verlepte roos als teken van de dood

Zelfvertrouwen hervinden na verlies van partner door overlijden

Gerda den Admirant Werken aan je zelfvertrouwen 2 Reacties

eenzame verdrietige vrouw

Zelfvertrouwen na verlies partner!

Je leven is totaal veranderd!

Vanuit een situatie van geborgenheid en samenzijn ben je alleen komen te staan.

Je vraagt je af hoe dat moet en of je ooit weer voldoende zelfvertrouwen zult hebben om het leven met alle vragen die dat met zich meebrengt aan te kunnen!

 

Partner kwijt – Zelfvertrouwen kwijt!

Het maakt veel uit of je het aan hebt zien komen. Wanneer je je man of vrouw hebt moeten verliezen na een ziekte krijg je al tijdens die periode al enige voorbereiding op de tijd daarna.

Je weet dat je alleen zal komen te staan en je weet ook dat het niet gemakkelijk zal zijn. Maar je moet weer verder en wanneer het goed is heb je goede herinneringen over waaruit je ook moed grijpt.

Het is ook belangrijk of je het samenzijn goed hebt af kunnen sluiten en of je afscheid hebt kunnen nemen.

Hoe anders is het plotselinge verlies wanneer je je maatje door een ongeluk of suïcide hebt verloren. De waarom vragen stapelen zich op. Je kunt het eerst nog helemaal niet geloven! Gaat dit over jou en jouw man of vrouw, jouw maatje waar je mee samen was?

Ook vragen als: “had ik het niet kunnen voorkomen?”, of, “had hij maar niet in dat vliegtuig gezeten of in die auto op dat tijdstip”, kunnen allemaal de revue passeren. Bij zelfdoding komen ook de vragen naar je toe: “

Ben ik wel een goede partner geweest en had ik niet beter op hem of haar moeten letten? Zijn er aanwijzingen geweest en heb ik die niet gezien?

Rouwen zonder zelfvertrouwen na verlies partner

Je deed eerst veel samen. Vooral de ouderen onder ons maakten dat mee. Veel mensen van pakweg 50 jaar en jonger hebben (ook al vormen ze een gezin of zijn een stel) een eigen leven naast het leven samen.

Ze hebben ieder hun eigen werk met vaak hun eigen collega’s en hun eigen ervaringen.

Wanneer één van de twee thuis is doordat hij of zij geen werk meer heeft is het gat waarin men valt na verlies van de partner des te groter.

melancholisch plaatje

Hoe alleen verder is vaak de grote vraag van velen die alleen zijn komen te staan.

Je mag daarbij zeker ook hulp zoeken. Voor religieuze mensen is hun pastor de eerste persoon die ingeschakeld wordt naast de naaste familieleden zoals ouders, broers of zussen.

Juist op zulke momenten blijken je wortels weer erg belangrijk te zijn. Degenen die jou vanaf je jeugd al kennen en weten wie je bent begrijpen ook hoe jij je voelt. Ook je pastor zal je helpen om in het geloof een weg verder te gaan.

Alleen verder op zoek naar nieuw zelfvertrouwen na verlies partner

Naast je naaste familieleden en/of pastor zijn er ook deskundigen die je kunnen helpen om je weg omhoog, na het diepe dal, weer te vinden. Er zijn psychologen en andere hulpverleners die je met raad en daad bij kunnen staan.

Hulp en begeleiding van mensen om je heen zijn gewoon noodzakelijk. Juist op zo’n moment zie je op wie je kunt bouwen en vertrouwen.

Sommige mensen gaan je uit de weg. Ze weten geen raad met je vragen en verdriet. Anderen zijn er voor je. Je kunt je verhaal kwijt, vaak meerdere malen. Blijf het vertellen hoe het gegaan is!

Het is nodig om zelf weer verder te gaan door eerst tijd te nemen om te rouwen.

Na verlies weer verder op zoek naar vertrouwen in de toekomst
Een afgestorven bloem in de winter

Veel mensen ervaren de eerste tijd na verlies alsof het over een ander gaat. Totdat ze tot het besef komen: het gaat om mij! Dit overkomt mij! Het is onbegrijpelijk en je kunt de toekomst met angst en onzekerheid tegemoet zien.

Altijd maakte je samen plannen, voor vakantie en vrije tijd. Je verdeelde de taken samen zodat er ook nog tijd was om leuke dingen te doen en er voor elkaar te zijn. Ook financieel was het gemakkelijker. Ook dat moet je nu alleen doen.

Sla de periode van rouw niet over maar sta jezelf toe om verdriet te hebben over het eindigen van je relatie!

Het is belangrijk om een periode van verdriet te hebben waarin je misschien even minder goed functioneert.

Door met anderen te praten en je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen ben je bezig een begin te maken met verwerken.

bank in de herfst eenzaamheid

Na verlies van overlijden zijn het de goede herinneringen die uiteindelijk je helpen de pijn te doen verzachten en je weg in het leven weer op te pakken.

Met een nieuwe identiteit verder in zelfvertrouwen na verlies partner

Je was altijd de man of vrouw van … Maar wie ben je nu na het verlies van je partner? Je bent alleen nog maar jezelf! En wie ben jij dan wel? Dit zijn vragen die soms na verlies naar je toe kunnen komen. Samen had je vrienden.

Blijven die vrienden komen? Na overlijden van je partner is het soms best moeilijk blijkt uit de verhalen. Een stel gaat vaak niet samen meer naar een vrouw alleen.

Eigenlijk betekent het dat daarom heel je leven verandert wanneer je alleen komt te staan. Je naaste familieleden blijven je misschien wel steunen maar zeggen vaak ook al na enkele maanden dat je weer verder moet.

Sommigen willen niet steeds weer jouw verhaal horen. Het is al  even geleden en zij ervaren het gemis en verdriet niet zoals jij dat zelf ervaart.

nieuwe hoop in het voorjaar

En,….. aan één kant hebben ze gelijk: je moet ook weer verder!

Hulp om met zelfvertrouwen na verlies partner verder te gaan

Misschien ben je er een tijd uit geweest. Door de ziekte van je partner met alles er omheen had je bijna een complete dagtaak.  Je was er druk mee.  Daarnaast steeds weer een mailtje naar de familie om hen bij te praten.

Wanneer je je partner in één moment hebt verloren door de dood of scheiding is de situatie totaal anders. Zó uit het leven weg gerukt of zo uit je huis weg getrokken. Voor beide situaties geldt dat ze een grote leegte achter laten die je moet zien in te vullen.

Tips om in zelfvertrouwen het leven op te pakken
mountainbike groep

Eén van de gouden tips is: Pak je oude interesses weer op. Steek tijd in je hobby’s en probeer verder gewoon je sociale contacten weer op te pakken.  Ga weer naar die club of vereniging waar je altijd heen ging. Wanneer je een goed sociaal netwerk hebt helpt dit enorm.

Ik zie altijd in mijn omgeving dat wanneer iemand bijvoorbeeld bij een kerkgemeenschap betrokken is, hij of zij erg gesteund wordt wanneer iemand alleen is komen te staan.

Maar ook een sportclub of wandelclub, een creatieve handwerkgroep of muziekgroep of….. vul zelf je hobby of bezigheid in, kunnen je helpen om verder te gaan.

Je kunt daarbij een doel voor ogen houden, maar eigenlijk is het belangrijkste doel dat je weer samen bezig bent. Ook al weet je dat je weer alleen thuis komt. Je bent even eruit geweest en heb je gedachten en zinnen wat verzet!

Ook in het dagelijks leven weer zelfvertrouwen na verlies partner

Om je verlies te verwerken is het belangrijk om je dagelijks leven niet te laten verslonzen. Een goede routine en je gezondheid in de gaten houden blijft belangrijk. Door dit vast te houden krijg je ook sneller het gevoel dat je weer een “normaal” leven krijgt.

Sta gewoon op tijd op, eet gezond en kleed je aan. Doe gewoon alsof je nog samen was, maar doe het nu uit respect voor jezelf! Ga er op uit en nodig ook uit, maar probeer ook gewoon tijd rustig thuis te zijn en weer van het leven te genieten.

3 spelende kinderen

Wanneer je alleen achter bent gebleven en nog kinderen te verzorgen hebt zul je misschien minder aan het verwerken toekomen. Je hebt veel ballen in de lucht te houden en de kinderen zijn je eerste prioriteit.

Daarnaast zijn zij ook de motivatie om verder te gaan en helpen ze je op die manier om door te gaan met je leven.

Hulp bij verwerking van het hervinden van zelfvertrouwen na verlies partner

Wanneer je toch graag wilt werken aan de verwerking van het verlies kun je ook zoeken naar groepen van “lotgenoten”. Er zijn diverse groepen, gewoon met de naam van “verder na verlies” die jou verder kunnen helpen.

cursus zelfvertrouwen

Maar op den duur kun jij anderen weer helpen en soms vinden daar nieuwe partners elkaar. Het helpen van anderen heeft veel voordelen, zoals het vergroten van je zelfvertrouwen. 

Misschien ben je gewoon onzeker over jezelf en weet je niet hoe je verder moet gaan. Ik wil je in die situatie de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen aanbevelen. Mogelijk dat je dat net nodig hebt om je leven weer op een goede manier op te pakken.

De cursus bestaat uit 13 online lessen en je krijgt er 3 e-books bij. Je krijgt hulp zonder dat je erop uit hoeft en in korte tijd, met niet al te hoge kosten versterk je blijvend je zelfvertrouwen.

Nieuw levensdoel na verlies partner gevonden!

Misschien geloof je het nu nog niet. Je zit nog helemaal in de eerste fase van je rouw en verdriet. Maar wanneer het goed is breekt er voor jou ook weer een andere periode aan.

Je hebt mogelijk een nieuwe hobby en nieuwe vrienden gevonden en misschien zelfs weer een andere partner met wie je het leven mag delen. Maar ook wanneer je nog alleen bent kun je weer een nieuw doel voor ogen hebben.

Voorheen draaide veel om het geluk en welzijn van je partner en cijferde je jezelf wat weg. Nu mag je zelf doelen bepalen. Misschien wil je graag verhuizen naar een mooi appartement waar je geen werk meer hebt aan de tuin.

Een ander wil weer dichter bij zijn of haar familie gaan wonen en weer iemand anders zoekt ander werk of nieuwe activiteiten of gaat voor zichzelf beginnen.

trust yourself

Met een nieuw doel maak je een nieuwe start. Dit keer een nieuwe start die helemaal voor jouzelf is! Heel veel succes ermee!

Ben jij op zoek naar meer Zelfvertrouwen?

logo met vertrouwen leven

Ontdek hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Ontvang meer info

Reacties 2

  1. Een vriendin van mij verloor haar man met wie ze nog wel getrouwd was, maar niet meer samenleefde. Hij was een erg lastig, druk mens. Toen hij overleed, is mijn vriendin in therapie moeten gaan. Veelbetekenend vond ik wat ze zei: “Je mist ook zijn lastige kanten”.

    1. Beste Natalie,
      Bedankt voor je reactie. Wanneer je een tijd lang je leven min of meer met iemand deelt maak je die persoon inderdaad mee in alle omstandigheden en met zijn of haar mooie en minder mooie kanten. Je leven is met elkaar verweven en je hebt natuurlijk niet alleen met het gedrag of de woorden van de ander te maken, maar je reageert daar zelf ook weer op.
      Een overlijden van een partner kan dan toch veel vragen oproepen, ook wanneer je niet meer samen leefde. Je kunt nooit meer iets veranderen en het laat vaak dubbele pijn achter waardoor je zelfs de lastige kanten gaat missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *