Alpenweide

Vakantie als de relatiecheck

gerdadenadmirant Relatie en zelfvertrouwen Reactie plaatsen

samen surfen op vakantie

Vakantie als de relatiecheck bij uitstek.

Zeker wanneer je samen op vakantie gaat zit je 24/7 op elkaars lip.

Natuurlijk kun je er op uit gaan en anderen ontmoeten. Maar uiteindelijk ben je nooit zo lang echt heel de dag samen dan de tijd dat je op vakantie bent.

En dat kan betekenen quality time voor jullie samen omdat er anders niet zo veel van komt.

Maar het kan ook anders uitpakken…..

Vakantie: Je kijkt er naar uit

Bijna iedereen kijkt verlangend uit naar de vakantie. Een tijd waarbij veel minder verplichtingen zijn; de wekker niet vroeg afloopt en je samen bent met degene van wie je houdt.

Kortweg: Een tijd om te genieten!

Niet iedereen beleeft de vakantietijd zo. Sommige mensen zien er als een berg tegenop en blijven het liefste in hun vertrouwde omgeving. Ze zijn niet weg te branden.

Anderen vinden op vakantie gaan best wel intensief. Eerst moet de bestemming uitgezocht worden, waarbij rekening gehouden wordt met verschillende mensen.

Daarna wordt gekeken naar het budget dat te besteden is en met wie er gegaan wordt.

Hoe meer mensen er mee gaan, hoe meer verschillende wensen er zijn. Het meest simpel is om als stel, als geliefden, of als gezin op vakantie te gaan.

Maar dan nog is de vakantietijd niet altijd de gelukkigste tijd van het jaar. Je raakt uit je gewone ritme en sommige mensen hebben daar moeite mee en missen hetgeen ze achter laten.

Het kan ook heel verschillend liggen voor degenen die samen op vakantie gaan. Soms wil de één graag ver weg om de wereld te ontdekken en hij of zij kan niet wachten totdat ze de voordeur achter zich dicht trekken en vertrekken. Terwijl de ander nog wat treuzelt en er diep in haar hart tegenop zien om de vertrouwde omgeving achter te laten.

Vakantie: je ziet er tegenop

Vakantie kan ook een onderwerp zijn waar je tegenop ziet. Moeders van kleine kinderen vragen zich af hoe ze die 6 weken door komen.

En niet iedereen is in de gelegenheid om er op uit te gaan. Misschien moet jij de eindjes wel aan elkaar zien te knopen en gebruik jij je vakantiegeld om iets aan je huis te doen of voor allemaal wat nieuwe kleding te kopen.

Vakantiegeld kan een welkome aanvulling zijn op je budget en je helpen om die rekeningen of uitgaven te betalen die al even liggen.

Je kunt ook tegen de vakantie op zien omdat de vakantie de relatiecheck bij uitstek is.

Zeker in beginnende relaties kunnen er twijfels ontstaan.

In het normale leven hebben jullie ieder je eigen bezigheden. Allebei hebben jullie werk waar je voldoening uit haalt en ook gezien wordt.

Op je werk ben je iemand en thuis gaat alles gewoon door. De karweitjes worden gedaan en daarnaast probeer je ook tijd te hebben om wat te relaxen. en ga je naar de sportschool, spreek je af met vrienden of vriendinnen…..

Maar in de vakantietijd ben je weer volledig gericht op relatie en gezin. Voor veel mensen is dat een heerlijke tijd, vooral als het weer een beetje mee zit en de omgeving mooi is.

Maar anderen moeten tot hun verbazing en ontgoocheling zeggen dat hun relatie er niet op vooruit is gegaan.

Daarom het thema “vakantie als de relatiecheck!”

Tips voor de vakantie als de relatiecheck

Misschien kun jij wel wat tips gebruiken voor de vakantie wat betreft je relatie.

Het gaat dan in de eerste plaats om de relatie met je partner.

Maar ook kun je daarnaast denken aan je relatie met familie of vrienden met wie je op vakantie gaat.

Want niets is zo kwetsbaar voor een relatie dan met elkaar op vakantie te gaan.

gesprek met vrienden

Kleine irritaties door verschillende gewoonten worden in een vakantie sterk uitvergroot wanneer je heel de dag met elkaar op moet trekken.

Dat geldt natuurlijk vooral wanneer het gaat om de relatie met je partner.

Daarom de volgende tips:

  • Bespreek van te voren de verwachtingen
  • Plan samen de heen- en terugreis
  • Benoem naar elkaar toe wat voor jou de belangrijkste onderdelen van de vakantie zijn, die je echt niet wilt missen
  • Houd rekening met elkaar, door bij grote verschillen te zorgen dat je beide aan je trekken komt.
  • Bedenk dat je relatie belangrijker is dan al die dingen die je wilt doen.
  • Praat irritaties uit voordat het escaleert en je relatie tot het verleden behoort.

Bespreek van te voren de verwachtingen

Een stukje voorbereiding van de vakantie samen is erg belangrijk. Alleen al je reisdoel laat iets zien van je verwachtingen.

De één houdt van kamperen en er op uit trekken, terwijl de ander altijd comfortabele vakantiebungalows of all inclusive hotels gewend was.

op vakantie neem ik mee

Wees daarin gelijk heel duidelijk. Het is mooi wanneer de verwachtingen niet zo ver uit elkaar liggen. Maar wanneer dat wel het geval is kun je 2 dingen doen: je zoekt naar het compromis of je krijgt om beurten je zin.

Bij die laatste optie moet je wel bedenken dat het thema: “vakantie als de relatiecheck” wel heel nadrukkelijk aanwezig is.

De één is blijkbaar heel actief en avontuurlijk ingesteld, terwijl de ander meer van zekerheid en comfort houdt. Dan laat de vakantieverwachting al meteen 2 verschillende personen zien.

Plan samen de heen en terugreis

Wanneer jullie met eigen vervoer gaan is het plannen van de reis heel belangrijk. Natuurlijk moet je rekening houden met files, alhoewel die enigszins te omzeilen zijn door bijvoorbeeld ’s nachts te rijden.

Maar dan heb je al gelijk een onderwerp dat besproken moet worden. Terwijl de één heel gemakkelijk een aantal uren ’s avonds kan slapen om daarna heel de nacht te rijden, lukt dat de ander beslist niet.

Door om de beurt te rijden moet je daar wel rekening mee houden. Wanneer je heel de nacht door moet rijden en niet geslapen hebt van te voren, kan dat veel meer kans op ongelukken geven.

Maar daarnaast komt erg vermoeid zijn en ’s nachts rijden het humeur en de sfeer in de auto niet ten goede. Bekijk dus welk tijdstip van vertrekken, voor zowel de heen- als terugreis, voor jullie het beste is.

En datzelfde geldt ook enigszins voor het reizen met het vliegtuig. De budgetreizen hebben meestal vluchten die ’s nachts beginnen of aankomen en veel lange stops hebben.

Wanneer je al heel vermoeid aankomt ben je snel geïrriteerd en is je eerste dag voorbij zonder dat je er iets leuks aan hebt beleefd.

Voor je het weet ben je vreselijk chagrijnig wat je relatie niet ten goede komt.

Wat jij niet wilt missen tijdens de vakantie

Wat is voor jou belangrijk tijdens de vakantie? Heel goed om dat van te voren te bedenken, maar ook om dat naar elkaar toe uit te spreken.

Misschien hou jij ervan om heel de vakantie verwend te worden en te relaxen. Begin dan niet om in de stromende regen samen een tent op te zetten. Dan gaat het gelijk al helemaal fout!

Het is dan ook heel goed om elkaar te laten weten wat in ieder geval in jou vakantie niet mag ontbreken.

Zoek het compromis en bekijk of er onderdelen zijn die jullie allebei leuk vinden.

Vakantie als de relatiecheck bij grote verschillen

Wanneer de ander erg ondernemend is kun je het natuurlijk niet maken om heel de dag op je ligbed bij het zwembad te liggen.

Dus vertel elkaar wat voor jou echt belangrijk is en hou daar beiden rekening mee. Zorg dat je allebei aan je trekken komt.

Want juist bij grote verschillen, die niet van te voren besproken zijn, wil de relatie nog wel eens onder druk komen te staan.

Er kan onzekerheid over de relatie ontstaan.

Niet voor niets blijken veel relaties na de vakantie toch uit elkaar te spatten. En dat is natuurlijk heel jammer wanneer het, door kleine aandachtspunten naar elkaar toe, te voorkomen is!

De relatie belangrijker dan “dingen”

Laat je relatie altijd voorop blijven staan wanneer je tijdens de vakantie de relatiecheck goed door wilt komen.

En laat het geluk en de verlangens van de ander ook belangrijk zijn voor jou. Wanneer je té veel gericht bent op je eigen verlangens geeft dat frictie en zal het irritatie geven bij je partner.

een stel dat niet zo vrolijk is

En het omgekeerde is meestal ook waar: wanneer jij gericht bent op de verlangens van je partner, zal hij of zij meestal ook meer rekening houden met jouw wensen.

En dat komt je relatie ten goede, ook in de vakantie!

Praat irritatie uit

Toch kan irritatie zomaar om de hoek komen kijken, zelfs in de meest perfecte relaties.

Je zit allemaal wel eens even niet zo lekker in je vel. Dat kan allerlei oorzaken hebben.

De omgeving is niet zo mooi als je dacht of het weer valt tegen. Het is niet zo rustig als je had verwacht of je vindt het eigenlijk een beetje saai.

Je bent natuurlijk uit het ritme van thuis waarbij je altijd je bezigheden hebt.

Wanneer er dan toch irritatie ontstaat is het goed om het op een goed moment rustig te bespreken en daar niet te lang mee te wachten.

Grote kans dat de lucht dan weer opklaart en dat jullie samen weer verder kunnen.

Wanneer vakantie als de relatiecheck niet goed doorstaat

Helaas zijn er ook veel ervaringen van mensen die tijdens de vakantie de relatiecheck niet goed doorstaan.

Samen komen ze tot de conclusie dat het zo niet langer gaat.

Thuis gekomen pakt er 1 van de 2 zijn spullen en vertrekt.

Heel verdrietig natuurlijk en het is de vraag of er geen andere mogelijkheid is.

Ik wil je daarom nog wijzen op een goede E-cursus van Frank de Moei die juist gemaakt is voor mensen die hun relatie nog een kans willen geven.

Maar om dat te laten lukken hebben ze hulp nodig. Deze cursus Betere relaties met iedereen wil je helpen om naar jezelf te kijken, maar ook naar de reactie van de ander.

Bekijk eens of je iets aan deze cursus hebt en mogelijk pakt je relatiecheck daarna toch nog positief uit!

Wil jij een stabiele en gelukkige relatie?

Logo met vertrouwen leven 2018

Hoe jouw relatie goed kan blijven!

Ja, ik wil er meer van weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *