gezin

Zelfvertrouwen in de opvoeding

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen, Zelfvertrouwen van je kind 1 Reactie

zwangere vrouw

Zelfvertrouwen in de opvoeding?

Wat was je blij met je zwangerschap! Je had een leuke man of vrouw gevonden met wie je graag kinderen hoopte te krijgen. Toen het eenmaal zo ver was bleek je niet over te stromen van zelfvertrouwen.

Ben jíj alleen zo onzeker hoe je jouw kind(ren) tot evenwichtige mensen kunt opvoeden?

Ik dacht het niet! Natuurlijk denk je vóórdat het zo ver is dat het allemaal vanzelf zal gaan. Een grote dosis liefde en zorg en voldoende gezonde voeding en niet te vergeten Rust – Reinheid en Regelmaat en alles moet goed komen!

Behalve dat ik je kan vertellen dat het bij niemand perfect gaat is het wel belangrijk dat je zelf een stukje zelfvertrouwen hebt ontwikkeld.

Op die manier kunnen kinderen zich aan jou spiegelen en straal je ook zelfvertrouwen uit in de opvoeding van je kind.

Zelfvertrouwen tijdens de zwangerschap

Je herinnert je nog goed die periode tijdens de zwangerschap waarin je genoot van de voorpret. Die leuke, kleine sokjes en dat lieve rompertje. Je ziet je kind ze in gedachten al dragen. Je romantiseerde er op los en alles zou perfect gaan.

Geen betere ouders dan jullie en geen lievere baby dan die van jullie!

Maar dan spat die roze wolk als een zeepbel uit elkaar. De realiteit kan er nog wel eens inhakken.

Twijfel en zorg doen veelal hun intrede zodra de baby geboren is. Dat opvoeden zo’n overweldigende klus zou zijn, dat had ik nooit kunnen denken!

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen tijdens de opvoeding?

We zoeken allemaal naar de balans. Werk combineren met ontspanning, tijd doorbrengen met de familie, en laten we ook onze vrienden niet vergeten.Wanneer er dan kinderen bij komen, willen we ze vrijheid geven (‘ga maar hoor!’).

Maar niet in overvloed (‘hier blijven!’). Ik denk dat ik altijd naar de balans blijf zoeken, maar of ik ‘m ooit zal vinden… wordt vaak verzucht door ouders.

Als ouders wordt je niet geboren. Je krijgt samen een kind en dat verandert, vooral bij de eerste, je relatie totaal. De focus komt meer bij het kind te liggen en daardoor is er veel minder aandacht voor je partner, voor elkaar.

Relaties die vóór de geboorte van het kind al onder spanning stonden krijgen met meer spanning te maken ná de geboorte. De omgeving kijkt graag toe hoe de ouders het doen.

Gelukkig gezin wandelt in het bos

Wanneer kinderen in een publieke omgeving zich minder goed gedragen wordt de oorzaak van dit gedrag op het bordje van de ouders gelegd. Ze stellen te weinig grenzen of zijn te toegeeflijk en te weinig consequent.

Elke leeftijdsfase van het kind vraagt weer een andere benadering en eigenlijk moet je als ouders met je kind meegroeien. In dit geval niet in lengte maar in wijsheid en begrip. Sommige ouders zijn onbezorgd en andere ouders zijn weer over bezorgd. Kun je het eigenlijk wel goed doen?

Opvoeden wordt regelmatig als moeilijk ervaren. Dat komt omdat we uiteindelijk niet weten hoe het moet. Je eigen opvoeding is aan de ene kant wel een voorbeeld, maar aan de andere kant kun je ook feilloos de zwakke kanten van je eigen opvoeding aanwijzen.

Zó wil jij het zelf vooral niet doen! Daarbij strijden gevoel en verstand vaak met elkaar. En dan moet je het ook nog samen eens zijn! Wanneer je tenminste nog samen bent!

Het opkrikken van zelfvertrouwen in de opvoeding

De ene vraag is nog niet beantwoord en de volgende vraag dient zich al aan. Eerst heb je die ontelbare nachten dat je er 1 of 2 keer uit moet. Dan reageert je kind op tanden krijgen en vervolgens krijgt het driftaanvallen of kan het niet zo goed mee op school.

Of je maakt je zorgen of je kind wel vriendjes heeft in zijn klas en of het niet te veel achter de digitale schermen zit. Elke fase vraagt om begeleiding en liefde en niets gaat vanzelf. Het blijkt toch moeilijker dan ik dacht en je zelfvertrouwen laat je een beetje in de steek.

Je denkt dat andere ouders het beter doen en je komt terecht in een negatieve spiraal en krijgt last van een laag zelfbeeld. Maar dat is niet nodig!

Wat ouders moeten doen is in grote lijnen best duidelijk. Ze moeten weten waar hun kinderen zijn, met wie ze zijn en ze moeten weten wat ze doen. Ze behoren duidelijke grenzen aan te geven en te zorgen dat hun kinderen daar maar niet veel overheen gaan.

En daarnaast is het nodig dat ze op een goede manier voldoende positieve betrokkenheid  tonen, zodat er sprake is van een warm affectief klimaat waarin een kind zich vol zelfvertrouwen kan ontwikkelen. Dit vraagt echter wel zelfvertrouwen van de ouders!

Twijfel en onvoldoende zelfvertrouwen in de opvoeding
vader met dochtertje

Misschien ben jij een behoorlijk zeker persoon van aard. Ik wil je dan daarmee feliciteren! Toch krijgen we allemaal op een bepaald moment andere gevoelens en vragen: ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Is mijn kind wel gelukkig?’ ‘Besteed ik wel genoeg aandacht aan ze?’

‘Zitten ze op de juiste school?’ Ik zou je willen zeggen: “Laat de twijfel maar gewoon varen, je doet het hartstikke goed.” Maar je bent nog niet overtuigd en je zoekt bevestiging.

Je kunt het niet ontkennen dat er soms ook schuldgevoel bij komt kijken. Je bent weer gaan werken en komt moe thuis.

Dan blijkt dat je toch iets belangrijks voor je kind vergeten bent mee te geven naar school. Of de schoolfotograaf is geweest en je kind had de oudste kleren aan omdat je er gewoon niet aan gedacht had!

Het is niet nodig dat je kind in het Nederlandse team voetbal speelt of een geweldige concertpianist wordt. Hij hoeft ook niet de zakenman van het jaar te worden of de meest bewonderde actrice.

Het gaat erom dat je kind gelukkig is in jouw omgeving en zelfvertrouwen ontwikkelt.

Er bestaat niet zoiets als de beste moeder of vader, maar wel wil je dat je kind het goed doet op school. En daarbij zou het fijn zijn wanneer het zich ontwikkelt op sociaal, creatief en sportief gebied.

Een gelukkig gezin

Maar wees voorzichtig en overvraag je kind niet!  Sommige ouders zien graag dat hun eigen dromen door hun kinderen verwezenlijkt worden. Het is mooi wanneer het gebeurt of wanneer het kind in jouw voetsporen verder gaat maar het kan ook zijn eigen keuzes maken.

 Je strijd om met zelfvertrouwen je kind een perfecte opvoeding te geven

Je kunt van al die goed bedoelde opvoedmethodes uiteindelijk uitgeput raken. Op een gegeven moment kun je huilen en lachen tegelijk.  Of dat je zo moe bent, dat je al je goed bedoelde opvoedgebruiken langzaam ziet aftakelen.

Soms vraag je je af of je dit ooit had kunnen voorzien en of je dit wel écht zo graag had gewild. Maar de allerliefste glimlach van je kind of dat armpje om je heen laat je weer even zien waar je het allemaal voor doet!

Het geeft je weer energie om verder te gaan en je voorraad liefde wordt weer aangevuld.

Zelfvertrouwen in de opvoeding wanneer er grote problemen zijn

moeder met haar peuter op de arm

Ik heb hierboven de gewone probleempjes beschreven die bijna elke ouder wel tegen komt. Zeker tegenwoordig waarbij beide ouders werken moeten er veel ballen in de lucht gehouden worden.

Zo lang kinderen niet te vaak ziek zijn en zich normaal ontwikkelen lukt dat meestal wel, ook al gaat het de ene ouder beter af dan de andere ouder.

Dat heeft soms ook weer te maken met de eigen geschiedenis van vader of moeder. Uiteindelijk draag je die ook zelf mee en een deel daarvan geef je ook weer door alhoewel je vaak ziet dat er soms juist op een tegengestelde manier gereageerd wordt.

Te strenge opgevoede ouders zijn meer flexibel naar hun kinderen toe en ouders die thuis alles mochten hanteren zelf weer meer regels.

Bovendien stranden tegenwoordig veel relaties waarbij het nog lastiger wordt om één lijn te trekken in de opvoeding.

Bedenk wel:  Als een ouder het ouderschap positief beleeft, heeft dit een positieve invloed op zijn zelfvertrouwen, welzijn en opvoedgedrag. Dit heeft een positieve invloed op het welzijn van het kind en kan gedragsproblemen helpen te voorkomen.

Moeilijke situaties die vragen om meer begeleiding en zelfvertrouwen in de opvoeding

In veel gezinnen zie je tegenwoordig dat er specialisten geraadpleegd worden tijdens de opvoeding. Het ene kind wordt gediagnosticeerd met ADHD en het andere kind met PDD Nos. Of een kind is erg onzeker en heeft last van faalangst.

Wat zou de oorzaak zijn? Soms plast een kind erg lang in bed en  lukt het maar niet om het kind zindelijk te krijgen. Ook zijn er kinderen die minder intelligent zijn en moeilijk meekomen op school.

Dit soort situaties vragen om deskundige begeleiding. Via de orthopedagoog van school wordt je dan doorgestuurd naar instanties die jou als ouders kunnen helpen om dat beetje extra begeleiding te geven dat je nodig hebt.

gezin met 4 kinderen

Ook deze vragen maken je als ouders vaak onzeker. Het kan voor jezelf goed zijn om ook daarin hulp te zoeken. Via de huisarts kun je vragen om een verwijzing om begeleiding te ontvangen om wat meer zelfvertrouwen te ontvangen.

Naast de psychologen en gezinstherapeuten bestaan er ook goede cursussen die je verder kunnen helpen om meer zelfvertrouwen te ontvangen.

cursus zelfvertrouwen

Ik wil je de cursus Blijvend Zelfvertrouwen aanbevelen. Het is een cursus van 13 lessen waarmee je werkt aan je onzekerheid. Ook zijn er 3 e-boeken bij.

Mogelijk dat deze cursus je helpt om je zelfvertrouwen te versterken en je taak als ouders ook beter en evenwichtiger aan te gaan.

Tenslotte heb je het geluk van je kind op het oog maar door meer zelfvertrouwen word je zelf ook een gelukkiger mens! 

Ouders zijn het grote voorbeeld: Hoe zelfbewuster de ouder, hoe zelfverzekerder zijn kind en omgekeerd.

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Reacties 1

  1. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken …
    (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *