stel dat uit elkaar gaat

Zelfvertrouwen en Geluk na scheiding

Gerda den Admirant Gelukkig zijn, Relatie en zelfvertrouwen, Werken aan je zelfvertrouwen 4 Reacties

man verdrietig peinzend alleen

Zelfvertrouwen na scheiding?

Je leven is totaal veranderd!

Vanuit een situatie van samenzijn ben je alleen komen te staan door scheiding.

Zul je weer voldoende zelfvertrouwen en een gelukkig leven kunnen opbouwen in deze nieuwe situatie?

Alleen gelaten, zonder zelfvertrouwen na scheiding!

Je bent alleen gelaten! Je partner is er vandoor! Het kan heel plotseling gegaan zijn. Pas sprak ik nog iemand die zei: “Ik wist niet wat ik hoorde, ik dacht dat we het goed hadden samen, maar ik werd gevraagd om te vertrekken.

Ze wilde niet meer met me verder.” En dan al die ervaringen van talloze mensen die meemaken dat hun partner een ander heeft gevonden waarop hij of zij verliefd is geworden.

Misschien heb je het zien aankomen. Hij moest steeds overwerken en kwam vaak pas laat thuis.

De intimiteit was verdwenen en echt praten deden jullie al een tijdje niet meer. Toen zag je toevallig die berichtjes op zijn smartphone en je wist genoeg!

De volgende woorden kwam ik tegen van een psychologen praktijk:

Onveilig, alleen, verlaten en zonder rots om op te bouwen op jezelf na. Dat is hoe je je kunt voelen na een scheiding waarvoor jij niet gekozen hebt. In de steek gelaten worden, of verraden worden, is een van de meest vreselijke dingen die je in je leven kunt meemaken.

Het is wel een moment waarop je weer opnieuw kunt beginnen en kunt checken wat je zelf eigenlijk wilt zonder rekening met anderen te houden.”

stel dat gaat scheiden

Die laatste regel is wel waar maar je bent er misschien nog helemaal niet aan toe. Je moet eerst het verlies zien te verwerken. En dan is de manier waarop je hem of haar verloren hebt wél belangrijk, maar je blijft met dezelfde uitkomst achter, namelijk: alleen en zonder zelfvertrouwen!

Alleen zonder zelfvertrouwen na scheiding

Je deed eerst veel samen.  Gelukkig hebben veel mensen van pakweg 50 jaar en jonger hebben (ook al vormen ze een gezin of zijn een stel) ook een eigen leven naast het leven samen. Ze hebben ieder hun eigen werk met vaak hun eigen collega’s en hun eigen ervaringen.

Wanneer één van de twee thuis is doordat hij of zij geen werk meer heeft is het gat waarin men valt na verlies van de partner des te groter.

Hoe alleen verder is vaak de grote vraag van velen die alleen zijn komen te staan.

vrouw die moed zoekt

Wanneer je je partner kwijt raakt door scheiding is het belangrijk om deze breuk te verwerken. Je mag daarbij zeker ook hulp zoeken.

Voor religieuze mensen is hun pastor de eerste persoon die ingeschakeld wordt naast de naaste familieleden zoals ouders, broers of zussen.

Juist op zulke momenten blijken je wortels weer erg belangrijk te zijn. Degenen die jou vanaf je jeugd al kennen en weten wie je bent begrijpen ook hoe jij je voelt. Ook je pastor zal je helpen om in het geloof een weg verder te gaan.

Na verlies weer verder op zoek naar zelfvertrouwen na scheiding

Veel mensen ervaren de eerste tijd na verlies alsof het over een ander gaat. Totdat ze tot het besef komen: het gaat om mij! Dit overkomt mij! Het is onbegrijpelijk en je kunt de toekomst met angst en onzekerheid tegemoet zien.

Sla de periode van rouw niet over maar sta jezelf toe om verdriet te hebben over het eindigen van je relatie!

Belangrijk om een periode van verdriet te hebben waarin je misschien even minder goed functioneert. Door met anderen te praten en je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen ben je bezig een begin te maken met verwerken.

Een gebroken hart

Wanneer je door een scheiding alleen bent komen te staan  is de weg naar zelfvertrouwen en weer goed functioneren vaak heel moeilijk. Een scheiding verwerken is erg lastig. Je voel je gedumpt en je moet soms even van je afpraten.

Het helpt om de focus op iets anders te zetten en om andere mensen te ontmoeten; zo mogelijk met hen lachen. Ook helpt het ontvangen van een knuffel! Misschien heb je dat laatste wel het meest nodig. Je wil geliefd zijn! En je zoekt weer nieuw geluk.

Op zoek naar een nieuwe identiteit en naar zelfvertrouwen na scheiding

Je was altijd de man of vrouw van …, Maar wie ben je nu na het verlies van je partner? Je bent alleen nog maar jezelf! En wie ben jij dan wel? Dit zijn vragen die soms na verlies naar je toe kunnen komen. Samen had je vrienden.

Blijven die vrienden komen?  Een stel gaat vaak niet samen meer naar een vrouw of man alleen. De man is er niet meer en wat moet je er dan nog doen? Je moet er dus op uit gaan om mensen te ontmoeten.

In een situatie van scheiding blijkt het om nog een andere reden lastig te zijn om vriendschappen voort te zetten met echtparen. Voormalige vrienden vinden het moeilijk om een keuze te maken.

Kiezen ze voor de man die is weg gegaan met een ander of kiezen ze voor de vrouw die is achter gebleven? De situatie kan ook juist andersom zijn natuurlijk.

Eigenlijk betekent het daarom dat heel je leven verandert wanneer je alleen komt te staan. Je naaste familieleden blijven je misschien wel steunen maar zeggen vaak ook al na enkele maanden dat je weer verder moet.

Ze willen niet steeds weer jouw verhaal horen. Praktisch willen ze je nog wel helpen. Je hebt weer nieuwe woonruimte nodig en ze zoeken mee naar een huis maar verder?

vrouw met hand in haar haar

En,….. aan één kant hebben ze gelijk: je moet ook weer verder!

Praktische zaken bij scheiding om daarna met zelfvertrouwen verder te gaan

Na een scheiding die je compleet overrompelde is het heel lastig om je leven weer op te pakken. Er blijft niet alleen een grote leegte achter omdat je je maatje kwijt ben maar ook praktisch blijkt het allemaal heel lastig te zijn.

Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Dan moet er ook van alles geregeld worden. Je ex kan wel bij een ander zijn ingetrokken of weg zijn gegaan, maar eerst moet de officiële scheiding nog uitgesproken worden.

Zaken als alimentatie en wel of niet verzorgd achterlaten komen dan om de hoek kijken.

3 spelende kinderen

Een mediator is veelal de beste optie wanneer het ‘on speaking terms’ kan gebeuren. Vaak zit er echter zo veel boosheid dat beide partijen een advocaat in de arm moeten nemen. Dat is financieel heel zwaar.

Eerst had je samen een hypotheek en wat gaat er nu met het huis gebeuren? De ene partner kan proberen de andere uit te kopen, maar veelal moet het huis verkocht worden en de opbrengst verdeeld.

een koppel, ieder gaat een andere kant op

Nu de economie weer aantrekt en het op de huizenmarkt beter gaat is er steeds minder sprake van een restschuld maar evengoed zijn er veel aandachtspunten die komen kijken bij een scheiding.

Tips om in zelfvertrouwen het leven op te pakken

Je zult opgelucht adem halen wanneer alle praktische en zakelijke dingen geregeld zijn. En daarna kun jij ook eindelijk weer met jouw leven verder!

Eén van de gouden tips is: Pak je oude interesses weer op. Steek tijd in je hobby’s en probeer verder gewoon je sociale contacten weer op te pakken. Ga weer naar die club of vereniging waar je altijd heen ging.

Wanneer je een goed sociaal netwerk hebt helpt dit enorm. Ik zie altijd in mijn omgeving dat wanneer iemand bijvoorbeeld bij een kerkgemeenschap betrokken is, hij of zij erg gesteund wordt wanneer iemand alleen is komen te staan.

's avonds uitgaan

Maar ook bridgeclub of wandelclub, creatieve handwerkgroep of muziekgroep of….. vul zelf je hobby of bezigheid in, kunnen je helpen om verder te gaan.

Je kunt daarbij een doel voor ogen houden, maar eigenlijk is het belangrijkste doel dat je weer samen bezig bent. Ook al weet je dat je weer alleen thuis komt. Je bent even eruit geweest en heb je gedachten en zinnen wat verzet!

Ook in het dagelijks leven weer zelfvertrouwen en doel hebben

Om je scheiding  te verwerken is het belangrijk om je dagelijks leven niet te laten verslonzen. Een goede routine en je gezondheid in de gaten houden blijft belangrijk. Door dit vast te houden krijg je ook sneller het gevoel dat je weer een “normaal” leven krijgt.

Sta gewoon op tijd op, eet gezond en kleed je aan. Doe gewoon alsof je nog samen was, maar doe het nu uit respect voor jezelf! Ga er op uit en nodig ook uit, maar probeer ook gewoon tijd rustig thuis te zijn en weer van het leven te genieten.

Ballonnen in de lucht

Wanneer je alleen achter gelaten bent en nog kinderen te verzorgen hebt zul je misschien minder aan het verwerken toekomen. Je hebt veel ballen in de lucht te houden en de kinderen zijn je eerste prioriteit.

Daarnaast zijn zij ook de motivatie om verder te gaan en helpen ze je op die manier om door te gaan met je leven.

Hulp bij verwerking van verlies en het hervinden van zelfvertrouwen

Wanneer je toch graag wilt werken aan de verwerking van het verlies kun je ook zoeken naar groepen van “lotgenoten”. Er zijn diverse groepen die jou verder kunnen helpen.

Maar op den duur kun jij anderen weer helpen en soms vinden daar nieuwe partners elkaar. Het helpen van anderen heeft veel voordelen, zoals het vergroten van je zelfvertrouwen.

Sommig mensen komen in de tijd na de scheiding er achter dat ze het erg moeilijk vinden om de vorige relatie los te laten en opnieuw het leven op te pakken.

Vaak blijkt dat er toch deskundige hulp van een psychotherapeut nodig is. Misschien ben je gewoon onzeker over jezelf en weet je niet hoe je verder moet gaan. Ik wil je in die situatie de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen aanbevelen.

cursus zelfvertrouwen

Mogelijk dat je dat net nodig hebt om je leven weer op een goede manier op te pakken. Je krijgt hulp zonder dat je erop uit hoeft en in korte tijd, met niet al te hoge kosten versterk je je zelfvertrouwen.

Nieuw doel en nieuw leven in zelfvertrouwen gevonden!

Misschien geloof je het nu nog niet. Je zit nog helemaal in de eerste fase van je boosheid en verdriet. Maar wanneer het goed is breekt er voor jou ook weer een andere periode aan.

Je hebt mogelijk een nieuwe hobby en nieuwe vrienden gevonden en misschien zelfs weer een andere partner met wie je het leven en geluk mag delen. Mogelijk dat je bij een nieuwe kans  graag voor jezelf steun wilt hebben om dit geluk te houden.

Ook daar is een online cursus voor die ik jou kan aanbevelen. Maar wanneer je nog alleen bent kun je weer een nieuw doel voor ogen hebben.

Voorheen draaide veel om het geluk en welzijn van jullie samen en cijferde je jezelf misschien wat weg. Nu mag je zelf doelen bepalen.

Misschien wil je graag verhuizen naar een mooi appartement waar je geen werk meer hebt aan de tuin.

Een ander wil weer dichterbij zijn of haar familie gaan wonen en weer iemand anders zoekt ander werk of nieuwe activiteiten of gaat voor zichzelf beginnen.

Lente knoppen

Met een nieuw doel maak je een nieuwe start. Dit keer een nieuwe start die helemaal voor jouzelf is! Heel veel succes ermee!

Wil jij een stabiele en gelukkige relatie?

Logo met vertrouwen leven 2018

Hoe jouw relatie goed kan blijven!

Ja, ik wil er meer van weten!

Wil jij een gelukkig leven?

Logo met vertrouwen leven 2018

En wil je weten hoe dat mogelijk is?

vrouw te midden van zonnebloemen

Ja, vertel me er meer over!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Reacties 4

  1. Wanneer het stof gedaald is na een scheiding, alles via de advocaat of mediator geregeld, ontstaat er een gat. Uit alleen zijn kun je ook kracht ontlenen. Sociale banden zijn ook zaken waarin je kunt vastroesten. De situatie na een scheiding is ook een nieuw beginpunt.

    1. Je hebt helemaal gelijk Natalie dat een scheiding ook een nieuw begin kan betekenen. Maar het blijft altijd een pijnlijk gebeuren tijdens het proces. Je bent natuurlijk ooit zo niet begonnen. Veel sterkte toegewenst! Groet, Gerda den Admirant

  2. Ik las je blog over zelfvertrouwen na scheiding met veel belangstelling. Zelfvertrouwen is ook voor mij een sleutelwoord geweest. Na mijn scheiding voelde ik me geen cent meer waard. Ik had het geluk, een baan te hebben waar ik veel van mijzelf in kwijt kan. In mijn laatste beoordeling bleek dat ik de laatste tijd beter was gaan functioneren. Dat heeft mijn zelfvertrouwen een flinke opkikker bezorgd.

    1. Wat mooi Isabel dat je nieuwe baan je zoveel zelfvertrouwen heeft gegeven. Dat had je inderdaad net nodig na je scheiding. Want een breuk in een relatie kan je leven behoorlijk uit evenwicht brengen. Het ga je goed! Gerda den Admirant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *