een groep mensen, 1 lacht

Verlegen zijn: een gave of opgave?

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen Reactie plaatsen

verlegen vrouw met handen voor haar ogen

Verlegen zijn is iets dat voor iedereen wel eens geldt.

Denk daarom niet dat jij de enige bent!

De meeste mensen zullen verlegenheid niet als een gave benoemen.

Ze hebben er eerder last van en willen zichzelf op dat gebied graag veranderen.

Maar is verandering wel noodzakelijk?

In dit artikel laat ik de sterke en zwakke eigenschappen zien van verlegenheid.

Kijk met mij mee!

Verlegen zijn: jij ook?

Verlegen zijn wordt meestal als een lastige eigenschap ervaren. Je durft niet op iemand af te stappen of je hebt vrees om een kamer vol met mensen binnen te gaan. Verlegenheid wordt ervaren als een sociale handicap. Je bent verlegen en bang in contact met andere mensen.

In je eigen, veilige omgeving is er niets aan de hand. Je doet je eigen ding en voel je prettig. Het liefst vermijd je contacten met mensen en extreem verlegen mensen sluiten zich soms zelfs helemaal af van contacten.

Op den duur, wanneer naaste familieleden wegvallen, blijven ze alleen over. Wanneer er nog werk is zijn er nog collegiale contacten, maar veelal zoeken verlegen mensen werk waarbij ze niet veel contacten hoeven te hebben met andere mensen.

Een beetje verlegen is iedereen wel en ook niet alle mensen voelen de behoefte om daar wat aan te doen. Verlegenheid is trouwens ook een eigenschap die mensen kan behoeden voor domme uitspraken of daden.

jonge vrouw, wat verlegen

Wanneer jij vaak verlegen bent heb je een minder extravert karakter. Je bent wat meer gesloten en introvert wat misschien in eerste instantie wat minder positief over komt, maar waarschijnlijk denk jij eerst goed over iets na voordat je tot woorden of daden komt.

In die zin is verlegenheid een gave die jou kan beschermen tegen een onveilige en oneerlijke omgeving.

Iedereen kan wel eens verlegen zijn

Sommige mensen verbergen hun verlegenheid door het te overschreeuwen. Ze doen juist heel bijdehand.

Maar geloof me, dat bijna iedereen wel eens verlegen gevoelens heeft. Verlegen zijn heeft meestal ook te maken met onzekerheid en weinig zelfvertrouwen.

Je durft niet voor je sterke kanten uit te komen bij een sollicitatie en noemt eerder je zwakke kanten. Of je weet geen raad met een complimentje en wuift dat weg alsof het niets te betekenen heeft.

Al heel jong zie je van die verlegen jongetjes of meisjes die je amper aan durven kijken en achter vader of moeder wegkruipen. Ze durven je geen hand te geven en wanneer je naar de naam vraagt kun je niet horen wat ze zeggen.

Je krijgt er geen woord uit, maar op het moment dat jij uit de buurt bent hoor je ze ineens wel praten!

Het is belangrijk dat verlegen kinderen, maar ook verlegen volwassenen zich veilig voelen. Als het goed is hebben ze een veilige omgeving van waaruit ze leven met mensen van wie ze houden.

Niet iedereen heeft een veilige jeugd gehad en er kunnen situaties zijn geweest waardoor jij je niet veilig voelt. Zoek dan hulp om uit die gevoelens van onveiligheid te komen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

een jongen met een verleden?

Verlegen zijn: lastig te doorbreken?

Verlegen zijn kan lastig te doorbreken zijn. Naast een positief kenmerk van verlegenheid, namelijk dat het je soms voor domme dingen bewaart, kan verlegen zijn heel lastig zijn.

Wanneer jij geen publieke rol hebt in deze maatschappij en gewoon je eigen werk doet en je taken vervult op je eigen terrein heb je misschien niet zo veel last van je verlegenheid.

Anders is het wanneer je, mogelijk door de rol van je partner, veel meer in de schijnwerpers staat. Je ziet dat bij bekende Nederlanders.

Heel grappig is trouwens dat bijvoorbeeld artiesten heel open en extravert kunnen zijn in hun rol, maar in hun privé leven juist heel verlegen zijn.

Hun partner wordt soms mee genomen in de roem of bekendheid. Tegenwoordig zien we ook vaak dat ze meer op de achtergrond blijven en uit de schijnwerpers gehouden worden omdat ze helemaal geen behoefte hebben aan al die aandacht.

Die keus kan wel eens gemaakt worden, maar regelmatig zie je ook wel dat er meeleven en steun verwacht wordt.

Wanneer jij in zo’n situatie zit dat je toch wat meer naar voren moet treden naast je partner of vanwege eigen verplichtingen en daar van jezelf moeite mee hebt dan heb ik de volgende tips voor je.

Tips om met verlegen zijn te leven

  1. Trek iets aan waarin je je prettig in voelt en dat past bij de situatie
  2. Zeg tegen jezelf dat je niets minder bent dan die ander en respecteer jezelf
  3. Voordat je de confrontatie of het contact, waar je tegenop ziet, aangaat, haal je een paar keer diep adem
  4. Loop rustig naar binnen met je hoofd rechtop en probeer een onzekere houding te vermijden
  5. Zorg voor een rustige, natuurlijke glimlach en kijk mensen open aan
  6. Stel jezelf voor en steek je hand uit ter begroeting (Engelsen zeggen dan gelijk: nice to meet you!)
  7. Probeer je van te voren enigszins voor te bereiden op een ontmoeting door iets over mensen te weten te komen. Bedenk vragen voor een gesprekje. Wanneer mensen iets over zichzelf vertellen en jij luistert belangstellend werkt dat positief en jij kan ondertussen ontspannen.
actief luisteren

Met verlegen zijn omgaan

Overvraag jezelf niet wanneer je van nature verlegen bent. Overschreeuw jezelf ook niet en blijf zo veel mogelijk dichtbij jezelf.

Zoek een weg om in ieder geval voldoende zelfrespect te hebben, waardoor je minder bang bent of wordt, in contacten met anderen.

Neem kleine stapjes wanneer je last hebt van je verlegenheid om die enigszins te overwinnen. Breidt als het ware je veilige zone steeds een klein beetje meer uit. Daardoor raak je uit de gevarenzone om helemaal alleen over te blijven.

Ga vanuit je eigen sterke kanten het contact aan met anderen. Wanneer jij goed in je werk bent, of een hobby hebt waarin jij iets kunt laten zien, geeft dat een gevoel van eigenwaarde dat een ander je niet af kan nemen en waarmee jij voor de dag kunt komen.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan een muzikale hobby, zoals piano spelen. Je kunt er veel tijd en energie in steken en je ontmoet mensen met dezelfde belangstelling.

Wanneer je merkt dat het verlegen zijn vooral voorkomt uit eigen onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen kan ik je nog een goede online cursus aanraden waar je wat aan hebt en dat je ook zeker zal helpen om minder verlegen te zijn.

Het is de cursus van Frank de Moei. Hij heetBlijvend Zelfvertrouwen. Al duizenden mensen hebben met succes deze cursus gevolgd.

Misschien ook iets voor jou?

Wil jij een gelukkig leven?

vrouw te midden van zonnebloemen

En wil je weten hoe dat mogelijk is?

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *