Job zoeken

Solliciteren met Zelfvertrouwen

Gerda den Admirant Solliciteren kun je leren, Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

Jonge man bereidt zich voor achter de laptop

Een sollicitatie is niet zo maar de gemakkelijkste opdracht die je kunt krijgen. Misschien heb jij daar ook wel moeite mee.

Het startpunt waarvandaan je vertrekt kan heel verschillend zijn. De één is al een tijdje zonder werk en de ander zou wel eens iets anders willen gaan doen.

Hoe meer je de baan nodig hebt hoe lastiger het kan zijn om een sollicitatie goed te doen. Er hangt dan te veel vanaf!

Ik wil je met meerdere artikelen helpen om je sollicitatie goed voor te bereiden en tot een succes te maken! Lees snel verder…

Waarmee ga je beginnen bij een sollicitatie?

Je komt van school en wilt een baan. Misschien heb je tijdens je opleiding al een paar goede stages gelopen. Dat wil nog wel eens een startpunt zijn bij het vinden van een baan. Een goede stageplek tijdens de opleiding is daarom al heel belangrijk.

Soms mag je terug komen als werknemer. Wanneer je het goed gedaan hebt en je het er naar je zin had als stagiaire gaat het als werknemer ook wel lukken.

Natuurlijk moet je dan nog wel officieel solliciteren. Net als elke sollicitant maak jij ook een afspraak voor een gesprek en wordt er gevraagd opnieuw je CV in te leveren. Zorg dat je alles op orde hebt en bereid je voor op het gesprek.

Het kan ook zijn dat je startpunt heel anders is. Vanuit elke situatie wil ik je handreikingen doen in een apart artikel.

Hieronder verschillende mogelijkheden die ik in een volgend artikel wil bespreken.

Voorbereiding sollicitatie

Je bent gewoon een bofkont wanneer jij opgebeld bent door één van de leidinggevenden van het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Het lijkt erop dat je zó vanuit je opleiding aan het werk kunt gaan. Of mogelijk heeft één van de collega’s je getipt.

Er gaat iemand weg en jij zou die plaats goed in kunnen nemen. Natuurlijk betekent het niet dat je nu zonder verder te kijken direct moet toehappen.

jjonge man achter de laptop

Mogelijk heb je het wel naar je zin gehad, maar waren er voor jou ook minpunten. Het was niet het werk waar je het meest op zat te wachten of je had bij een ander bedrijf als stagiair gewerkt dat je eigenlijk nog leuker vond.

Je hebt ook je twijfels bij het toekomstige salaris en je vraagt je af wat de doorgroei mogelijkheden zijn. En hoe zit het met de reistijd woon-werkverkeer?  Dit zijn allemaal issues die niet helemaal bij voorbaat al duidelijk zijn.

Hoe bereid je je verder voor op je sollicitatie?

Neem de tijd om het bedrijf goed te leren kennen. Lees je er op in. Waar houdt het bedrijf zich mee bezig? Hoe veel werknemers zijn er? Lijkt het een gezond bedrijf en hoe is de sfeer? Is het bedrijf goed voor zijn werknemers? Zijn er doorgroeimogelijkheden?

Sollicitatiebrief

Misschien is je gevraagd om te solliciteren, maar is er wel gewoon een officiële sollicitatieprocedure waarbij ook anderen kunnen reageren. Mogelijk staat er een advertentie opgeprikt in de kantine of in het vakblad vermeld.

Soms wordt het intern gehouden en kunnen mensen binnen het bedrijf ook reageren op een andere functie.

meisje achter de laptop

Het is goed om je Curriculem Vitae op te stellen. Probeer zo volledig mogelijk te zijn.

Tijdens de opleiding is daar mogelijk al aandacht aan besteed. Voorkom spelfouten. Dat geeft een minder goede indruk. Er bestaan hulpmiddelen om je CV en sollicitatiebrief goed op te stellen.

Aandachtspunten sollicitatiebrief

Denk niet dat je, omdat je gevraagd bent te solliciteren, de baan al bijna binnen hebt. Je schrijft net als iedere andere sollicitant een serieuze sollicitatiebrief en je denkt dan o.a. aan de volgende aspecten:

 • Pas je taalgebruik in de brief aan. Zoek een bepaalde toon die bij het bedrijf past. Het kan formeel zijn of juist vlot en alles wat daar tussenin zit.
 • Probeer positief op te vallen door je stijl passend te maken bij het bedrijf of door te laten zien waarin jij zelf opvalt tussen andere sollicitanten
 • Laat in je sollicitatiebrief al zien waarom jij de best passende kandidaat bent. Wat onderscheidt jou van anderen?
 • Noem je kwaliteiten zonder overdreven positief over jezelf te doen.
 • Gebruik een prettig lettertype, maar houdt het zakelijk

Wat is belangrijk voor je CV?

 • Bekijk voorbeelden op internet
 • Wees overzichtelijk, duidelijk en schrijf in correct Nederlands
 • Begin met je persoonsgegevens, daarna je opleidingen en vervolgens met je praktische ervaringen
 • Ook vrijwilligerswerk, reiservaringen etc. kunnen belangrijk zijn voor je cv
 • Wanneer er een gat zit in je cv probeer daar een aannemelijke verklaring voor te noemen
meisje houdt van alles in de lucht

Voorbereiding sollicitatie gesprek

Bereid het gesprek goed voor. Omdat je er als stagiair gewerkt hebt ken je mogelijk al diverse toekomstige collega’s. Maar mogelijk heb je nog weinig contact gehad met degene met wie je het sollicitatie gesprek gaat voeren.

Bedenk welke kledingstijl past bij het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

Zorg dat je op tijd bent en probeer je 100% te richten op de sollicitatie

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Er hangt best veel van af. Neem je rust voor het gesprek zodat je helder kunt denken.

Bereid je voor op vragen die je kunt verwachten.  Bedenk van te voren antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil ik juist déze baan?
 • Waarom zou men juist mij moeten kiezen voor deze functie?
 • Ook kan er gevraagd worden naar jouw zwakke kanten.
droombaan

Probeer voor jezelf een helder antwoord te formuleren. Ook de vraag naar je zwakke kanten is van belang. Iedereen heeft zwakke kanten.

Dit vraagt zelfkennis. Blaas het niet te veel op en laat zien dat je die kant van jezelf kent en ook bezig bent om daaraan te werken.

Zo presenteer je jezelf niet als de perfecte kandidaat. Die bestaat meestal niet! Maar je kunt wel de meest geschikte kandidaat zijn. En die willen ze hebben en past het beste bij het bedrijf.

Wat kun je nog meer doen ter voorbereiding van je sollicitatie?

Zeker wanneer het je eerste sollicitatie is voor een full time baan kun je je toch onzeker voelen. Natuurlijk helpt het erg mee wanneer je getipt bent om op deze functie te solliciteren omdat je stage erg goed verlopen is. Maar een stage is niet hetzelfde als een baan waarvoor je betaald wordt.

Je hebt jarenlang je voorbereid en je studie met een diploma afgerond. Nu komt het er op aan.

Verschillende instanties zijn helemaal gespecialiseerd in het coachen van mensen die voor het eerst gaan solliciteren.

Er bestaan bureaus die zich vooral richten op de hoogopgeleiden. Ook zijn er grote bedrijven die recruiters inschakelen om de beste mensen aan te nemen.

Het is daarom helemaal niet gek om je ook op die manier voor te bereiden.

Ook een stukje zelfvertrouwen vergroten kan voor jou belangrijk zijn. Je kunt nog zoveel uitstraling hebben, maar mogelijk dat je diep van binnen toch een dosis twijfel bij je draagt.

Diverse hulpmiddelen ter voorbereiding van je sollicitatie

box cursus vind je ideale baan

Een cursus Blijvend Zelfvertrouwen kan je helpen om het serieuze leven binnen de Maatschappij evenwichtig aan te kunnen.

Ook bestaan er speciale cursussen om je CV netjes neer te zetten en je op je sollicitatie voor te bereiden. Het curriculum – vitae handboek kan dan een goed hulpmiddel zijn.

Een ander hulpmiddel is het sollicitatiebriefhandboek. Het helpt je om daarin een specialist te worden. Misschien wanneer je het toch niet wordt met bovenstaande baan?

Mocht je er toch nog niet uit zijn welke baan het beste bij je past, dan kun je ook nog aan de cursusvind je ideale baan’, denken.

Al met al hoop ik voor jou dat je snel je ideale baan gevonden hebt! Je hebt er hard voor gestudeerd en mogelijk ligt je eerste baan al binnen handbereik.

Ik wens je daarmee heel veel succes!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info
Met succes solliciteren?

Op zoek naar een nieuwe baan?

logo met vertrouwen leven

Ontvang veel tips waarmee het nu wél gaat lukken!

Ja, daar wil ik meer van weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *