aantrekken dan de ander. Meestal zijn het de schoonmoeders die dan ook geen contact meer hebben met hun eigen zoon of dochter en hun kleinkinderen evenmin zien.

box cursus relaties

Wist je dat er ook deskundige hulp te vinden is om relaties weer te herstellen?

We kennen allemaal de versies van TV waarbij een etentje wordt georganiseerd waarbij families weer met elkaar gaan praten.

Maar niet iedereen zit te wachten op zo’n publieke actie.

Daarnaast kan pastorale hulp vanuit de kerk een mogelijkheid zijn. Mijn man heeft als predikant wel ervaring met gesprekken met families en heeft zelfs een cursus gevolgd voor contextueel pastoraat.

Maar ook op internet zijn cursussen te vinden zoals de goede cursus van Frank de Moei van New Start.

De cursus die hier betrekking op heeft heet: Betere relaties met iedereen. Bekijk de cursus eens. Mogelijk geeft dat net de hulp die je nodig hebt.

Wil jij een stabiele en gelukkige relatie?

Logo met vertrouwen leven 2018

Hoe jouw relatie goed kan blijven!

Ja, ik wil er meer van weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *