Bingo balletjes met Job erop

Succesvol Solliciteren

Gerda den Admirant Solliciteren kun je leren Reactie plaatsen

Een jonge vrouw schrijft een sollicitatiebrief

Succesvol solliciteren! Het is eindelijk zo ver: de vlag heeft uitgehangen en je studie zit erop!

Je hebt je diploma op zak en je gaat op zoek naar passend werk.

De eerste sollicitaties zijn nog niet gelijk raak en langzamerhand besef je dat het misschien een kwestie is van zelfvertrouwen en doorzetten om succesvol te solliciteren.

Hierbij diverse tips wat je wél en niet moet doen.

 

Succesvol solliciteren: Hoe doe je dat?

Je dacht dat je studie intensief was en natuurlijk was het best pittig om overal doorheen te komen. Al je tentamens heb je ondertussen met een voldoende afgesloten en ook je stages zijn positief verlopen.

Maar nu is er een nieuwe fase aangebroken en moet je die studieschuld zien af te lossen.

Niet iedereen krijgt direct na het afstuderen een baan van een stageadres aangeboden en het betekent dan ook hard werken om doelgericht te zoeken naar passend werk.

Natuurlijk hoop je iets te vinden waarbij je hetgeen je geleerd hebt kunt toepassen en waarbij je ook voldoening en energie krijgt uit je werk.

Maar voor veel mensen is het een kwestie van zelfvertrouwen bewaren en doorzetten om succesvol te solliciteren.

In zelfvertrouwen succesvol solliciteren?

Blijf de eerste maanden rustig en ga tegelijkertijd actief op zoek. Besteed dagelijks een paar uur aan het zoeken van vacatures en richt je ook op bedrijven waarvan je weet dat ze mensen in dienst hebben en werk hebben dat past bij jouw opleiding.

Deze jongen werkt ingespannen aan een sollicitatie

Wanneer je al op al die  advertenties en vacatures, die je online kunt vinden, heb gereageerd wacht je aan één kant af.

Mogelijk komt er alsnog een positieve reactie. Maar tegelijkertijd ga je onverstoorbaar verder met het zoeken van werk.

Raak niet te snel in paniek en ga ook niet bij de pakken neerzitten wanneer het niet gelijk lukt!

Want dan vind je gewoon niets en kom je terecht in een negatieve spiraal.

Wat kun je nog meer doen om een goede baan te vinden?

Naast alle vindbare advertenties en vacatures kun je ook open sollicitaties sturen naar bedrijven die je enigszins kent. Ook ga je via internet op zoek naar ondernemingen die mogelijk passend werk kunnen aanbieden bij je opleiding.

Verder zijn er veel recruiters die voor grote bedrijven op zoek zijn naar bekwaam personeel. Zoek ze op en benader ze met de vraag of ze mogelijk passend werk kunnen aanbieden.

Ook  zijn er natuurlijk de Uitzendbureaus. Ze hebben meestal tijdelijk werk, maar regelmatig worden dat toch vaste contracten wanneer je, bij het bedrijf waar je aan het werk gaat, bevalt.

meisje achter de laptop

En dan is netwerken natuurlijk ook heel belangrijk. Vraag overal, in de familie, op de sportclub, in de kerkgemeenschap of op een feestje of iemand weet of er vacatures komen bij het bedrijf waar men werkt.

Ook de social media is tegenwoordig één van de belangrijkste kanalen om je vraag neer te leggen.

Via Facebook of LinkedIn en Instagram kun je je profiel uitzetten. Regelmatig worden daar de contacten benut om werknemers, maar ook werk, te vinden.

Hoe kun je verder succesvol solliciteren?

Soms lijken de banen allemaal weggegeven te zijn die bij jouw opleiding en belangstelling passen. En dan? Thuis zitten? Nee, natuurlijk niet! Kijk verder naar werk dat misschien iets minder past maar waarbij toch mogelijkheden zijn om werkervaring op te doen.

Dat is wat veelal gevraagd wordt: werkervaring! En dat is nu juist hetgeen dat jou ontbreekt! Het is daarom sowieso goed om te blijven solliciteren! Misschien heb je HBO gedaan en zie je een baan in dezelfde richting voor iemand met een MBO diploma.

Natuurlijk is het jammer dat je dan niet heel je opleiding kunt benutten, maar je gaat wel werkervaring opdoen en mogelijk komt er toch ondertussen een baan vrij op jouw niveau.

Baam zoeken

Je hebt dan laten zien wie je bent en wat je kunt, en door de ervaring met het bedrijf weet je ook of er wederzijds met de collega’s en het werk een klik is.

Ik heb wel voorbeelden gezien dat mensen met een Pabo opleiding in eerste instantie het werk van een schoolassistent gingen doen en later toch konden solliciteren voor een vacature voor leerkracht.

Ook in het bedrijfsleven zie je dit soort situaties voorbij komen. Blijf de eerste tijd dus solliciteren en zoek naar mogelijkheden!

Wat te doen wanneer succesvol solliciteren even niet lukt?

Voor sommige mensen lukt het gewoon even niet. Ze hebben al tig sollicitaties verstuurd en zijn al wel voor verschillende gesprekken uitgenodigd, maar uiteindelijk werden ze het toch niet.

Soms kan het dan slim zijn om een omweg te maken en eerst nog een master te gaan doen. Je kunt je studie nog even doorzetten en je breder laten opleiden. Daardoor zijn de mogelijkheden na je studie soms ineens veel groter.

Zoek iets dat je belangstelling heeft zodat het geen straf is om nog even verder te gaan met studeren. En blijf tegelijkertijd wel uitkijken naar part-time werk. Ik zie regelmatig dat een part-time baan uiteindelijk een full-time baan wordt omdat het wederzijds goed bevalt.

Er is een goede sfeer in het bedrijf, de collega’s zijn aardig en je hebt je plekje wel gevonden. Uiteindelijk blijf je er hangen!

vrijwilligerswerk

Naast verder studeren is vrijwilligerswerk ook een goede optie wanneer het solliciteren naar passend werk bij je opleiding vooreerst nog niet lukt.

Er zijn tegenwoordig veel vrijwilligerstaken waarvoor ook gesolliciteerd moet worden. Ook voor vrijwilligerswerk stelt men regelmatig eisen.

Inderdaad kan via dit soort kanalen soms betaald werk in zicht komen. Bovendien blijf je onder de mensen wat ook goed is voor je zelfvertrouwen.

Al met al vraagt het zelfvertrouwen en doorzetten om in deze fase van je leven doelbewust verder te gaan.

Tips om succesvol te solliciteren

Het is belangrijk om boven het maaiveld uit te steken. Eén van de mogelijkheden is een portfolio aan te leggen en bij te houden waarin je je beste werk bewaart en kunt laten zien.

Zorg natuurlijk dat je CV er goed uitziet evenals je sollicitatiebrieven.

Het is ook mogelijk om na je studie een tijdje deel te nemen aan een fellowship programma of nog een stage te volgen.

Ook deze activiteiten geven je goede papieren voor je CV en je krijgt bovendien weer nieuwe contacten.

Houd contacten met de school of opleiding die je hebt gevolgd of met medeleerlingen en stagebegeleiders. Via al deze contacten kom je soms op het spoor van een interessante vacature die exact bij jou past.

Een jongen gaat backpacken

Ga eventueel een poosje reizen. Nu je opleiding is afgerond en je nog geen verplichtingen hebt van werk is dit mogelijk een gelegenheid die niet zo snel meer terug komt.

Ga backpacken zodat je in je levensonderhoud kunt voorzien en doe interessante ervaringen op.

Hulpbronnen om je zelfvertrouwen te bewaren en succesvol te solliciteren

Raak niet geobsedeerd door heel intensief alleen maar te zoeken naar een passende baan. Probeer wel je zelfvertrouwen te bewaren en ga rustig door, maar geniet ook van de mooie dingen van het leven. Neem ontspanning, blijf in contact met familie en vrienden en houd je ogen open voor wat op je pad komt.

Op internet is veel te lezen omtrent het opstellen van een goede sollicitatiebrief.

Ook zijn er hulpmiddelen om je CV perfect in orde te hebben.

Wanneer je op den duur wat zelfvertrouwen kwijt raakt kun je ook kijken of de online cursus blijvend zelfvertrouwen je verder kan helpen.

En verder is er nog een cursus vind je ideale baan. Mogelijk dat die je ook op het goede spoor kan brengen!

wegwijzer naar je droombaan

Veel succes met het zoeken van passend werk: Bewaar je zelfvertrouwen en ga succesvol solliciteren!

Met succes solliciteren?

Op zoek naar een nieuwe baan?

logo met vertrouwen leven

Ontvang veel tips waarmee het nu wél gaat lukken!

Ja, daar wil ik meer van weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *